Σημαντική ελληνική «εθνική όπερα» ο Μάρκος Μπότσαρης του Παύλου Καρρέρ, αποτελεί έναν ύμνο στην ανδρεία και την αριστεία του σπουδαίου στρατηγού της Επανάστασης.

Το έργο έκανε παγκόσμια πρώτη στην Πάτρα το 1861 και έκτοτε διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία σε σημαντικά λυρικά θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στην πορεία, για αδιευκρίνιστους λόγους χάθηκε, και στα τέλη του 1950 διασωζόταν μόνο το σπαρτίτο του. Ήρθε όμως η ώρα να ακουστεί ξανά: Η σπανίως παιζόμενη όπερα ανεβαίνει σε συναυλιακή μορφή την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Την ολοκληρωμένη νέα ενορχήστρωσή της έχει κάνει ο μαέστρος Βύρωνας Φιδετζής, ο οποίος μάλιστα θα διευθύνει και την παράσταση. Πρόκειται για ενορχήστρωση που βρίσκεται εγγύτερα στο ύφος της γραφής του Καρρέρ, και αναδεικνύει τη συγγένεια του με τις ιταλικές όπερες της εποχής.

Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος, το ρόλο της Σοφίας η Άννα Στυλιανάκη, του Μουσταφά ο Γιώργος Κανάρης, του Παλαιών Πατρών Γερμανού ο Χριστόφορος Σταμπόγλης και της Χρυσής η Άρτεμις Μπόγρη. Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Μουσική προετοιμασία Δημήτρης Γιάκας.