• Αναζήτηση
 • Η Ράκα θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα

  Οι κάτοικοι της πρώην πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους προσπαθούν να ξεχάσουν τον τετραετή εφιάλτη του ISIS

  ΔΙΟ ========== Παρέλαση τζιχαντιστών στη Ράκα την περίοδο της παντοδυναμίας τους

  Η απελευθέρωση του αλλοτινού προπυργίου των τζιχαντιστών, της Ράκα, ήταν χωρίς αμφιβολία ένα τεράστιο πλήγμα για το Ισλαμικό Κράτος. Εχει ήδη περάσει ενάμισης χρόνος από την ημέρα που οι κάτοικοι της πόλης έπαψαν να ζουν υπό τον φόβο της βαρβαρότητας. Ωστόσο τα σημάδια είναι βαθιά και η πραγματικότητα ζοφερή: 80% της πόλης έχει ισοπεδωθεί και η ανοικοδόμηση είναι αργή.

  Την ίδια ώρα ένα ερώτημα κρέμεται στα χείλη όλων. Μπορούν οι κάτοικοι να ξεπεράσουν τις θηριωδίες που βίωσαν; Και, πρωτίστως, ο ισλαμικός φανατισμός έχει εκριζωθεί; Οι απαντήσεις είναι σκληρές. Η βαρβαρότητα ζει μέσα στις ψυχές τους, ενίοτε στα ακρωτηριασμένα τους σώματα, ενώ η νοοτροπία του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει ηττηθεί.

  Οι κάτοικοι προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν με τη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων και ακόμη δεν έχουν καταφέρει να μετρήσουν τους νεκρούς τους. Μικρές ομάδες έχουν επωμιστεί το μακάβριο έργο να ξεθάβουν τα δεκάδες θύματα του Ισλαμικού Κράτους που ανακαλύπτουν σε μαζικούς τάφους, προκειμένου να τα ταυτοποιήσουν.

  Αλλά η αναγνώρισή τους προχωρεί με το σταγονόμετρο εξαιτίας της καταστροφής όλων των υποδομών της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνουν στο φως η ανθρωπιστική οργάνωση Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Syrian Network for Human Rights) και το περιοδικό «Middle East Monitor», αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο το πού βρίσκονται 4.247 άνθρωποι και μαζί με άλλες διεθνείς οργανώσεις καλούν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.

  Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών της παρουσίας του στη Ράκα, χιλιάδες άνθρωποι είχαν απαχθεί, άλλοι, χωρίς να έχουν διαφορετική επιλογή, επιστρατεύθηκαν από τους ισλαμιστές και εξαφανίστηκαν από τις οικογένειές τους, ενώ δεκάδες οικογένειες χωρίστηκαν στη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων. Ανάμεσα στους ανθρώπους που αγνοούνται υπολογίζεται ότι βρίσκονται 1.000 παιδιά.

  Αναδρομή της ανόδου
  και της κατάρρευσης
  του Χαλιφάτου

  Το Ισλαμικό Κράτος κηρύττει την ίδρυση του Χαλιφάτου του τον Ιούνιο του 2014, αφού κατέλαβε τη Μοσούλη. Μέχρι το τέλος του ίδιου έτους το αυτοανακηρυχθέν κράτος του εκτείνεται ανάμεσα σε Ιράκ και Συρία. Μέχρι τα μέσα του Ιουνίου του 2015 η τρομοκρατική οργάνωση έχει απολέσει την πλειονότητα των εδαφών της στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας από τις κουρδικές δυνάμεις, καταφέρνει ωστόσο να καταλάβει την αρχαία συριακή πόλη της Παλμύρας.

  Οι πρώτες φωτογραφίες που δημοσιεύονται μετά την ανακατάληψη της πόλης από τον στρατό του Μπασάρ αλ Ασαντ προκαλούν παγκόσμιο σοκ, καθώς οι τζιχαντιστές έχουν καταστρέψει και ανατινάξει μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς με απίστευτη βαρβαρότητα: την Αψίδα του Θριάμβου, πολυώροφα ταφικά μνημεία, τον εντυπωσιακό ναό του Βάαλ.

  Το 2016 το Χαλιφάτο χάνει τη Φαλούτζα στο Ιράκ, έναν χρόνο αργότερα χάνει και τη Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ, ενώ στα τέλη του έτους η Ράκα είναι ελεύθερη ύστερα από μήνες μαχών. Πρόκειται για ένα συμβολικό πλήγμα, καθώς η πόλη είναι η de facto πρωτεύουσά τους. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Ισλαμικό Κράτος εκδιώχνεται και από την τελευταία λωρίδα γης στην πόλη της Μπαγκούζ.

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk