Παρά τη συρρίκνωση της πανδημίας τις τελευταίες μέρες, δεν είμαστε σε θέση ακόμα να επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα, σύμφωνα με όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Στο «καυτό» ερώτημα του πότε θα επανέλθει η πλήρης κανονικότητα, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνισε πως για μερικούς μήνες ακόμα θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες, να προσέχουμε και να κάνουμε self tests.

Σημείωσε πως ο καλός καιρός βοηθάει, καθώς μειώνει κατά 20% τη μετάδοση του ιού, αλλά αυτό δεν αρκεί. Όπως είπε, η όποια κανονικότητα είναι επισφαλής αν δεν επιτύχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Συρρικνώνεται η πανδημία

Σχολιάζοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση σε όλους τους κρίσιμους δείκτες.

Η πίεση στο ΕΣΥ μειώθηκε, καθώς υπήρξαν 13% λιγότεροι ασθενείς σε ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, μειώθηκαν και οι εισαγωγές την περασμένη εβδομάδα, ενώ σταθερά τα εξιτήρια παραμένουν περισσότερα.

Οι νέες μολύνσεις «έπεσαν» κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς είχαμε περίπου 400 κρούσματα.

Τέλος, και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 16%.