Η στενή και ισχυρή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε, σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, στρατηγό Τιερί Μπέρκχαρντ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας στη χώρα μας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και οι επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

O Τιερί Μπέρκχαρντ είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Επισημαίνεται ότι η επίσκεψη του αρχηγού του Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας αποτελεί συνέχεια και ανταπόδοση της επίσκεψης του κ. Φλώρου στην Γαλλία τον Οκτώβριο 2021.

Πριν μεταβεί στο στρατόπεδο «Παπάγου» για την επίσημη υποδοχή και συνάντησή του με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός του Επιτελείου ‘Αμυνας της Γαλλίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.

Στη συνάντηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, συζητήθηκαν η κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο στην Βόρεια Αφρική και στο Σαχέλ, το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ που θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο στην Μαδρίτη, καθώς η «Στρατηγική Πυξίδα» (Strategic Compass) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται να παρουσιαστεί τον Μάρτιο.

Ιδιαίτερη μνεία, προστίθεται στην ανακοίνωση, έγινε στην πρόσφατη υποδοχή των έξι ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale καθώς και στην προμήθεια των φρεγατών Belh@rra, που αναβαθμίζουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προάγοντας τον ρόλο της χώρας μας ως προς την διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, οι δύο αρχηγοί υπέγραψαν το κείμενο «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», σε εφαρμογή της πρόσφατης «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην ‘Αμυνα και την Ασφάλεια» που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Το συγκεκριμένο κείμενο καθορίζει και εξειδικεύει την υλοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας στους τομείς των επιχειρήσεων, της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, της ανταλλαγής προσωπικού μεταξύ στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχολών του διαστήματος, της κυβερνοασφάλειας, των πληροφοριών, της συνεκπαιδεύσης μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, καθώς και σε ό,τι αφορά στην συνεργασία μεταξύ των επιμέρους κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Επιπλέον, περιλαμβάνει προβλέψεις που αφορούν στην συνεργασία για τον μελλοντικό προσδιορισμό επιπρόσθετων απαιτήσεων επιχειρησιακής εκπαίδευσης, διαλειτουργικότητας, αμοιβαίας χρήσης υποδομών, διοίκησης και ελέγχου, καθώς και στρατηγικής επικοινωνίας, με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε θέματα άμυνας και ασφάλειας εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αλλά και των εταιρικών σχημάτων και συνεργασιών που συμμετέχουν οι δύο χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υπογραφή του κειμένου «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» αποτελεί το επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ και Επιτελείου ‘Αμυνας αντίστοιχα και της εν συνεχεία ανάθεσης έργου στα υφιστάμενα κλιμάκια – δηλαδή τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων την ισχυρή κοινή πρόθεση των δύο αρχηγών ως προς την συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεών τους στον ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο χώρες ως εγγυήτριες της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Στο μεταξύ από το υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα οπτικοακουστικό από φορητές κάμερες που τοποθετήθηκαν σε μαχητικά αεροσκάφη «Μιράζ 2000» της Πολεμικής Αεροπορίας για την καταγραφή της άφιξης των νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα και την ένταξή τους στην 332 Μοίρα Παντός Καιρού.

Το οπτικοακουστικό υλικό έχει διάρκεια 1’:57” και είναι από τις πρώτες στιγμές κατά την υποδοχή που έκαναν τα παλαιότερα μαχητικά στα νεοαποκτηθέντα, μόλις εισήλθαν εντός του FIR Αθηνών και την πορεία τους στην ηπειρωτική χώρα, τη διέλευσης άνωθεν της Γέφυρας «Χαρίλαος Τσικούπης» που ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο, το πέρασμα από τον Σαρωνικό, την υπέρπτηση από την Ακρόπολη των Αθηνών και την άφιξη στον αεροδιάδρομο της Αεροπορικής Βάσης στην Τανάγρα.