Ι.

Perfect Pairing: Χριστούγεννα για δύο

Καθισμένοι αγκαλιά στον καναπέ, τα φετινά μας χριστουγεννιάτικα ταξίδια θα γίνουν στη σφαίρα της φαντασίας μας. Αλλά αν αυτό το ταξίδι το μοιράζονται δύο, παραμένει πολύτιμο: Νέα χρονιά, νέες εμπειρίες, νέες γεύσεις για να τις απολαύσουμε με το αγαπημένο μας πρόσωπο. Ας βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει, και ας ξεκινήσουμε για την πιο μαγική διαδρομή.

Τζάκι, απαλή jazz, κεριά, ζεστή ατμόσφαιρα, διακριτικός φωτισμός, δυο ποτήρια METAXA. Οι πειραματισμοί μας ξεκινούν από αγαπημένα, γνώριμα εδάφη για να φτάσουν στις πιο ανατρεπτικές, γαστριμαργικές εκπλήξεις. Όλες τους φτιαγμένες για δύο. Εμείς σας προτείνουμε μερικές κι εσείς βάλτε φαντασία και απογειώστε τις:

.

#1
ÉSOPHY X METAXA

Το εμπνευσμένο pairing, σχεδιασμένο για να «χαϊδεύει» τον ουρανίσκο μας δημιουργώντας μια κομψή συμφωνία για τις αισθήσεις, αποτελεί μακράν τον πλέον εορταστικό συνδυασμό που δοκιμάσαμε φέτος. Οι εκλεπτυσμένες νότες του ΜΕΤΑΧΑ μεταφράζονται σε μοναδικές γεύσεις σοκολάτας Esophy: Μαύρη σοκολάτα με κάρδαμο και σύκο, με πορτοκάλι και μπαλσάμικο, με πικάντικο βερίκοκο, με χειμερινά μπαχαρικά. Μαγικό ταξίδι και πηγή έμπνευσης, αυτό το πάντρεμα γεύσεων μας οδήγησε σε μια σειρά από πειράματα, περίπλοκα και λιτά, αλλά πάντοτε απολαυστικά.

#2
METAXA & πλατό τυριών:

Ο κανόνας είναι ένας και απλός, οι δυνατότητες όμως αμέτρητες: Τα νεαρότερα METAXA ταιριάζουν καλύτερα με νεαρότερα τυριά, ενώ τα τυριά ωρίμανσης απαιτούν και πολλαπλά Αστέρια. Η παρμεζάνα, το ωριμασμένο γκούντα, ακόμη και τα πιο κρεμώδη και ιδιαίτερα τυριά (σκεφτείτε: ροκφόρ ή καμαμπέρ) καταφέρνουν να σταθούν στο ύψος του METAXA 12 Stars και να αναβαθμιστούν χάρη στις διακριτικές φρουτώδεις νότες και το «άγγιγμα» μπαχαρικών του.

.

#3
METAXA & Πάπια

 

Δυο εκλεκτικές γεύσεις, ξεχωριστές και «ιδιότροπες», τιθασεύουν η μία την άλλη αριστοτεχνικά. Οι σκούρες, πλούσιες και λιπαρές νότες της πάπιας, αναβαθμίζονται μέσα σε μια στιγμή, συνδυασμένες με ένα ποτήρι METAXA 12 Stars. Ακόμη πιο ενδιαφέρων –και ακόμη πιο αναπάντεχος- είναι ο συνδυασμός του ιστορικού ελληνικού ποτού με την απολύτως ασιατική πάπια Πεκίνου. Αλλά και η σταθερή αξία της γαλλικής κουζίνας, στη βουτυρένια μορφή του φουά γκρα, δημιουργεί ένα εξόχως κομψό ζευγάρι πλάι σε ένα ποτήρι METAXA.

#4
METAXA & Θαλασσινά:

Λεπτές και ντελικάτες, οι γεύσεις των θαλασσινών ίσως μοιάζουν παράταιρες με την απαλή αλλά πλούσια γεύση του METAXA. Για αυτό και η έκπληξη που προκαλεί στον ουρανίσκο μας αυτός ο τολμηρός συνδυασμός γίνεται ακόμη πιο ευχάριστη όταν συνειδητοποιούμε πως, για παράδειγμα, η αλμυρή φρεσκάδα των οστρακοειδών δένει αρμονικά με το ελαφρώς νεαρότερο METAXA 5 Stars. Από την άλλη, η πλούσια γεύση του αστακού χρειάζεται 12 Αστέρια για να ισορροπήσει και να αναδειχθεί.

.

#5
METAXA & Άγρια Μανιτάρια

Πορτσίνι, κανθερέλες και μαύρες τρομπέτες. Με ονόματα σαν ξόρκια και όλη την γήινη γοητεία των δασών, τα άγρια μανιτάρια μάγευαν ανέκαθεν τους κάλυκές μας, χωρίς να χρειάζονται εξωτερική υποστήριξη. Συνδυάζοντάς τα με ένα ποτήρι METAXA 12 Stars, η σχεδόν κρεάτινη γεύση τους αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο –ιδιαιτέρως αν έχουν «σβηστεί» μέσα σε αυτό, στο τέλος του σοταρίσματος. Η απόλαυση γίνεται πληρέστερη αναβαθμίζοντας τη συνταγή: Έχετε σβήσει ποτέ ριζότο με ένα ποτήρι METAXA;

.

.

.

ΙΙ.

The Bar is Open

Το πιο απολαυστικό κοκτέιλ είναι αυτό που προσφέρουμε στους αγαπημένους μας. Συνταγές απλές και γεύσεις περίπλοκες ξαφνιάζουν τον ουρανίσκο μας εν αναμονή του ανοίγματος των αγαπημένων μας μπαρ.

.

.

Ζεστή ατμόσφαιρα, κοκτέιλ με πλούσια γεύση, αγαπημένα πρόσωπα. Τα στοιχεία που λατρέψαμε στα μπαρ που έχουν φιλοξενήσει τα ομορφότερα βράδια μας, μπορούν να μεταφερθούν οποιαδήποτε στιγμή στους χώρους του σπιτιού μας. Και φέτος, το σέικερ θα το κρατήσουμε εμείς. Με λίγους αγαπημένους φίλους, χριστουγεννιάτικη διάθεση και ατέλειωτη όρεξη για δημιουργία.

Αντλώντας έμπνευση από το METAXA, ποτό από μόνο του εορταστικό, δημιουργούμε πρωτότυπες γεύσεις, με νότες από πορτοκάλι, μούρα, κανέλλα. Με αρώματα από ώριμο ροδάκινο, δαμάσκηνο και άνθη, το METAXA 7 Stars αποτελεί ιδανική βάση για κοκτέιλ με γεμάτο, φρουτένιο σώμα. Κομψό και ώριμο, με νότες από πορτοκάλι, καφέ, σοκολάτα και δρυ και υπόνοιες μπαχαρικών, το METAXA 12 Stars με την αρωματική του επίγευση μάς προκαλεί να το δοκιμάσουμε σκέτο ή με τη μορφή των signature cocktails που έχουν δημιουργήσει με αυτό μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες και ξένους mixologists.

Οι παρακάτω συνταγές συμβαίνει να είναι οι δικές μας αγαπημένες. Οι δυνατότητες, όμως, είναι αμέτρητες. Τολμήστε δικούς σας συνδυασμούς, δημιουργώντας τα προσωπικά σας κοκτέιλ για να υποδεχτείτε τη νέα χρονιά ή εμπιστευτείτε τις γεύσεις που λάτρεψαν οι πιο απαιτητικοί foodies.

.

#1
Pole 2 Pole

Μια δημιουργία του mixologist Βασίλη Κυρίτση, εμπνευσμένη από τον εξερευνητή Mike Horn, ξυπνά τον ουρανίσκο μας και αναδεικνύει την πλούσια γεύση του METAXA 12 Stars. Η κανέλλα, πικάντικη και χειμωνιάτικη, μας ζεσταίνει και μας αναστατώνει ταυτόχρονα.

Υλικά

45 ml METAXA 12 Stars

5 ml ξηρό βερμούτ

20 ml λικέρ ροδάκινο

3 δόσεις Bitter Orange

Κανέλλα σε σκόνη

Ξύσμα πορτοκαλιού

Πάγος

Παρασκευή

Σε ένα ποτήρι αναμειγνύουμε τον πάγο, το METAXA 12 Stars, το λικέρ ροδάκινο, το βερμούτ και τις δόσεις Orange Bitter. Αναμειγνύουμε για 10-12 δευτερόλεπτα με τον αναδευτήρα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε έναν μεγάλο πάγο σε ποτήρι του κονιάκ και περιχύνουμε με το κοκτέιλ. Γαρνίρουμε με λίγη κανέλλα και ξύσμα πορτοκαλιού.

.

#2
Orange Summit

Σε χαμηλό ποτήρι, με αρώματα από εσπεριδοειδή και σοκολάτα, το Orange Summit με METAXA είναι η πεμπτουσία του χειμώνα στο ποτήρι μας. Κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει η γεύση των αποφάσεων της νέας χρονιάς.

Υλικά

50 ml ΜΕΤΑΧΑ 7 Stars

50 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι

20 ml φρέσκος χυμός μοσχολέμονου

3 δόσεις bitter σοκολάτας

15 ml σιρόπι ζαχαροκάλαμου

Ξύσμα μοσχολέμονου

Παρασκευή

Σε ένα σέικερ τοποθετήστε: 50 ml METAXA 7 Stars, 50 ml χυμό πορτοκάλι, 20 ml χυμό μοσχολέμονου, τρεις σταγόνες bitter σοκολάτας και 15 ml σιρόπι ζάχαρης. Χτυπήστε και σουρώστε στο ποτήρι. Γαρνίρετε με ξύσμα μοσχολέμονου και σερβίρετε.

.

#3
Demetr’s Day

Έντονες γεύσεις από πορτοκάλι ισορροπούν αριστοτεχνικά με το πλούσιο, αρωματικό METAXA 12 Stars. Το κοκτέιλ του Darren Facchini, από το Gaucho στο Ντουμπάι, συναρπάζει με την παιχνιδιάρικη οξύτητα και την απλότητά του.

Υλικά

50 ml METAXA 12 Stars

20 ml φρέσκος χυμός μοσχολέμονου

10 ml Triple Sec

10 ml σιρόπι Ακακίας

1 κουταλιά μαρμελάδα πορτοκάλι

Μια μεγάλη φλύδα πορτοκαλιού

Παρασκευή

Σε ένα σέικερ τοποθετήστε 50 ml METAXA 12 Stars, 20 ml φρέσκο χυμό μοσχολέμονου, 10 ml Triple Sec, 10 ml σιρόπι ακακίας και μια μικρή κουταλιά μαρμελάδα πορτοκάλι. Ανακινήστε και σουρώστε στο ποτήρι. Γαρνίρετε με μια μεγάλη φλύδα πορτοκαλιού και σερβίρετε.

.

#4
Manhattan Bay

Μια σταθερή αξία των κοκτέιλ, το Manhattan αποκτά νέα πνοή μέσα από το twist της παρασκευής του με METAXA. Γλυκόπικρο, απαλό και νοσταλγικό, συμπυκνώνει την αίσθηση της αλλαγής του έτους: Κρατά ζωντανά όλα τα στοιχεία που αγαπήσαμε, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέες γευστικές προοπτικές.

Υλικά

50 ml METAXA 7 Stars

25 ml γλυκό κόκκινο βερμούτ

3 δόσεις bitter πορτοκάλι

3 δόσεις Angostura

Ξύσμα πορτοκαλιού

Κεράσι Amaro

Παρασκευή

Σερβίρετε 50 ml METAXA 7 Stars στο ποτήρι μαζί με 25 ml βερμούτ, τρεις δόσεις bitter πορτοκάλι και τρεις δόσεις Angostura. Αναδεύστε με ένα μακρύ κουτάλι του μπαρ, σουρώστε, γαρνίρετε με το ξύσμα πορτοκαλιού και το κεράσι Amaro και σερβίρετε.

.

#5
Wild Cosmo

Άλλο ένα κλασικό κοκτέιλ μεταμορφώνεται ολοκληρωτικά, χάρη στη βάση του από METAXA 7 Stars. Χυμός κράνμπερι και μοσχολέμονο χαρίζουν την οξύτητά τους στα απαλά αρώματα του METAXA, δημιουργώντας ένα αρμονικό σύνολο γεμάτο ενδιαφέρουσες εντάσεις.

Υλικά

50 ml METAXA 7 Stars

30 ml Cointreau

40 ml χυμός κράνμπερι

20 ml φρέσκος χυμός μοσχολέμονου

Ξύσμα μοσχολέμονου

Βατόμουρα

Παρασκευή

Τοποθετήστε στο σέικερ 50 ml METAXA 7 Stars, 30 ml Cointreau, 40 ml χυμό κράνμπερι και 20 ml χυμό μοσχολέμονου. Χτυπήστε και σουρώστε στο ποτήρι, γαρνίρετε με το ξύσμα μοσχολέμονου και τα βατόμουρα και σερβίρετε.

EXTRA TIP:
Αν όλα αυτά σας φαίνονται εντυπωσιακά αλλά προτιμάτε να τα απολαύσετε χωρίς να εμπλακείτε με σέικερ και αναδευτήρες, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο,  όλα τα αγαπημένα METAXA cocktails, έρχονται σπίτι σας μέσω της Wolt,  και μάλιστα διπλά αφού κάθε κοκτέιλ φέρνει μαζί του ένα ακόμη ως δώρο.

.

ΙΙI.

