Μπορεί οι Πανελλήνιες 2019 να έχουν ήδη ξεκινήσει για τους φετινούς υποψηφίους, ωστόσο υπάρχουν και οι επαναληπτικές για όσους δεν καταφέρουν να δώσουν τώρα τον Ιούνιο.

Οσοι λοιπόν δεν κατορθώσουν να δώσουν τώρα εξετάσεις, θα πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία στον προσεχή Σεπτέμβριο.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίσετε για τις επαναληπτικές εξετάσεις

Στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι δεν διαγωνίστηκαν σε ένα ή περισσότερα μαθήματα κατά την τακτική εξεταστική περίοδο λόγω:

α) σοβαρού προβλήματος υγείας

β) ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς α’ βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β’ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή

Να σημειωθεί ότι η περίπτωση β αφορά θάνατο που επήλθε εντός του μήνα που προηγείται του μήνα έναρξης των εξετάσεων.

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που, κατά περίπτωση, απαιτούνται είναι τα εξής:

α) αποδεικτικά ασθενείας από Δημόσιο Νοσοκομείο τα οποία φέρουν σφραγίδα Διευθυντή είτε Κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος ή Δημόσιου Κέντρου Υγείας, τα οποία φέρουν σφραγίδα του Διευθυντή του Κέντρου.

β) αποδεικτικά ασθενείας από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος ιατρού και του Διοικητικού Διευθυντή της ιδιωτικής Κλινικής.

γ) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και ληξιαρχική πράξη θανάτου συγγενούς α ́ βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β ́ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή.

Τι πρέπει να προσέξετε

Οι απλές  ιατρικές βεβαιώσεις από ιδιώτες γιατρούς ή υπεύθυνες δηλώσεις γονέων, κηδεμόνων ή ενηλίκων υποψηφίων δεν γίνονται δεκτές.

Πώς διενεργούνται οι επαναληπτικές εξετάσεις

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έχει εκδώσει το υπουργείο Παιδείας, στις επαναληπτικές πανελλήνιες εξετάσεις οι υποψήφιοι εξετάζονται στο σύνολο των μαθημάτων για τα οποία είχαν δηλώσει συμμετοχή τον Μάρτιο.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν έχουν απουσιάσει αιτιολογημένα σε ένα μάθημα, θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου σε όλα τα μαθήματα.

Επομένως, η υποβολή δήλωσης συμμετοχής στις επαναληπτικές εξετάσεις ισοδυναμεί με ακύρωση της συμμετοχής -και των βαθμών- του υποψηφίου στις εξετάσεις της τακτικής περιόδου.