Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν σας έλεγα ότι ο Ιανουάριος του 2021 θα είναι ο μήνας των εμβολίων και των εμβολιασμών. Και τούτο όχι μόνον επειδή αναμένονται να έρθουν αεροπορικώς τη Δευτέρα άλλα 83.850 νέα εμβόλια, αλλά σύμφωνα με το πρόγραμμα θα εμβολιάζονται περί τους 5.000 υγειονομικούς την ημέρα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας: «Στόχος μας είναι από τις 4 έως τις 20 Ιανουαρίου να εμβολιάσουμε το σύνολο των υγειονομικών καθώς και τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας, όπως και τα άτομα που χρήζουν χρόνιας φροντίδας ώστε από τις 21 Ιανουαρίου να αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού», με διαβεβαιώνει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας νευροχειρουργός Μάριος Θεμιστοκλέους. Για τα εμβόλια υπάρχουν όμως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία:

O γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας νευροχειρουργός Μάριος Θεμιστοκλέους

***

Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν εμβολιαστεί σε όλη την Ελλάδα συνολικά 2.383 άτομα. Να σκεφτείτε ότι την τελευταία ημέρα του 2020 είχαν εμβολιαστεί 667 άτομα (κυρίως υγειονομικοί). Επιπλέον θα πρέπει να ξέρετε ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα έρχονται στην χώρα μας περί τις 80.000 εμβόλια. Εως τώρα δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση για κενό παράδοσης. Ό,τι είχε συμφωνηθεί αυτό θα δοθεί στην Ελλάδα. Οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία θα γίνονται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη που αρχίζει από τη Δευτέρα περιλαμβάνει συνολικά 51 νοσοκομεία. Την προσεχή Παρασκευή θα αρχίσει η δεύτερη φάση του εμβολιασμού σε άλλα νοσοκομεία και η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί τη μεταπροσεχή Τρίτη.

***
Κρατήστε όμως τον αριθμό των 5.000 εμβολιασμών ημερησίως για τους υγειονομικούς. Σας το λέω αυτό, επειδή δόθηκαν αυστηρές εντολές στους διοικητές των νοσοκομείων να μην υπάρξουν άλλοι κατ΄εξαίρεση εμβολιασμοί ή εμβολιασμοί VIP. Όσοι διοικητές (ή διοικητικό προσωπικό) νοσοκομείων πρόλαβαν να εμβολιαστούν, εμβολιάστηκαν. Από σήμερα, όπως μαθαίνω, ουδείς άλλος διοικητικός νοσοκομείου θα εμβολιάζεται. Θα εμβολιαστούν, όπως όλοι οι άλλοι, μαζί με τον γενικό πληθυσμό. Αυτονόητος στόχος είναι να δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς οι οποίοι δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή κατά του φονικού ιού.

***

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων την Πρωτοχρονιά

Κάτω από 1.000 για ακόμα μια μέρα ήταν τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Πρωτοχρονιά του 2021. Την ίδια στιγμή, μειωμένοι, αλλά ακόμα πολύ υψηλοί, παραμένουν οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων. Συγκεκριμένα,  ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 597 νέα κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επιπλέον, 429 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 287 (66.9%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 78.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 893 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

***

Η πειθαρχία του ρεβεγιόν

Ικανοποιημένος δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την πειθαρχία που έδειξαν οι Έλληνες στο ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς. Τη χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» και αναφέρει ότι αποδεικνύει ότι οι πολίτες πείστηκαν από τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και από τις προειδοποιήσεις ώστε να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού. Καμία καταγγελία για πάρτι δεν δέχθηκε η Αστυνομία το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς, ενώ και οι ένστολοι που ήταν στους δρόμους δεν αντιλήφθηκαν κάποιο ρεβεγιόν που να είναι αντίθετο στα μέτρα της κυβέρνησης για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

***

Οι παραβάσεις και τα πρόστιμα

Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, Δημοτική Αστυνομία, ΣΕΠΕ και ΕΑΔ) διενήργησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνολικά 85.150 ελέγχους και κατέγραψαν 1.683 περιπτώσεις που παραβιάστηκαν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ λόγω κορωνοϊού. Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 527.050 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε πέντε επιχειρήσεις. Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων, 77.940.

