Ο Μασιέζ Γκοσνιόφσκι γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια μικρή συντηρητική κοινότητα στη Νότια Πολωνία από μια θρησκευόμενη οικογένεια. Στο σχολείο οι δάσκαλοι – όπως διηγείται στον Μαρκ Σαντόρα, ανταποκριτή των «New York Times» στην Κεντρική Ευρώπη – θυμάται να του λένε πως κάτι λάθος συμβαίνει μαζί του: «Θα ήταν καλύτερα να αλλάξεις» ήταν τα λόγια των δασκάλων του που του τόνιζαν «πως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται περισσότερο σαν αγόρι γιατί αυτό θα του διευκόλυνε τη ζωή».

Ο Γκοσνιόφσκι υπέστη αρκετές φορές bullying και έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από άλλους συμμαθητές του, που χρησιμοποιούσαν ομοφοβικά σχόλια τα οποία δεν ήταν σε θέση να καταλάβει. Πλέον σήμερα δεν θέλει άλλοι νέοι άνθρωποι να υποφέρουν όπως εκείνος, κι έτσι υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία που ανέλαβε πρόσφατα ο δήμαρχος της Βαρσοβίας να προχωρήσει σε επίσημη διακήρυξη υπέρ της ανεκτικότητας. Η αντίδραση ωστόσο των συμπατριωτών του τον ταρακούνησε.

Το κυβερνών κόμμα Νόμου και Τάξης είχε ήδη ασχοληθεί με το θέμα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων τόσο για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου όσο και για τις εθνικές εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο. Και σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου το κόμμα είχε βάλει στο στόχαστρο τους μετανάστες, λέγοντας ότι αποτελούν απειλή για την ψυχή της χώρας, σήμερα ο νούμερο ένα εχθρός του είναι οι ομοφυλόφιλοι.

Σημεία των καιρών; Νέα τάση; Οπως και να το δει κανείς, στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης – όπως σχολιάζει ο Σαντόρα – εθνικιστικά και λαϊκιστικά κόμματα στρέφουν το ενδιαφέρον τους ολοένα και περισσότερο σε θέματα κουλτούρας, ενώ επιτίθενται σε ομοφυλοφίλους προκειμένου να συσπειρώσουν τη συντηρητική βάση.

Από τη Ρουμανία όπου η κυβέρνηση επιχείρησε χωρίς επιτυχία να αλλάξει το Σύνταγμα προκειμένου να απαγορεύσει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ως την Ουγγαρία όπου οι ομοφυλόφιλοι διασύρονται και θεωρούνται απειλή για την παραδοσιακή οικογένεια, το ακρωνύμιο ΛΟΑΤ απορρίπτεται ως μέρος μιας ευρύτερης πάλης ενάντια σε αυτό που οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές ονομάζουν «ευρωπαϊκές αξίες».

Απειλή για τον χριστιανισμό!

Ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, ηγέτης του κόμματος Νόμος και Τάξη, και οι πιο ισχυροί πολιτικοί στην Πολωνία, από βήματος του συνεδρίου του κόμματος τον περασμένο Μάρτιο διακήρυξαν ότι πρόκειται για έναν πόλεμο τον οποίο η Πολωνία πρέπει να κερδίσει για να επιζήσει: «Πρέπει να πολεμήσουμε αυτό (το φαινόμενο). Πρέπει να υπερασπιστούμε την πολωνική οικογένεια. Πρέπει να την υπερασπιστούμε με μανία γιατί αποτελεί απειλή για τον πολιτισμό, όχι μόνο για την Πολωνία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, για ολόκληρο τον πολιτισμό που βασίζεται στον χριστιανισμό» ήταν μερικά από τα λόγια του υπερσυντηρητικού ηγέτη.

«Ελπίζω η Πολωνία να είναι μια χώρα απαλλαγμένη από την κοινότητα ΛΟΑΤ. Πραγματικά το ελπίζω» ανέφερε η Ελζμπιέτα Κρουκ, μία εκ των πολλών που ασπάζονται την ίδια άποψη και η οποία κατεβαίνει υποψήφια ευρωβουλευτής με το κόμμα του Καζίνσκι. Την ίδια ώρα, άλλες πολιτικές ομάδες στη χώρα υιοθετούν τις απόψεις αυτές με ακόμη πιο ακραία γλώσσα.

Οπαδοί ενός από τους πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας, της Legia Warsaw, ξεδίπλωσαν πανό στη διάρκεια αγώνα τον περασμένο μήνα το οποίο ανέγραφε ένα ομοφοβικό σχόλιο. Δεν έγινε καμία ενέργεια στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης και αργότερα ο σύλλογος δήλωσε ότι αυτά που ανέγραφε το πανό δεν εκπροσωπούσαν τις απόψεις του.

Ηγετικές μορφές στην πολωνική Καθολική Εκκλησία επίσης συντάσσονται με αυτή την τάση. Ο αιδεσιμότατος Μάρεκ Ντζιεβιέτσκι, γνωστός καθολικός ιερέας και παιδαγωγός στη χώρα, δήλωσε σε τοπικό ραδιόφωνο στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης ότι «η κοινότητα ΛΟΑΤ υπερασπίζεται τους παιδόφιλους, τους ζωόφιλους, τους νεκρόφιλους και πως απώτερος σκοπός της είναι να μετατρέψει τους ανθρώπους σε στείρους ερωτομανείς».

Οσο για τον δήμαρχο της Βαρσοβίας, ισχυρίζεται ότι ενώ για τη διακήρυξή του περί ανεκτικότητας περίμενε μια κυνική απάντηση από την κυβέρνηση, αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι το είδος της προπαγάνδας που η τελευταία αναπαράγει: «Βασίζουν την πολιτική τους στον φόβο» δήλωσε σε συνέντευξη από το δημαρχείο, προσθέτοντας ότι η προπαγάνδα αυτή ξεκίνησε λίγα χρόνια πριν. Τότε ήταν η στοχοποίηση των προσφύγων που θα κατέκλυζαν τη χώρα, θα βίαζαν τις γυναίκες και θα γέμιζαν τη χώρα με ασθένειες που κυριαρχούσε.

Σήμερα η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα με τους ομοφυλοφίλους. Ωστόσο, ο δήμαρχος πιστεύει ότι αυτή τη φορά η τρομοκρατία στους πολίτες δεν θα πιάσει. Προς επίρρωση αυτού, πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για το ηλεκτρονικό μέσο  OKO.Press έδειξε ότι 56% των Πολωνών δεν αντιτίθεται σε σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Το ποσοστό πριν από δύο χρόνια ήταν στο 52%. Και αυτό, σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι η πολωνική κοινωνία αλλάζει.