Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε ισραηλινούς αστυνομικούς και παλαιστίνιους πιστούς στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, κατά την πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής εορτής Αΐντ αλ Άντχα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται εκεί.

Λόγω των εντάσεων αυτών, η ισραηλινή αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στην περιοχή των Εβραίων, οι οποίοι έχουν σήμερα επίσης μια σημαντική θρησκευτική εορτή, την Τισσά Μπεάβ.

Την ίδια ώρα, λίγο νωρίτερα σήμερα ένας Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στη μεθόριο της Γάζας, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά που ερρίφθησαν σε αντίποινα από τους ισραηλινούς στρατιώτες, στη δεύτερη αιματηρή ανταλλαγή πυρών που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» τον Παλαιστίνιο αυτόν, ο οποίος «είχε πλησιάσει στο φράκτη ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας» (το έδαφος που ελέγχει το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς) και «άνοιξε πυρ» εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών.

«Μετά το περιστατικό αυτό, ένα ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ σε στρατιωτική θέση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στην ίδια ζώνη» προσθέτει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει ότι δεν υπήρξαν απώλειες από πλευράς  των ισραηλινών στρατευμάτων.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα επιβεβαίωσε το θάνατο του 26χρονου Παλαιστίνιου, που κατάγεται από την Μπέιτ Χανούν, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται την ώρα που Εβραίοι και μουσουλμάνοι έχουν σήμερα δύο μεγάλες θρησκευτικές εορτές, το Τισσά Μπεάβ οι πρώτοι και το Αΐντ αλ Άντχα οι δεύτεροι.

Χθες, Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τέσσερις Παλαιστίνιους οπλισμένους με τουφέκια εφόδου, εκτοξευτήρες ρουκετών και χειροβομβίδες, οι οποίοι προσπάθησαν, σύμφωνα με τον ίδιον, να διεισδύσουν στο Ισραήλ από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Την 1η Αυγούστου παράλληλα, δύο ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά και ένας αξιωματικός σοβαρότερα από τα πυρά ενός Παλαιστινίου που διέσχισε τα σύνορα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, και ο οποίος έπεσε στη συνέχεια νεκρός από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε χθες ότι θεωρεί τη Χαμάς «υπεύθυνη για οποιαδήποτε επίθεση προέρχεται από τη Γάζα».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα επίσης, ένας νεαρός ισραηλινός στρατιώτης, που δε φορούσε στολή και δεν έφερε όπλο, βρέθηκε νεκρός κοντά σε ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αυτός έφερε τραύματα από μαχαίρι.

Οι ισραηλινές Αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι συνέλαβαν δύο υπόπτους για τη δολοφονία του στρατιώτη Ντβιρ Σόρεκ, η οποία συγκλόνισε το Ισραήλ.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)