***

Οι χρυσές άμαξες, οι κυνηγετικές και τα μόνιππα

Αν πήγαινε κανείς τούτες τις ημέρες στο Τατόι και παρατηρούσε τις εργασίες που γίνονταν στον Στάβλο του Γεωργίου του Α’, σίγουρα θα νόμιζε πως γυριζόταν ταινία με κοστούμια εποχής και με άμαξες. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η εκκένωση του Στάβλου του Γεωργίου Α΄, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν στις 3 Νοεμβρίου 2020 και υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων από μόνιμο προσωπικό της Διεύθυνσης. Στο Τατόι βρέθηκε για επιθεώρηση και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σίγουρα εκείνο που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι, πέραν των άκρως εντυπωσιακών φορεμάτων που χρησιμοποιούσαν οι πάλαι ποτέ βασίλισσες και οι πριγκίπισσες (τα περισσότερα αχρησιμοποίητα), είναι οι κάθε λογής βασιλικές άμαξες που βρέθηκαν εν αφθονία στο Τατόι και συγκεκριμένα στους Στάβλους του Γεωργίου του Α΄. Βρίσκονταν μέσα στους Στάβλους 52 χρόνια παρατημένες, σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες φύλαξης, δίπλα από τα αυτοκίνητα της βασιλικής οικογένειας (ανάμεσά τους και Rolls-Royce). Συνολικά βρέθηκαν 12 άμαξες, αλλά μόνον δύο εξ αυτών μπορούν να χαρακτηριστούν ως «σημαντικές». («Βεντέτες» τις χαρακτηρίζουν ). Και τούτο επειδή…

Η μία άμαξα, που είναι κλειστή, χρησιμοποιήθηκε στο γάμο της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος . Η άλλη, που είναι ανοιχτή άμαξα, χρησιμοποιήθηκε στο γάμο του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου και της Αννας Μαρίας. Βρέθηκαν επίσης: Μία… χρυσή άμαξα τύπου coupe, μια κυνηγετική, άλλες δύο ανοιχτές και μόνιππα. Προχθές μάλιστα λίγο πριν φύγει ο χρόνος, εντοπίστηκαν άλλες δύο βασιλικές άμαξες όχι σε τόσο καλή κατάσταση, αλλά όταν συντηρηθούν θα μοιάζουν, όπως μου είπε η υπουργός, σαν καινούργιες. Και κάτι ακόμα…

***

Και βασιλικοί κηπουροί

Φαίνεται ότι οι βασιλείς και οι οικογένειές τους αγαπούσαν πολύ την… κηπουρική. Δεν φαντάζεστε πόσες… τσάπες, φτυάρια, ποτιστήρια και άλλα κηπευτικά εργαλεία έχουν βρεθεί στο Τατόι, τα περισσότερα σε άριστη κατάσταση, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν. Όλα όσα βρέθηκαν (οι άμαξες, τα έπιπλα, τα σκεύη, οι τουαλέτες κτλ.) και ακόμα βρίσκονται, συντηρούνται προσεκτικά και αναμένεται να εκτεθούν σε μουσείο, γιατί αποτελούν, όπως λένε οι ειδικοί, κομμάτι της ιστορίας.

***

Μουσεία ΝΠΔΔ

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς εγκρίθηκε ένα νομοσχέδιο το οποίο μετατρέπει διοικητικά πέντε σημαντικά μουσεία, σε μουσεία… Ακρόπολης. Με εισήγηση της Λίνας Μενδώνη πέντε μουσεία ήτοι το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό Αθηνών, το Βυζαντινό Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Ηρακλείου μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έχουν διοικητικό συμβούλιο όπως και το Μουσείο Ακρόπολης, καθώς και ελευθερία στη λήψη αποφάσεων, αλλά και έλεγχο αποδοτικότητας των μελών του ΔΣ.