Ο βασικός ύποπτος ως «βομβιστής» της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ) και αναζητούμενος «αντάρτης πόλης» ήταν τελικά ένας νεαρός μηχανικός από την Κοπεγχάχη και μέλος ορχήστρας κλασικής μουσικής!

Το μυστηριώδες πρόσωπο που εμφανιζόταν να αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ένας ανυποψίαστος Δανός που καμία σχέση δεν είχε με τη δράση τω ελληνικών ενόπλων οργανώσεων και είχε επισκεφθεί τη χώρα μας πριν από περίπου 20 χρόνια.

Οι αρχικές ελπίδες των διωκτικών αρχών ότι διαθέτουν τις εικόνες, τις φωτογραφίες των μελών της «νέας γενιάς τρομοκρατών», λόγω μιας αβλεψίας των αντιεξουσιαστών, φαίνεται να ήταν χωρίς αντίκρισμα. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που εκφράζονται φόβοι για νέες επιθέσεις των οργανώσεων «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», «Επαναστατική Αυτοάμυνα» αλλά και κάποιας νεοεμφανιζόμενης (παρέμεινε τελικώς χωρίς ανάληψη ευθύνης η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης τον Νοέμβριο του 2018 στην κατοικία του δικαστικού λειτουργού  Ισίδωρου Ντογιάκου).

Πλαστές ταυτότητες

Η έρευνα που δημιούργησε προσδοκίες στις διωκτικές αρχές άρχισε μετά τη σύλληψη, τον Ιανουάριο του 2017, του ηγετικού μέλους του «Επαναστατικού Αγώνα» Πόλας Ρούπα στην κατοικία της στην Ηλιούπολη. Τότε η ΕΛ.ΑΣ. είχε ανακαλύψει δέκα πλαστά δελτία ταυτότητας, ορισμένα εκ των οποίων ήταν του Νίκου Μαζιώτη – που είχε ήδη συλληφθεί -, αλλά και δύο ταυτότητες που οι αστυνομικοί εκτιμούσαν ότι ίσως τους οδηγήσουν σε 4-5 ασύλληπτους ενόπλους που υποβοηθούσαν τις ενέργειες του «Επαναστατικού Αγώνα» και ακολούθως εντάχθηκαν στην «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Η οργάνωση-φόβητρο

Η τελευταία θεωρείται η οργάνωση-φόβητρο των αρχών ασφαλείας. Τον Ιανουάριο του 2013 μέλη της οργάνωσης πυροβόλησαν με Καλάσνικοφ προς τα γραφεία της ΝΔ που τότε βρίσκονταν στη λεωφόρο Συγγρού, τον Δεκέμβριο του 2013 επιτέθηκαν με πολεμικά όπλα στο σπίτι του γερμανού πρρσβευτή στο Χαλάνδρι, τον Ιανουάριο του 2014 έβαλαν με ρουκέτες εναντίον κτιρίου αυτοκινητοβιομηχανίας στη Βαρυμπόμπη, τον Δεκέμβριο του 2014 πυροβόλησαν με Καλάσνικοφ εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ, ενώ ανέλαβαν την ευθύνη και για την έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ τον Νοέμβριο του 2015. Ακόμη η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» έχει αναλάβει την ευθύνη και για άλλες βομβιστικές επιθέσεις, όπως στη Eurobank στην οδό Σανταρόζα αλλά και στο υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά και για τις βομβιστικές επιθέσεις τη τελευταία διετία στο Εφετείο Αθηνών και στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Η άκρη του νήματος

Η ΕΛ.ΑΣ., λοιπόν, για να βρει την άκρη του νήματος με τα άγνωστα-αφανή μέλη της ΟΛΑ, εστίασε το ενδιαφέρον της στα πρόσωπα που απεικονίζονταν στις πλαστές ταυτότητες που βρέθηκαν στο κρησφύγετο της Ρούπα. Συγκεκριμένα στη φωτογραφία μιας ταυτότητας με τα στοιχεία Παπαδόπουλος Ιωάννης, που φέρεται να εκδόθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Ηλιούπολης το 2008 και στην οποία απεικονιζόταν ένας νεαρός με σγουρά μαλλιά, και σε μια άλλη με τα στοιχεία Τριαντόπουλος Ευστάθιος. Οι αστυνομικοί άρχισαν να ψάχνουν αν με τις ταυτότητες αυτές είχαν ενοικιαστεί γιάφκες, σπίτια, αυτοκίνητα ή γκαράζ που χρησιμοποιούσαν ένοπλες οργανώσεις. Επιπλέον άρχισαν αναζητήσεις για να βρεθούν αυτά τα πρόσωπα που θεωρήθηκε ότι έβαζαν τις βόμβες στην Αθήνα και πιθανόν να προέρχονταν από προσεκτικές στρατολογήσεις ενόπλων προκειμένου να μην έχει καταγραφεί ποτέ από την ΕΛ.ΑΣ. η εμπλοκή τους. Μάλιστα υπήρχαν αναφορές ότι ο μυστηριώδης «σγουρομάλλης» ήταν αυτός που συμμετείχε – στις 17 Δεκεμβρίου 2018 – στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι που ανέλαβε η ΟΛΑ.

Ομως η αναζήτηση του ύποπτου «βομβιστή» στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ. δεν απέδωσε τίποτα.

Οι φωτογραφίες

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που εντάχθηκαν στη δικογραφία το τελευταίο χρονικό διάστημα, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναζήτησαν στοιχεία του υπόπτου όπως και άλλων σε ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων με δυνατότητα και αναγνώρισης προσώπων – με βάση φωτογραφίες – με έδρα στο Τορόντο του Καναδά.

Από αυτήν την αναζήτηση προέκυψε το συμπέρασμα ότι ο νεαρός ύποπτος για τις επιθέσεις στην Ελλάδα είναι τελικώς και χωρίς οποιαδήποτε αμφισβήτηση ο Γιόχαν Α., σπουδαστής – την περίοδο των επιθέσεων – του Τμήματος Σχεδιασμού Μηχανών και Καινοτομιών του Πανεπιστημίου της Δανίας! Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν από την Πόλα Ρούπα ή και άλλους συνεργούς της ήταν από καταλόγους του πανεπιστημιακού ιδρύματος αλλά και από την προσωπική ιστοσελίδα του.

Φόβοι για χτύπημα

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν φόβους ότι ίσως τις επόμενες εβδομάδες οι εντάσεις που υπάρχουν στην περιοχή των Εξαρχείων και ένας πιθανόν μεγάλος κύκλος συλλήψεων «αποτυπωθούν» με επιθέσεις από ένοπλες οργανώσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διατυπωθεί απόψεις και για ενδεχόμενο αιματηρό χτύπημα, ενώ υπάρχει συνεχής ενημέρωση και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Μπορεί να μοιάζω λίγο με Ελληνα»

«Το Βήμα» επικοινώνησε με τον νεαρό Δανό ο οποίος ανέφερε ότι «έχω να επισκεφθώ την Ελλάδα από τότε που ήμουν μικρό παιδί και ποτέ δεν είχα χάσει το διαβατήριό μου. Εκτιμώ ότι η φωτογραφία μου βρέθηκε στα χέρια των συγκεκριμένων ατόμων από το Internet. Δεν ξέρω γιατί υπήρξε επιλογή της δικής μου φωτογραφίας. Μπορώ απλώς να κάνω μια υπόθεση γιατί μπορεί να μοιάζω λίγο με Ελληνα. Ομως κι αυτό είναι μια υπόθεση εργασίας και μόνο». Ο νεαρός Δανός, που ασχολείται και με τη δημιουργία γραμματοσειρών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με τις ελληνικές διωκτικές αρχές».