Christmas of Our Own: Less is More

H στιγμή που έχουμε μάθει να απολαμβάνουμε το χρόνο με τον εαυτό μας είναι πολύτιμη. Εξερευνώντας τις σκέψεις μας, τα όνειρά μας, τις πιο ιδιόρρυθμες ασχολίες, τις πιο απροσδόκητες γεύσεις.

.

Ο χρόνος με τον εαυτό μας είναι χρόνος δικός μας. Χρόνος που μπορεί να γεμίσει με ό,τι μας σαγηνεύει περισσότερο. Είναι χρόνος πολυτελής, χωρίς περισπασμούς, χωρίς συμβιβασμούς. Το αγαπημένο μας βιβλίο, η αγαπημένη μας μουσική, το αγαπημένο μας φαγητό, γεύση από METAXA είναι αρκετά για να κάνουν τα φετινά Χριστούγεννα μοναδικά. Ιδέες υπάρχουν…

.

#1
Self-care

Η φροντίδα του εαυτού μας δεν κρύβει τίποτα εγωιστικό. Επιβράβευση και ώθηση για ημέρες (ακόμη πιο) παραγωγικές, μπορεί να πάρει όποια μορφή έχουμε ανάγκη. Τα φετινά Χριστούγεννα μπορούν να γίνουν μια ημέρα αφιερωμένη στην ενδοσκόπηση, στην ομορφιά, στη χαλάρωση, ακόμη και σε εκείνο το χόμπι που ακουγόταν σε όλους τρελό.

Ή απλώς στην απόλαυση της μουσικής που μας συγκινεί, σε συνδυασμό με τις απαλές και συνάμα πλούσιες νότες του αγαπημένου μας METAXA 12 Stars

.

#2
Σελίδες που μας προσμένουν

Στριμωγμένο σε μια γωνιά της βιβλιοθήκης μας, ανάμεσα σε τόμους συναρπαστικούς και σελίδες που έχουμε γυρίσει ξανά και ξανά, υπάρχει σίγουρα κι εκείνο το βιβλίο που αγοράσαμε κάποτε, χωρίς ποτέ να βυθιστούμε στο περιεχόμενό του. Ανάγνωση απαιτητική που διαρκώς αναβάλουμε ή απλώς ξεχασμένο ανάμεσα σε άλλες ιστορίες που πρόλαβαν να μας μαγέψουν πρώτες, περιμένει να κλείσει μαζί μας τη χρονιά και να ανοίξει την επόμενη.

#3
Πριβέ κινηματογράφος

Μαραθώνιος ευρωπαϊκού σινεμά ή αμερικανικών χριστουγεννιάτικων ταινιών; Κανείς δεν μας αναγκάζει να βιαστούμε να αποφασίσουμε –και κανείς δεν θα μας κρίνει για την επιλογή μας. Κρατώντας στο χέρι μας το αγαπημένο μας κοκτέιλ με βάση το METAXA 12 Stars, ταξιδεύουμε με τη φαντασία μας στους τόπους που περνούν από την οθόνη μας, συλλογιζόμαστε ή απλώς διασκεδάζουμε.
.
.

#4 Νέες αρχές
Χαραμάδες φωτός. Τις βλέπουμε στον ορίζοντα αναμένοντας το 2021 και τις αποζητάμε. Υποχρέωσή μας είναι να τις γεμίσουμε με ακόμη περισσότερη χαρά, κίνητρο και προσπάθεια, να τις βοηθήσουμε να μας βοηθήσουν κάνοντας τις κατάλληλες κινήσεις. Κατάλληλες για εμάς, για τις δικές μας ανάγκες και όνειρα. Η στιγμή για τις μεγάλες μας αποφάσεις έχει φτάσει. Ας εκμεταλλευτούμε τις ήρεμες στιγμές στο σπίτι, για να σχεδιάσουμε μια χρονιά γεμάτη δημιουργία.

.

#5
Δώρα από την καρδιά μας

Τα Χριστούγεννα σημαίνουν -ανάμεσα στα άλλα- και δώρα. Μικρές ή μεγαλύτερες προσφορές αγάπης προς τον σημαντικότερο άνθρωπο της ζωής μας: Τον εαυτό μας. Την ίδια φροντίδα, φυσικά, επιφυλάσσουμε και για τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα. Σε όλους μας αναλογεί, ανάμεσα στα άλλα, και ένα μπουκάλι από το αγαπημένο μας METAXA 12 Stars. Ένα ποτό ιστορικό, με γεύση ώριμη και κομψή, σε χριστουγεννιάτικη ειδική τιμή για να το μοιραστούμε –ακόμη και από μακριά- με ακόμη περισσότερα αγαπημένα μας πρόσωπα.

*** Εξερευνήστε τον κόσμο του METAXA στο metaxa.com, αλλά και μέσω του Facebook ή του Instagram.***