Πέντε χρόνια μετά το ανέβασμά της στην Αθήνα από την Εθνική Λυρική Σκηνή, η περίφημη «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους υιού σε μια μοντέρνα εκδοχή όπου τα μέγαρα της Αυστροουγγαρίας έχουν αντικατασταθεί από τα αθηναϊκά σαλόνια της δεκαετίας του ’60, οι βιεννέζοι ευγενείς από τους…συνταγματάρχες του απριλιανού πραξικοπήματος και οι ρώσοι πρίγκηπες από σοβιετικούς πρέσβεις, παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη. Εν προκειμένω, η παράσταση σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη ανεβαίνει σε μια νέα παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τους ίδιους βασικούς συντελεστές αλλά με διαφορετική διανομή, ορχήστρα και χορωδία στις 5,8,11 και 13/12.

Μ΄ένα θέμα ανάλαφρο και δροσερό, με μια πλοκή γεμάτη χιούμορ, παρεξηγήσεις και ανατροπές και, ασφαλώς, με την υπέροχη μουσική όπου κυριαρχούν τα αγαπημένα βαλς, δεν είναι περίεργο το ότι η «Νυχτερίδα» έχει αναδειχθεί, μέσα στα χρόνια η πιο διάσημη, δημοφιλής και αντιπροσωπευτική βιεννέζικη οπερέτα. Eδώ και ενάμιση αιώνα, από το 1874, δεν έχει σταματήσει να ψυχαγωγεί το παγκόσμιο κοινό μεταφέροντας μέσα από τη διάθεση του καρναβαλιού και τις φυσαλίδες της σαμπάνιας λίγη από την αυτοκρατορική αίγλη της μπελ επόκ.

Η υπόθεση του έργου βασίζεται σε μια φάρσα που έχει γίνει στο παρελθόν. Τρία χρόνια νωρίτερα κι έπειτα από έναν αποκριάτικο χορό, ο μπον βιβέρ Γκάμπριελ φον Αϊζενστάιν είχε εγκαταλείψει στο κέντρο της πόλης τον φίλο του, δρα Φάλκε, μεθυσμένο και μασκαρεμένο με κοστούμι νυχτερίδας. Τώρα ο Φάλκε, με τη συγκατάθεση του ρώσου πρίγκηπα Ορλόφσκι που παραθέτει έναν μεγαλοπρεπή χορό, χρησιμοποιεί την περίσταση για να πάρει μια εύθυμη και αθώα εκδίκηση εμπλέκοντας τη σύζυγο και την υπηρέτρια του φίλου του.Επειτα από μια βραδιά οινοποσίας, μεταμφιέσεων και παρεξηγήσεων, το επόμενο πρωί καταλήγουν όλοι για διαφορετικούς λόγους στη φυλακή, όπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματικότητα.

Στις παραστάσεις που θα δοθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο Μιχάλης Οικονόμου, ενώ στους ρόλους εμφανίζονται οι Διονύσης Σούρμπης, Αννα Στυλιανάκη, Χρύσα Μαλιαμάνη, Κωνσταντίνα Στράνη, Βασίλης Καβάγιας κ.α.