Τουρκία: Εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία στην πυρά για την καταπολέμηση του γκιουλενισμού

Περισσότερα από 300.000 βιβλία έχουν απομακρυνθεί από τα σχολεία και τις βιβλιοθήκες στην Τουρκία και καταστράφηκαν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Παιδείας.

Περισσότερα από 300.000 βιβλία έχουν απομακρυνθεί από τα σχολεία και τις βιβλιοθήκες στην Τουρκία και καταστράφηκαν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Παιδείας.

Τα βιβλία αυτά, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Ζιγιά Σελτζούκ, καταστράφηκαν από το 2016 μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της εκστρατείας να καταπολεμηθεί το κίνημα του αυτοεξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Την είδηση έφερε στο «φως» η εφημερίδα Hürriyet, η οποία δημοσίευσε και φωτογραφίες με βιβλία να κατάσχονται και να καίγονται, τις οποίες πρώτα είχε στα χέρια της η δημοσιογραφική ιστοσελίδα Kronos27.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους της ιστοσελίδας Turkey Purge, που περιγράφεται ως μια ομάδα «νεαρών δημοσιογράφων που προσπαθούν να γίνουν η φωνή του τουρκικού λαού που υποφέρει υπό το υπάρχον καταπιεστικό καθεστώς», ένα βιβλίο μαθηματικών καταστράφηκε επειδή έφερε τα αρχικά του Φετουλάχ Γκιουλέν (F & G) σε ένα μαθηματικό ερώτημα όπου υπάρχει η φράση «από το σημείο F στο σημείο G».

Τον Δεκέμβριο του 2016 η εφημερίδα BirGün ανέφερε ότι 1,8 εκατ. σχολικά βιβλία καταστράφηκαν και επαντυπώθηκαν επειδή περιέιχαν τη λέξη Πενσιλβάνια, που είναι η πολιτεία των ΗΠΑ όπου ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Επίσης, όλοι οι δρόμοι της Άγκυρας που φέρουν το όνομα Γκιουλέν επανονοματίστηκαν.

Οργανώσεις της ελευθερίας του λόγου, δηλώνουν ανήσυχες για τη νέα αυτή αποκάλυψη.

«Μέσα σε τρία χρόνια υποβαθμίζεται ο τομέας των εκδόσεων στην Τουρκία, με 29 εκδοτικούς οίκους να έχουν κλείσει με την κατηγορία ότι κάνουν προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας», τονίζουν οι οργανώσεις PEN (σ.σ. στιλό) International και English PEN σε κοινή δήλωσή τους.

Όλα αυτά στο πλαίσιο της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, που οδήγησε στο κλείσιμο 200 ΜΜΕ, στη δίωξη 80 συγγραφέων και την απόλυση 5.822 ακαδημαϊκών από 118 δημόσια πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος