Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή την έντονη κινητικότητα από πλευράς τουρκικής Ακτοφυλακής στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων καθώς είναι σε εξέλιξη αυτή τη περίοδο η λεγόμενη «ναυμαχία της τσιπούρας» μεταξύ ελλήνων και τούρκων αλιέων.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη το πρωί φουσκωτό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων έλληνες ψαράδες κοντά στα Ίμια με τους αλιείς να καταγγέλλουν ότι οι τούρκοι λιμενικοί τους κατέστρεψαν τσαμαδούρες στα σημεία που είχαν ρίξει τα παραγάδια τους. Όπως αναφέρουν πληροφορίες ένα από τα αλιευτικά σκάφη που ενεπλάκη στο περιστατικό είχε δεχθεί παρενόχληση και πάλι από το πλήρωμα φουσκωτού της τουρκικής Ακτοφυλακής την Κυριακή στην Καλόλιμνο.

Όπως σημείωναν πηγές του Λ.Σ. τα πληρώματα των πλωτών σκαφών αλλά και οι επικεφαλής των λιμενικών αρχών της περιοχής είναι έμπειροι για να διαχειριστούν τα περιστατικά με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι ροές μεταναστών προς τα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το Λ.Σ. από 07.00 της 19/12/2019 έως 07.00 της 20/12/2019 διεσώθησαν 160 πρόσφυγες – μετανάστες σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Λέσβου, Ψερίμου και Κω.

Ακόμη το Νοέμβριο τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ασχολήθηκαν με 242 περιστατικά παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και προχώρησαν στις συλλήψεις 9.084 αλλοδαπών και 9 διακινητών ενώ κατασχέθηκαν 38 σκάφη. Παράλληλα κατεγράφησαν και 89 περιστατικά παράνομης εξόδου από τη χώρα μας με τους λιμενικούς να συλλαμβάνουν 229 πρόσφυγες και μετανάστες, 24 διακινητές και να προχωρούν στην κατάσχεση 3 σκαφών, 8 οχημάτων και 82 πλαστών διαβατηρίων.

Eπίσης στο πλαίσιο των Διμερών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση μεταξύ των Περιφερειακών Διοικητών Αιγαίου του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και των ομολόγων τους της Τουρκικής Ακτοφυλακής στις 10 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «η εν θέματι τεχνική συνάντηση αφορούσε το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, όπως αυτό εκδηλώθηκε κατά το τελευταίο πεντάμηνο.

Από πλευράς της ελληνικής αντιπροσωπίας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο χρονικό διάστημα καθώς και στα περιστατικά όπου δεν υπήρχε έγκαιρη ανταπόκριση από τα σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Οι δύο πλευρές παρουσίασαν προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία των δύο Ακτοφυλακών προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα στο επιχειρησιακό πεδίο εστιάζοντας στις θαλάσσιες περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση.»

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές επέδειξαν διάθεση καλής συνεργασίας και δεσμεύτηκαν για τον προγραμματισμό νέας συνάντησης περί τα τέλη Μαΐου στην Ελλάδα.»