Απόψε στις 19.30 θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ (Ακαδημίας 32) μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα έκδοση με τίτλο «Γιατί με αφορά η τέχνη, οι πολλές διαστάσεις της και πως αξιοποιείται στη ζωή μας». Τον συλλογικό αυτό τόμο επιμελήθηκε η Ιστορικός Τέχνης Μαρία Αθανασέκου επιχειρώντας «να παρουσιάσει μερικές από τις πτυχές και τα πρόσωπα της τέχνης, καθώς και δρόμους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί στη ζωή μας. Απευθύνεται σε όσους την αγαπούν ή θέλουν να τη γνωρίσουν, σε ανθρώπους που εργάζονται με παιδιά ή έχουν παιδιά στον κύκλο τους, σε γονείς,  εκπαιδευτικούς της γενικής και ειδικής αγωγής, σε ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών που σελίδα τη σελίδα θα προχωρούν όλο και πιο βαθιά στον πολύχρωμο και μυρωδάτο κήπο των συναισθημάτων, των δυνατοτήτων, της δύναμης που η τέχνη μπορεί να μας ενσταλάξει».

Το βιβλίο, σύμφωνα με το σημείωμα της συγγραφέως, «είναι καρπός της σύμπραξης πολλών, ομοϊδεατών συγγραφέων, αποτέλεσμα τριβής και σχέσης με την τέχνη επί πολλά χρόνια, είναι το καταστάλαγμα της διδακτικής εμπειρίας μας σε σχολικές αίθουσες, πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, σε κέντρα επιμόρφωσης, της σχέσης μας με την τέχνη σε προσωπικό και όχι απλά επαγγελματικό επίπεδο. Είναι αποτέλεσμα των ωρών σιωπής περιμένοντας την έμπνευση, της έντασης και της έκρηξης της συναυλίας, της στοχαστικότητας μιας παράστασης, των αμέτρητων κλικ πριν μια καλή φωτογραφία, των διαδρομών πάνω στον καμβά, του χτύπου πάνω στην πέτρα για το πλάσιμο μιας μορφής. Στο βιβλίο έχουν γράψει επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιτέχνες και επιστήμονες καταθέτοντας τη γνώση και την εμπειρία τους. Μέσα από αυτή την απόπειρα να καταγράψουμε μερικές μόνο από τις πολλές εκφάνσεις της τέχνης θέλουμε να εμπνεύσουμε και να παροτρύνουμε την ενασχόληση σε πρώτο και τη δημιουργία σχέσης με την τέχνη σε δεύτερο, πιο βαθύ επίπεδο. Η τέχνη μας αφορά όλους». Αξίζει να σημειωθεί πως το ωραίο εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Άγγελος Παπαδόπουλος.

Κυρία Αθανασέκου, πώς προέκυψε η δημιουργία αυτού του βιβλίου;

«Η ιδέα υπήρχε αρκετό καιρό στο μυαλό μου διότι είμαι αθεράπευτα ερωτευμένη με την Τέχνη. Με έχει βοηθήσει πολύ σε προσωπικό επίπεδο, δεν με ικανοποιεί μόνο αισθητικά, είναι ζωτικής σημασίας για μένα. Κάνω πολλά χρόνια μαθήματα και έχω συναναστραφεί πολλούς ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και ενδιαφερόντων, που προέρχονται από διάφορους χώρους και σκεφτόμουν ότι υπήρχε η ανάγκη κι εκείνοι με παρότρυναν. Νομίζω πως ένα πολυσυλλεκτικό βιβλίο στα ελληνικά με αυτή τη σχετικά εκλαϊκευμένη γλώσσα και μορφή έλειπε. Τα σχετικά με την Τέχνη βιβλία είτε απευθύνονται σε πολύ εξειδικευμένο κοινό, σε ενός τύπου ελίτ, είτε είναι πανεπιστημιακά συγγράμματα».

