Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, το «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης 2019 του Δήμου Πειραιά και του Προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων οικονομικού έτους 2019 του Δήμου Πειραιά».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2019 ρεαλιστικό, έντιμο και νοικοκυρεμένο. «Βάλαμε τάξη στα οικονομικά του Δήμου Πειραιά, γεγονός που φάνταζε αδύνατο όταν αναλάβαμε το 2014», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης. Αναφερόμενος στους προϋπολογισμούς που ψηφίστηκαν επί της παρούσας Δημοτικής Αρχής, τόνισε πως έκλειναν όλο και πιο νωρίς και με τις λιγότερες δυνατές παρατηρήσεις από τους ελεγκτές.

«Προχωρήσαμε στην αναχρηματοδότηση του δανείου και βελτιώσαμε τους όρους, για να «γλιτώσουμε» κάποια χρήματα, μένει όμως να κάνουμε ακόμη πολλή δουλειά», επεσήμανε.

Χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή, κατάφερε να περάσει ένα κομμάτι του δανείου στα ανταποδοτικά και πλέον να το έχει τεκμηριώσει, λέγοντας παράλληλα πως γίνεται μια σημαντική δουλειά από την Οικονομική Διεύθυνση και υπάρχει συνεχής βελτίωση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δήμαρχος στη σημαντική μείωση 10 % στα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Πειραιά την τελευταία τριετία. Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε επίσης στο ανταποδοτικό έσοδο που εξασφάλισε για πρώτη φορά ο Δήμος Πειραιά από τη λειτουργία του λιμανιού, ποσό που ξεπερνά τα 2 εκ. τον χρόνο, το οποίο θα πηγαίνει για τη βελτίωση της καθημερινότητας, λέγοντας μάλιστα πως χρόνο με το χρόνο αυτό το ανταποδοτικό έσοδο θα αυξάνεται. Ο κ. Μώραλης τόνισε ότι, ο Δήμος ίσως καταφέρει να αυξήσει την εισπραξιμότητά του το επόμενο διάστημα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό σε μεγάλο βαθμό, καθώς όπως τόνισε, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης με τις επιχειρήσεις και τους δημότες να δεινοπαθούν, ήταν δύσκολο να εισπραχθούν βεβαιωμένες απαιτήσεις περασμένων ετών. Ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωσε, πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού τόσο στην Οικονομική Διεύθυνση και σε άλλες Διευθύνσεις, ωστόσο καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια να γίνουν μια σειρά εργασιών που δεν είχαν προχωρήσει στο παρελθόν. «Προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε σε όλο αυτό το περιβάλλον αυτά τα τέσσερα χρόνια».

Αναφερόμενος ο Δήμαρχος στην χρηματοδότηση του ΟΠΑΝ σημείωσε ότι έχει μικρή χρηματοδότηση και πως γίνεται μια εξαιρετική δουλειά στον Ο.Π.Α.Ν.

Όπως επεσήμανε, το Δημοτικό Θέατρο δεν χρειάζεται πλέον το «δώρο» του ενός εκατομμυρίου από τον όποιο Πρωθυπουργό, γιατί υπάρχουν προγραμματικές συμβάσεις και με την Περιφέρεια και με το Υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίες βοηθούν τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση του ΟΠΑΝ μέσω του Δήμου.

Αναφερόμενος στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «Κανάλι Ένα», τόνισε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να επιδοτεί το ραδιόφωνο για να μπορέσει να λειτουργεί και να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι στη ΔΗ.ΡΑ.Π. Σημείωσε ότι η αύξηση των εσόδων του ραδιοφώνου, αυτήν την περίοδο, είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω πολλών συγκυριών.

Σε ό,τι αφορά την ΚΟ.Δ.Ε.Π., ο κ. Μώραλης σημείωσε ότι γίνεται μία συστηματική και καλή δουλειά, με σκοπό να βοηθά συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη στον Δήμο Πειραιά.

Τέλος ο κ. Μώραλης ευχαρίστησε τις Υπηρεσίες του Δήμου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δουλέψουν ακόμη πιο εντατικά.