Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερική περιβάλλεται από μυστήριο λόγω της σπουδαιότητας των συναντήσεων και των επαφών που θα έχει ο Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση κατά την άφιξή του στην αμερικανική μεγαλούπολη θα είναι με τον ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμοντ (ή, κατά το ελληνικότερον, Δημήτρη Διαμαντή).

Εχει βεβαίως ανακοινωθεί ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ της Βόρειας Μακεδονίας. Εκείνο που δεν έχει όμως ανακοινωθεί είναι η συνάντηση που θα έχει την Τρίτη το πρωί με τον ηγέτη της Αλβανίας Εντι Ράμα και εν συνεχεία με τον Χασίμ Θάτσι, τον πρόεδρο του Κοσόβου. Το Κόσοβο άλλωστε βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα στα Βαλκάνια. Αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς και το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα μιλήσει για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Τετάρτη είναι επίσης σημαντική μέρα για τον Πρωθυπουργό. Οχι επειδή θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω τουρκικών απειλών και προκλήσεων στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά επειδή θα έχει γεύμα εργασίας για επενδύσεις με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Αλλά δεν θα είναι μόνοι. Ο αμερικανός υπουργός θα έχει μαζί του και επενδυτές, όπως βεβαίωσε την ελληνική αντιπροσωπεία. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω και τούτα: κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, καθ’ οδόν προς την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ρος έθεσε και το θέμα των ορφανών τουρκικών stealth F-35 αεροσκαφών, με τον κ. Μητσοτάκη να προβάλλει τα οικονομικά εμπόδια. Στην πραγματικότητα το γεύμα Μητσοτάκη – Ρος αποτελεί προάγγελο της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ. Και εξηγούμαι…

Η συνάντηση με τον πλανητάρχη θα γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης στην έδρα του ΟΗΕ. Εκείνη την ημέρα ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει πρώτα τον κ. Ζάεφ και αμέσως μετά τον Ντόναλντ Τραμπ. Πάντοτε όταν έλληνας Πρωθυπουργός συναντάται με αμερικανό πρόεδρο είναι ευκαιρία για να θέσει ορισμένα ζητήματα. Αυτήν τη φορά δεν πάει ο κ. Μητσοτάκης να συναντήσει τον Τραμπ ως επαίτης, δεν πρόκειται να του ζητήσει τίποτα, παρά μόνο να μη φορολογήσει το λάδι, τις ελιές και το μέλι, και βεβαίως θα καταγγείλει την τουρκική προκλητικότητα. Το θέμα είναι τι θα ζητήσει ο κ. Τραμπ.

Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στα μεσοδιαστήματα θα συναντήσει εκπροσώπους επενδυτών, το εβραϊκό λόμπι, ομογενειακές οργανώσεις, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά δίκτυα (και στο Bloomberg). Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα είναι και η σύζυγός του Μαρέβα.

 

Κουίζ μετά «Μουσικής»

Αληθεύει άραγε αυτό που έμαθα; Οτι σε Οργανισμό, στον οποίο εξακολουθεί να παραμένει ο διορισμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση πρόεδρος, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα τρίωρης διάρκειας ΔΣ, με θέμα την ανανέωση συγκεκριμένων συμβάσεων, μετά… Μουσικής;

Αληθεύει επίσης ότι ο εν λόγω πρόεδρος τελεί υπό παραίτηση, ενώ το ΔΣ αρνείται να υποβάλει τις παραιτήσεις του, παρότι η αρμόδια υπουργός τις έχει ζητήσει;

Αληθεύει ότι επίκειται και νέα συνεδρίαση του ΔΣ, ποιος ξέρει για τι είδους διευθετήσεις; Ελπίζω να μην αληθεύει, αν και στους «μουσικούς» διαδρόμους αρχίζει να ακούγεται ότι από το προηγούμενο καθεστώς κοιτάζουν να βολευτούν και με το… καινούργιο.

Ο «non-dom» Βεσυρόπουλος

Μου λένε πως ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος έχει κινητοποιήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου του προκειμένου να του καταθέσουν προτάσεις για την εισαγωγή του θεσμού του «διαμένοντος μη κατοίκου» (non domiciled resident – «non-dom») και στην Ελλάδα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο θεσμός του «non-dom» συνίσταται στη θέσπιση ενός ελκυστικού φορολογικού πλαισίου για το σύνολο των παγκοσμίων εισοδημάτων ενός πολυεκατομμυριούχου προκειμένου αυτός να μεταφέρει τη φορολογική έδρα του στη χώρα. Στόχος του κ. Βεσυρόπουλου είναι μέσω της φορολογικής νομοθεσίας να προσελκύσει στην Ελλάδα πλούσιους επενδυτές, τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και εταιρείες.

