Τη στιγμή που το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή αναμένει την εκ νέου συνεισφορά των κρατών – μελών του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) εκφράζονται ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των δυνάμεων του που επιχειρούν στο Αιγαίο.

Και όλα αυτά την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με «σύμμαχο» τις καλές καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με στοιχεία του Λ.Σ. από 07.00 της 18.10.2019 έως 07.00 της 21.10.2019 διεσώθησαν 520 πρόσφυγες – μετανάστες σε 17 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κω ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα κατεγράφησαν 260 αποβιβάσεις μεταναστών σε ακτές των ελληνικών νησιών.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγο καιρό αποσύρθηκε από τον «εναέριο χώρο» της Σάμου το ζέπελιν που είχε διαθέσει πιλοτικά ο Frontex στο Λιμενικό Σώμα για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων καθώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Το Σάββατο, στη Σάμο, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο ελλιμενισμού των σκαφών της Frontex στον επιβατικό λιμένα Μαλαγαρίου. Με πανό που έγραφε «Frontex κάνε τη δουλειά σου. Φυλάξτε τα ευρωπαϊκά σύνορα» ο Δήμος Ανατολικής Σάμου που οργάνωσε τη διαμαρτυρία, ζήτησε τον άμεσο απεγκλωβισμό από το νησί χιλιάδων αιτούντων άσυλο, πολλοί από τους οποίους μένουν πλέον μέσα στην πόλη σε υπαίθριους χώρους…«Το σύνθημα στο πανό τα λέει όλα. Πάγιο αίτημα μας είναι η αλλαγή του δόγματος στα σύνορα της Ευρώπης» δήλωσε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Παράλληλα ο Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και εν αποστρατεία Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Ευάγγελος Στεργιούλης υποστηρίζει αναφορικά με τη προσφορά του Frontex ότι «τον τελευταίο καιρό, η Ελλάδα καλείται εκ νέου να αντιμετωπίσει άλλη μία έξαρση μεταναστευτικών ροών από τη γείτονα χώρα. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι ποικίλα σχετικά με την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, η διαπίστωση όμως είναι κοινή: η Ελλάδα  προσπαθεί και πάλι μόνη της να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο δικό της, αλλά είναι πρωτίστως πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Και προσθέτει ότι ο Frontex «έχει υποχρέωση, όπως προβλέπεται από τις αρμοδιότητές του, να εκπονεί έγκυρες αναλύσεις και εκτιμήσεις (risk assessments)  με απώτερο σκοπό την πρόβλεψη των παράνομων μεταναστευτικών ροών και την έγκαιρη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, μετά την τελευταία έξαρση των παράνομων μεταναστευτικών ροών το 2015-2016, οι εκτιμήσεις που διαχέονταν από τον Frontex και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, εστίαζαν στο γεγονός ότι το πρόβλημα της αθρόας ροής παράνομων μεταναστών από τα Τουρκικά παράλια είχε μειωθεί αισθητά και η μεταναστευτική κρίση είχε παρέλθει.»

O κ. Στεργιούλης τονίζει επιπλέον ότι: «Ο Frontex,  ως κατ’ εξοχήν αρμόδιος οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και έχοντας στη διάθεση του όλες τις προαναφερθείσες υπηρεσίες, όφειλε να είχε αξιολογήσει έγκαιρα και έγκυρα την κατάσταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και να είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μίας ακόμη κρίσης του μεταναστευτικού» και συμπληρώνει ότι «οι Ελληνικές Αρχές, αλλά και όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  πρέπει να επανεξετάσουν την αποτελεσματικότητα του Frontex στη διαχείριση των μεταναστευτικών κρίσεων. Πρόκειται για έναν οργανισμό μείζονος σημασίας  στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας  των ευρωπαϊκών κοινωνιών, ο ρόλος του οποίου πρέπει να καταστεί αποτελεσματικός προς όφελος της Ευρωπαϊκής εσωτερικής ασφάλειας.»

Αντιθέτως λιμενικοί που επιχειρούν στη πρώτη γραμμή στο Αιγαίο σημειώνουν ότι η συνεισφορά των στελεχών του Frontex είναι σημαντική στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ενώ παράλληλα σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά.