Τα τουρκικά drones TB2 Bayraktar, που χρησιμοποίησε η Άγκυρα στη Λιβύη και τη Συρία το 2020, «αναγνωρίζει» αναλυτής του Forbes, πίσω από τις χθεσινές επιθέσεις σε αρμενικές δυνάμεις.

Ο Σεμπάστιαν Ρόμπλιν ανέλυσε βίντεο, που δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, στα οποία εμφανίζονται drone να κάνουν ρίψεις κατά αντιαεροπορικών συστημάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων της Αρμενίας.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του αμερικανικού περιοδικού, τα drones που χρησιμοποίησε το Αζερμπαϊτζάν είναι πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός τόσο στον σχεδιασμό όσο και στις δυνατότητες.

Τα βίντεο με τα χτυπήματα με drone από το το Αζερμπαϊτζάν

Συγκριτικά, οι επιχειρήσεις των τουρκικών drone σε Συρία και Λιβύη:

Το δημοσίευμα του Forbes υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Ιούνιο υπήρχαν αναφορές για επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για αγορά drones τύπου TB2 Bayraktar, ωστόσο η συνέχεια δεν έγινε γνωστή.

Επισημαίνεται ότι ενδέχεται η συμφωνία να έκλεισε σιωπηρά ή η Τουρκία να μετέφερε drones TB2 Bayraktar απευθείας στον αζέρικο στρατό προκειμένου να τον ενισχύσει ενόψει της επίθεσης που εξελίσσεται.

Το τουρκικής κατασκευής drone Bayraktar TB2.

Μια τελευταία πιθανότητα είναι Τούρκοι στρατιωτικοί να χειρίζονται οι ίδιοι τα drones για λογαριασμό του αζέρικου στρατού.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι όσο πιο ευθεία είναι η συμμετοχή της Τουρκίας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για μια σύγκρουση ανάμεσα στην Αρμενία και την Άγκυρα.

Τέλος, το Forbes αναφέρεται σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Τουρκία μετέφερε μισθοφόρους μαχητές από τη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό του αζέρικου στρατού, αλλά και στις δηλώσεις των αρχών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία ίσως να χρησιμοποιεί αμερικανικής προέλευσης F-16 για την ρίψη πυραύλων κρουζ σε αρμενικούς στόχους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για αυτούς τους ισχυρισμούς.

Το Γερεβάν κατηγορεί την Τουρκία ότι παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν εν μέσω μιας αναζωπύρωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία έχει «άμεση παρουσία στο έδαφος». Επίσης αναφέρει ότι Τούρκοι στρατιωτικοί ειδικοί «πολεμούν στο πλευρό» του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, όπως προσθέτει, χρησιμοποιεί επίσης τουρκικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) και μαχητικών αεροσκαφών.

Το Μπακού διέψευσε τις κατηγορίες αυτές.

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι πρέπει να τερματιστεί η «κατοχή» από την Αρμενία του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα να τερματιστεί η αρμενική «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ ώστε να σταματήσουν οι φονικές μάχες μεταξύ των υποστηριζόμενων αυτονομιστών από την Αρμενία και των αζερικών δυνάμεων.

«Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η κρίση που ξεκίνησε με την κατοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μόλις η Αρμενία εγκαταλείψει το έδαφος που έχει καταλάβει, η περιοχή θα ξαναβρεί την ειρήνη και την αρμονία», δήλωσε σε ομιλία του ο Ερντογάν, του οποίου η χώρα είναι ο κύριος υποστηρικτής του Αζερμπαϊτζάν σε αυτήν τη σύγκρουση.

«Οποιοδήποτε άλλο αίτημα ή πρόταση δεν θα ήταν μόνο άδικο και παράνομο, αλλά θα συνέχιζε να είναι ένα κακό μάθημα για την Αρμενία», πρόσθεσε.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η Αρμενία «έχει υπό κατοχή» το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω εχθρικών στο Μπακού αυτονομιστών που αυτοανακήρυξαν εκεί μια δημοκρατία το 1991 μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Ερντογάν είπε ότι η ομάδα του Μινσκ – υπό τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που διαμεσολαβεί μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν — απέτυχε να επιλύσει το θέμα για σχεδόν 30 χρόνια.

Το Αζερμπαϊτζάν «έπρεπε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του είτε του αρέσει είτε όχι», δήλωσε ο Ερντογάν. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της αδελφής και φίλης χώρας που είναι το Αζερμπαϊτζάν με όλη μας την καρδιά και με κάθε τρόπο», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας την ισχυρή υποστήριξη της χώρας του στο Μπακού από την αρχή αυτής της κρίσης.

Δεν ανέφερε άμεσα εάν η Τουρκία παίζει επί του παρόντος ενεργό ρόλο στη σύγκρουση, όπως είπε η Αρμενία.