Ο κ. Βεσυρόπουλος δεν ανακαλύπτει τον τροχό. Με το «non-dom» Βρετανία, Κύπρος, Μάλτα και Ιρλανδία έχουν προσελκύσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες επενδυτές και έχουν τονώσει ανάλογα τα φορολογικά τους έσοδα. Ενδεικτικά στην Κύπρο τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν κυπριακό ΑΦΜ απαλλάσσονται για 17 χρόνια από την παρακράτηση φόρου επί των εισοδημάτων που απορρέουν από την επένδυση κεφαλαίου. Δεν ξέρω εάν μια αντίστοιχη απαλλαγή θα ισχύσει και στην Ελλάδα, αλλά θα ήταν μια καλή αρχή.

Νέες αρχές από 130 τράπεζες

Εκπροσωπώντας το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου συμμετέχει μαζί με άλλους τέσσερις επικεφαλής τραπεζών – ένας από κάθε ήπειρο – σε συζήτηση για τις αρχές υπεύθυνης τραπεζικής που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη. Η συζήτηση περιλαμβάνεται στην εκδήλωση για την υπογραφή των νέων αρχών από 130 τράπεζες που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κόντρες στην Attica Bank

Αμφισβητεί ο δικηγόρος Μάριος Μπαχάς με επιστολή του προς τη στήλη πως το κόστος του Νομικού Συμβουλίου της Attica Bank ξεπερνούσε τις 500.000 ευρώ τον χρόνο και παράλληλα επισημαίνει ότι οι αμοιβές εξωτερικών δικηγορικών εταιρειών δεν εχορηγούντο από το Νομικό Συμβούλιο, αλλά με εγκρίσεις είτε από την εκτελεστική επιτροπή της τράπεζας είτε του διευθύνοντος συμβούλου. Η νέα διοίκηση της Attica Bank θεώρησε πως το Νομικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Μπαχά και επιπλέον τρία μέλη κόστιζε πολλά για μια τράπεζα και παράλληλα διατηρεί νομική διεύθυνση με 20 άτομα, γι’ αυτό και το κατήργησε. Ο κ. Μπαχάς υποστηρίζει πως τράπεζα χωρίς νομικό σύμβουλο αλλά και Νομικό Συμβούλιο δεν νοείται και τονίζει πως η κατάργησή τους οδηγεί σε παντελή έλλειψη ελέγχου των τυχόν ελεγκτέων νομικά πράξεων και παραλείψεων του διοικητικού συμβουλίου.

Το γινάτι βγάζει μάτι…

Η παραπομπή του «Ρασπούτιν» σε προανακριτική επιτροπή αποκαλύπτει αφανείς, μέχρι πρότινος, υπόγειες διαδρομές. Τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν περίεργες συναντήσεις και μαζί εξωφρενικές τοποθετήσεις έμμεσης υποστήριξης στον άλλοτε διώκτη της οικογένειας Μητσοτάκη.

Ο Θανάσης Καρτερός, από τους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, πήγε νυχτιάτικα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άγνωστο για ποιον λόγο, αλλά όλοι μπορούν να υποθέσουν.

Και η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε να απαλλάξει τον «Ρασπούτιν» και ταυτόχρονα να υπερασπίσει το δικαίωμα του Προέδρου να συναντά όποιον θέλει, λες και κανείς τον εμπόδισε.

Με αυτά και με τούτα επιτρέπεται στον καθένα να σκεφτεί ότι το γινάτι βγάζει μάτι και ο μεγάλος καημός μπορεί να σε φέρει αγκαλιά ακόμη και με το «Ντοκουμέντο».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε κριτική στη συριζαίικη ΕΡΤ λέγοντας ότι «το όραμά μου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν είναι να έχουμε έναν αριστερό Μπάμπη Παπαδημητρίου και έναν αριστερό Αρη Προτοσάλτε. Θέλουμε μια δημόσια ραδιοτηλεόραση αντικειμενική και εκεί δεν τα πήγαμε καλά». Πρέπει, είπε, να ξεχωρίζει η είδηση από την άποψη και «να ξέρουν όλοι, δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, ότι στη δική τους τηλεόραση, στη δημόσια τηλεόραση, θα μάθεις την είδηση».

Μετά τις σπόντες του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη δημόσια τηλεόραση και φυσικά τον ρόλο του Ν. Παππά (που διόριζε στην ΕΡΤ) ξέσπασε εσωκομματικός πόλεμος για την… πολυκατοικία της ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ. Προς υπεράσπιση του Παππά προσφέρθηκαν οι «θλιβεροί προπαγανδιστές» (Κατερίνα Ακριβοπούλου και Σωτήρης Καψώχας) που επιτέθηκαν θρασύτατα στον κ. Τσακαλώτο