Με το ποσό των 240.000 ευρώ για την αγορά νέων έργων, επιχορηγείται για τρία χρόνια, από το υπουργείο Πολιτισμού το MOMus-Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης.

Το 2020 το MOMus έλαβε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 80.000 ευρώ για αγορά έργων, στο πλαίσιο στήριξης της σύγχρονης δημιουργίας, λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, η οποία τώρα εξασφαλίζεται για δύο ακόμη χρόνια, το 2021 και 2022.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σύμφωνα με το ΑΠΕ «την περασμένη χρονιά, εν μέσω πανδημίας, τo MOMus, ένας σημαντικός πολιτιστικός οργανισμός της Θεσσαλονίκης, εποπτευόμενος από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος αποτελεί την κοινή πλατφόρμα πέντε μουσείων, επιχορηγήθηκε με 210.000 ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερες, έκτακτες συνθήκες.

Οι 80.000 ευρώ αφορούσαν στην αγορά νέων έργων, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι συλλογές, αλλά και να ενισχυθούν οι πληττόμενοι εικαστικοί καλλιτέχνες. Τελευταία φορά που το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είχε κάνει αγορές νέων έργων ήταν από το 2010. Η απόφασή μας για τη συνέχιση της συγκεκριμένης χρηματοδότησης, τουλάχιστον μέχρι το 2022, έχει διπλό στόχο:

Αφενός την ανάπτυξη των συλλογών του MOMus, όπως είναι καθήκον και χρέος ενός πολιτιστικού οργανισμού, που παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται κοντά στη σύγχρονη δημιουργία, και αφετέρου την ενίσχυση των εικαστικών καλλιτεχνών, οι οποίοι υπέστησαν, όπως οι περισσότεροι επαγγελματίες του Πολιτισμού, τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που αλληλεπιδρούν, τόσο με τους δημιουργούς, όσο και με τους επισκέπτες. Ήδη βλέπουμε με ικανοποίηση τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των κινήσεων. Το κοινό, σύντομα θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα νέα αποκτήματα στις συλλογές του MOMus».

Με επιστολή τους, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Μαρία Τσαντσάνογλου και η αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus Συραγώ Τσιάρα ενημέρωσαν το ΥΠΠΟΑ ότι κατόπιν πολύμηνης συνεργασίας μεταξύ της ομάδας των επιμελητών, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και της συνδρομής του Δ.Σ. του Οργανισμού, έπειτα από τη σχετική χρηματοδότηση για το 2020, κατέληξαν στην αγορά 45 νέων έργων τέχνης, τα οποία θα εμπλουτίσουν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας.

Η διαδικασία αγοράς των έργων θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2021.

Τα νέα αποκτήματα θα ενταχθούν στον εκθεσιακό προγραμματισμό του MOMus την άνοιξη του 2022.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε:

«Τα μουσεία σύγχρονης τέχνης οφείλουν να παραμένουν επίκαιρα, εμπλουτίζοντας διαρκώς τις συλλογές τους και συνομιλώντας με τους δημιουργούς του σήμερα. Για πρώτη φορά πέρυσι – μετά και την αποπληρωμή της Συλλογής Κωστάκη – το MOMus διαχειρίστηκε μια ειδική επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποκλειστικά για τον εμπλουτισμό των συλλογών του, γεγονός που συνέβαλε τόσο στην ανανέωση των εκθεμάτων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Φωτογραφίας του MOMus, όσο και στην οικονομική στήριξη σύγχρονων δημιουργών σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη αυτής της έμπρακτης στήριξης της σύγχρονης τέχνης, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρά σε νέα επιχορήγηση για τη συνέχιση αυτής της επιτυχημένης πρωτοβουλίας και προσβλέπουμε στη διάδραση των νέων αποκτημάτων του Μουσείου με το κοινό του».