Τους συνεργάτες σας πώς τους επιλέξατε;

«Σχεδόν με όλους μας ενώνουν δεσμοί φιλίας και επαγγελματικής συνεργασίας, σίγουρα είμαστε ομοϊδεάτες. Και εκείνοι από τη δική τους πλευρά, είτε είναι ψυχολόγοι, είτε κοινωνιολόγοι, είτε ανήκουν σε κάποια άλλη ειδικότητα προσπαθούν να αξιοποιήσουν την Τέχνη στο δικό του αντικείμενο ο καθένας. Έχουμε μοιραστεί πολλά. Είναι κοινό το όραμα μας».

Τι ρόλο παίζει η Τέχνη στην καθημερινότητά σας; 

«Μπορεί να ακουστεί λίγο υπερφίαλο αλλά προσπαθώ να ζω τη ζωή μου με την Τέχνη, με παρασύρει και με συγκινεί κάθε μορφή της, έχω πάντα στο μυαλό μου την ομορφιά και την αρμονία. Έχασα πρόσφατα τη μητέρα μου και στην περίοδο του πένθους πραγματικά συνειδητοποίησα πόσο σημαντική ήταν για μένα η Τέχνη. Με βοήθησε να εκτονώσω τη θλίψη μου. Μου αρέσει πολύ να εκφράζομαι μέσω του λόγου, το κάνω καθημερινά, προσπαθώ να ζωγραφίζω ή να μαθαίνω μουσική – δεν θεωρώ ότι έχω ταλέντο σε αυτές τις δραστηριότητες, όμως προσπαθώ να καταπιάνομαι συχνά μαζί τους. Αισθάνομαι σε μόνιμη βάση την παρουσία της Τέχνης στη ζωή μου. Ανάλογα με την ψυχική φάση στην οποία βρισκόμαστε ένα έργο τέχνης μπορεί από το να μας βελτιώσει τη διάθεση μέχρι να μας συγκλονίσει ψυχικά. Εχω δει πολλά παραδείγματα ανθρώπων που ακόμη και σε λυγμούς ξέσπασαν κοιτάζοντας έναν πίνακα ο οποίος ίσως να μην είχε καν κάποια σχέση με τη ζωή τους. Η Τέχνη έχει επίσης τη δύναμη να σε διεγείρει ή να σε βοηθήσει να εκφραστείς με χιούμορ, είναι τόσο πολλές οι εκφάνσεις της».

Ποιους καλλιτέχνες αγαπάτε περισσότερο;

«Εχω ιδιαίτερη σχέση με την Αναγέννηση. Αγαπώ πολύ τον Μποτιτσέλι, τους Προραφαηλιτες, τον Ροσετι. Μου αρέσει ο Μπερν-Τζόουνς, με συγκινεί πολύ. Και βέβαια ο Μουνκ με έχει βοηθήσει πολύ στη δύσκολη προσωπική περίοδο που προανέφερα να εκφράσω και τα δικά μου συναισθήματα, έντονα και βίαια, μέσα από την έκρηξη των χρωμάτων του. Θαυμάζω πολύ τον Μαγκρίτ. Με συγκλονίζει και η τέχνη της Λουίζ Μπουρζουα, όποτε πηγαίνω στο Λονδίνο στην Tate εισέρχομαι με δέος στο δωμάτιο με τα έργα της, νιώθω σαν να μπαίνω σε ναό»

