Εντονη είναι η κινητικότητα τους τελευταίους μήνες στο τραπεζικό σύστημα από επενδυτές που διαβλέπουν μια εν δυνάμει κερδοφόρα αγορά δανείων στη χώρα μας κατά την αναπτυξιακή φάση του οικονομικού κύκλου τα επόμενα χρόνια. Οπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαία τραπεζική πηγή με εικόνα των σχετικών διεργασιών, πρόκειται για σχήματα που εκτιμούν ότι στην Ελλάδα της δεκαετίας του 2020 υπάρχει επαρκής χώρος για μικρά, ευέλικτα και ψηφιοποιημένα πιστωτικά ιδρύματα που θα εξειδικευτούν στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για σημαντική αύξηση της ζήτησης για επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια, θα μπορούσαν να χωρέσουν στην εγχώρια αγορά δύο ή ακόμη και τρεις σύγχρονες τράπεζες που θα επικεντρώνονται, κατά τα πρότυπα της «Τράπεζας Εργασίας» των 90s, στην κάλυψη των αναγκών των ΜμΕ» σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Οι αξιόχρεες επιχειρήσεις

Οπως εξηγεί, ο αριθμός των αξιόχρεων επιχειρήσεων είναι πολύ μεγαλύτερος από τις 30.000 που έλαβαν τραπεζική χρηματοδότηση μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, με την υποστήριξη και των αναπτυξιακών προγραμμάτων που «έτρεξαν». Πρόκειται ως επί το πλείστον για νομικά πρόσωπα και επιτηδευματίες που είτε δεν ενδιαφέρονται σε αυτή τη φάση να επεκταθούν ή διαθέτουν επαρκή ρευστότητα για την υλοποίηση των σχεδίων τους ή δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δανεισμό από τις παραδοσιακές τράπεζες, καθώς οι τελευταίες δεν επιθυμούν σε αυτή τη συγκυρία να αναλάβουν το απαιτούμενο ρίσκο.

Η περιπέτεια με τα κόκκινα δάνεια

Η αλήθεια είναι ότι μετά την υπερδεκαετή περιπέτεια με τα κόκκινα δάνεια της κατηγορίας, οι αξιολογήσεις υποψήφιων δανειοληπτών γίνονται με βάση μοντέλα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε κάθε ψεγάδι του αιτούντος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένει εκτός παιχνιδιού μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων. Το κενό αυτό λοιπόν και το αναμενόμενο αυξημένο ενδιαφέρον για ρευστότητα από μικρομεσαίους, που σημειωτέον δεν μπορούν να ενταχθούν στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, βλέπουν σήμερα ως ευκαιρία υπεραξιών οι διεθνείς επενδυτές που παίρνουν σταδιακά τις θέσεις τους για τη μεταπανδημική εποχή.

Το ενδιαφέρον για Attica Bank

Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες για την Attica Bank, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση φρέσκων κεφαλαίων 240 εκατ. ευρώ, αλλά και στρατηγικών επενδυτών που θα αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών της, σημειώνει τραπεζικό στέλεχος. Πρόκειται για ένα πιστωτικό ίδρυμα που, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία αρκετά χρόνια, διαθέτει μεγάλο πελατολόγιο από όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας.

600.000 κωδικοί πελατών

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή οι κωδικοί πελατών της προσεγγίζουν τις 600.000 και μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη μαγιά για την ανάπτυξη των εργασιών της. Ενα μεγάλο μέρος τους μάλιστα είναι σήμερα ανενεργό. Τα στοιχεία και οι διευθύνσεις όμως που έχει στα αρχεία της η Attica Bank μπορεί να αποδειχθούν χρυσάφι τα επόμενα χρόνια για τους νέους της μετόχους.

Επιπλέον, με την υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών προσέγγισης της κοινότητας των ΜμΕ, θα μπορούσε να προσελκύσει νέους πελάτες, οι οποίοι σήμερα εξυπηρετούνται από τους μεγάλους του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο αλλάζει χέρια το 2,50% της αγοράς των δανείων, που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια να χτυπήσει η Attica Bank τον ανταγωνισμό.

Οι κρητικές τράπεζες

Την τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρούν να στήσουν και οι διοικήσεις Παγκρήτιας Τράπεζας και Τράπεζας Χανίων, που κινούνται ήδη προς την κατεύθυνση της συγχώνευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν παρουσιάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιό τους, το οποίο θα πάρει την έγκριση του επόπτη εφόσον πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν το νέο σχήμα θα διαθέτει την απαιτούμενη για την ενίσχυση των εργασιών του κεφαλαιακή επάρκεια, προσφέροντας πλήρη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών και ποιοτική εξυπηρέτηση.

Το ενδιαφέρον για τη Viva

Ενδιαφέρον για είσοδο στην ελληνική αγορά έχει εκδηλώσει και η JP Morgan, η οποία ενδιαφέρεται για την απόκτηση της Viva που διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια μέσω της Praxia Bank. Αυτό που φαίνεται να έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των Αμερικανών είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της προέρχεται από τον τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πως οι εργασίες της αναπτύσσονται online και όχι μέσω δαπανηρών δικτύων. Ως εκ τούτου, με την απόκτησή της θα μπορέσει να διεισδύσει ταχύτερα στη συγκεκριμένη αγορά, με μικρο-πιστώσεις και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, κατά βάση μέσω ψηφιακών υποδομών.

Σε χέρια ιδιωτών περνά η Attica Bank

Στα χέρια του ιδιωτικού τομέα θα περάσει πολύ σύντομα η Attica Bank μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία με το ΤΣΜΕΔΕ και διεθνείς επενδυτές για τη συμμετοχή τους σε διπλή κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Με την ολοκλήρωση των νέων εκδόσεων μετοχών και ενδεχομένως άλλων ομολογιακών τίτλων που θα πραγματοποιηθούν, το μη συστημικό πιστωτικό ίδρυμα θα ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με την άντληση έως και 400 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν θα εξυγιανθεί πλήρως και ταυτόχρονα θα είναι κεφαλαιακά ισχυρό για την ανάπτυξη των εργασιών του.Οπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας , ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με έκδοση νέων τίτλων υπέρ των παλαιών μετόχων για την εξασφάλιση 240 εκατ. ευρώ. Με αυτά θα καλυφθεί η ζημιά που θα προκύψει από τις αναγκαίες προβλέψεις, τις οποίες θα σχηματίσει η Attica Bank πριν την εισαγωγή στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ» της μεγάλης τιτλοποίησης ΩΜΕΓΑ. Με τη συναλλαγή αυτή τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της θα μηδενίσουν και θα γίνει νέα αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την πρόταση που υπέβαλαν από κοινού ΤΣΕΜΔΕ και Ellington στους συμβούλους της αύξησης κεφαλαίου και η οποία φαίνεται πως έχει γίνει δεκτή από την τράπεζα, σε πρώτη φάση οι σημερινοί μέτοχοι, ΤΣΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ και το ΤΧΣ που ελέγχει το 68% των μετοχών της Attica Βank, θα καλύψουν το σύνολο ή το μεγαλύτερο τμήμα της έκδοσης μετοχών των 240 εκατ. ευρώ.

Κατά ορισμένες πηγές, ένα μικρό μέρος των δικαιωμάτων συμμετοχής στην αύξηση θα δοθούν στην Ellington ή και στον ινδικό όμιλο Hinduja Group. Σε δεύτερη φάση, και οι δύο κατά πάσα πιθανότητα ξένοι όμιλοι θα τοποθετήσουν έως και 180 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, αποκτώντας τον έλεγχο του management.