Ο συλλογικός τόμος που επιμελήθηκε η  Μαρία Αθανασέκου με τίτλο «Γιατί  με αφορά η τέχνη, οι πολλές διαστάσεις της και πως αξιοποιείται στη ζωή μας» κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις «ἡδυέπεια».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Δρ. Μαρία Αθανασέκου είναι Ιστορικός Τέχνης και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο και το Frederick University. Επίσης, έχει διδάξει στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου, το Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και σε άλλα πανεπιστήµια. Είναι µέλος της ευρωπαϊκής ερευνητικής οµάδας COST Action µε την ιδιότητα της εκπροσώπου της Ελλάδας. Δίνει διαλέξεις για θέµατα Ιστορίας Τέχνης σε ποικίλους φορείς, συµµετέχει µε ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, άρθρα της έχουν δηµοσιευτεί σε επιστηµονικά περιοδικά, έχει γράψει κεφάλαια σε βιβλία και έχουν εκδοθεί δύο βιβλία της σε ηλεκτρονική µορφή. Τα επιστηµονικά της ενδιαφέροντα είναι πολλά και τα συνδυάζει πάντα µε γνώµονα την τέχνη, τη θεραπεία και την εκπαίδευση. Έχει µετεκπαιδεύσεις και επιµορφώσεις στην Εικαστική Θεραπεία, την Ειδική Αγωγή, Ψυχολογία, Νευρολοψυχολογία κ.ά. Η προσέγγιση της στην τέχνη είναι διαθεµατική καθώς δανείζεται από αδερφές επιστήµες φιλοδοξώντας και ελπίζοντας τη δηµιουργία σχέσης των φοιτητών/εκπαιδευόµενων µε την τέχνη. Της αρέσει να αφηγείται ιστορίες της τέχνης, να µοιράζεται και να επικοινωνεί µέσω της εικόνας. Πιστεύει ότι η τέχνη έχει µεγάλη δύναµη και ιστορίες να µας πει, πολλές, αν όχι όλες, µας αφορούν ή θα µας αφορούν σε κάποια από τις περιόδους της ζωής µας, όσο διευρύνεται το υπαρξιακό µας πεδίο.

Συμμετέχουν:

Δρ Μαρία Βασιλειάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Frederick, Λευκωσία, Κύπρος.

Όλγα Γκουνή, Προγεννητική Ψυχοθεραπεύτρια, Ερευνήτρια

Ευμορφία Λεβέντη, Ειδική Παιδαγωγός, ΜΑ

Δρ Αριστοτέλης Κοΐνης, Κλινικός Ψυχολόγος

Παναγιώτης Τσιρίδης, Μουσικοπαιδαγωγός-Συγγραφέας

Δρ Αγάθη Αργυριάδη, Ψυχοπαιδαγωγός, Ψυχολόγος, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Frederick

Δρ Αλέξανδρος Αργυριάδης, Επίκουρος Καθηγητής Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Frederick

Μελπομένη Μουρτζιάπη, Ψυχοπαιδαγωγός, Υποψήφια Διδάκτωρ στις Επιστήμες της Αγωγής, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

Δρ Αποστολία Πάστρα, Ψυχοπαιδαγωγός Διερευνητικής Δραματοποίησης

Ρωξάνη Γιάννου, Εικαστικός, Ιστορικός Δυτικού Εσωτερισμού και Συμβόλων, Ειδικευόμενη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας

Ζωή Κρόκου, Δρ Ειδικής Παιδαγωγικής

Σοφία Σκλείδα, Φιλόλογος, Ποιήτρια, ΜΑ, Ph. D. Υποψήφια Μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σταθης Ηλιόπουλος, Καθηγητής Μαθηματικών – Συγγραφέας

Άγγελος Θεοχάρης, Υποψήφιος Διδάκτορας στις Πολιτισμικές Σπουδές, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Δρ Ευγενία Ζούζουλα, Αρχαιολόγος

Δρ Ευαγγελία Αργυροπούλου, Αρχαιολόγος

Δρ Αμαλία Παπαϊωάννου, Ιστορικός Τέχνης

Ελένη Ζωγάκη, MD

Ασημίνα Μερτζάνη, Κοινωνικός Επιστήμονας – Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

Ιλιάνα Θεοδωροπούλου, Εικαστικός

Αλεξάνδρα Μαϊντά, Ερασιτέχνης φωτογράφος – Ψυχιατρική Νοσηλεύτρια

Νίκος Γ. Μεργιαλής – Μουσικοί ιχνηλάτες, τραγουδοποιός

Ξανθή Ταβουλαρέα, Ηθοποιός

Δημήτρης Κανδρινάκος, Γλύπτης

Σωτήρης Καδινόπουλος, Συνταξιούχος Φωτοειδησιογράφος

Νίκος Μαϊντάς, Μουσικός