Φονικές γέφυρες : Πολύνεκρες καταρρεύσεις τα τελευταία 20 χρόνια

Η τραγωδία που σημειώθηκε στη Γένοβα, με την κατάρρευση τμήματος οδογέφυρας στον αυτοκινητόδρομο Α10, στη βόρεια Ιταλία, αποτελεί το πιο πολύνεκρο δυστύχημα τέτοιου είδους στην Ευρώπη από το 2001.

Η τραγωδία που σημειώθηκε στη Γένοβα, με την κατάρρευση τμήματος οδογέφυρας στον αυτοκινητόδρομο Α10, στη βόρεια Ιταλία, αποτελεί το πιο πολύνεκρο δυστύχημα τέτοιου είδους στην Ευρώπη από το 2001.

Ωστόσο, τα τελευταία 20 χρόνια δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από καταρρεύσεις γεφυρών.

Οι πιο φονικές καταρρεύσεις

2016: τουλάχιστον 26 νεκροί στην Καλκούτα

Στις 31 Μαρτίου, στην Ινδία, η κατάρρευση μιας οδογέφυρας στην Καλκούτα προκάλεσε τουλάχιστον 26 θανάτους.

Οι διασώστες ανέσυραν σχεδόν 100 ανθρώπους που τραυματίστηκαν από σωρούς μπετόν και υποστηριγμάτων που προκάλεσε η κατάρρευση αυτού του τμήματος του υπερυψωμένου αστικού δρόμου.

2011: 62 νεκροί στην Ινδία μέσα σε μια εβδομάδα από καταρρεύσεις γεφυρών

Στις 23 Οκτωβρίου, στην Ινδία, μια γέφυρα κατέρρευσε υπό το βάρος των διερχομένων στη διάρκεια φεστιβάλ κοντά στην πόλη Νταρτζίλινγκ (βορειοανατολικά).

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα, περίπου 30 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από την κατάρρευση πεζογέφυρας πάνω από έναν ποταμό στο κρατίδιο Αρουνάτσαλ Πράντες (βορειοανατολικά).

2007: Νεπάλ και Κίνα

Στις 13 Αυγούστου, στην Κίνα, 64 άνθρωποι σκοτώνονται και 22 τραυματίζονται από την κατάρρευση γέφυρας στην επαρχία Χιουνάν (κέντρο). Η κατασκευή της γέφυρας, μήκους 328 μέτρων, είχε μόλις ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γέφυρα του ποταμού Τούο, έπεσε τη στιγμή που οι εργάτες ετοιμάζονταν να στήσουν σε αυτή μια σκαλωσιά.

Στο χώρο βρίσκονταν εκείνη την ώρα 125 εργαζόμενοι. Τα συντρίμμια έπεσαν σε βάθος 42 μέτρων, μέσα στο ποτάμι.

«Ήταν απίστευτο. Υπήρχαν άνθρωποι που έκλαιγαν και εκατοντάδες άλλοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους διασώστες», είχε δηλώσει αυτόπτης μάρτυρας.

Στο Νεπάλ, στις 25 Δεκεμβρίου, εναέρια γέφυρα κατέρρευσε από το βάρος εκατοντάδων προσκυνητών που πήγαιναν σε θρησκευτική γιορτή, με αποτέλεσμα να πέσουν από ύψος 30 μέτρων στα παγωμένα νερά ποταμού των Ιμαλαϊων.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 32 τραυματίστηκαν και 25 αγνοούνται. Την ώρα του ατυχήματος, σχεδόν 400 άνθρωποι βρίσκονταν στη γέφυρα διασχίζοντας μια χαράδρα πάνω από τον ποταμό Μπέρι, 380 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού. Εκατό άνθρωποι καταφέρνουν να φθάσουν στις όχθες κολυμπώντας.

2006: Πακιστάν και Ινδία

Στις 5 Αυγούστου, στο Πακιστάν, τουλάχιστον 40 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και πολλοί αγνοούνται μετά την κατάρρευση μιας γέφυρας στη Μαρντάν, μια πόλη 50 χλμ. από την Πεσαουάρ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας που πλήττεται από τις έντονες βροχοπτώσεις της περιόδου των μουσώνων.

Τουλάχιστον 100 άτομα είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τον πλημμυρισμένο ποταμό, όταν μέρος της γέφυρας υποχώρησε.

Μπιχάρ-Ινδία – ΠΗΓΗ: LUMQ.COM

Στην Ινδία, στις 2 Δεκεμβρίου, 34 άνθρωποι σκοτώνονται από την κατάρρευση μιας γέφυρας 150 ετών πάνω σε επιβατικό τρένο σε σταθμό του κρατιδίου Μπιχάρ (ανατολικά).

2003: Ινδία και Βολιβία

Νταμάν –Ινδία ΠΗΓΗ: LUMQ.COM

Στις 28 Αυγούστου, στην Ινδία, 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 19 παιδιά, σκοτώνονται από την κατάρρευση γέφυρας στην Νταμάν (δυτικά) που είχε αποτέλεσμα να πέσουν στον ποταμό ένα σχολικό λεωφορείο και άλλα τέσσερα οχήματα.

Στη Βολιβία, στις 24 Δεκεμβρίου, μεγάλη υπερχείλιση του ποταμού Σαπαρέ (κέντρο) καταστρέφει μια γέφυρα την ώρα που περνάει ένα λεωφορείο. Είκοσι εννέα άνθρωποι βρίσκουν τον θάνατο.

2001: 58 θάνατοι στην Πορτογαλία


Στις 4 Μαρτίου, στην Πορτογαλία, ένα λεωφορείο και τρία αυτοκίνητα πέφτουν στον ποταμό Δούρο, μετά την κατάρρευση μιας γέφυρας εκατό χρόνων στο Καστέλο ντε Πάιβα, κοντά στο Πόρτο, προκαλώντας 58 θανάτους.

Η γέφυρα ήταν κατασκευασμένη από ατσάλι και τσιμέντο.

1999: 40 νεκροί κοντά στην Τσονγκγκίνγκ

Στις 4 Ιανουαρίου, στην Κίνα, μια γέφυρα μήκους 180 μέτρων κοντά στην πόλη Τσονγκγκίνγκ (νοτιοδυτικά) καταρρέει εξαιτίας πολλών κακοτεχνιών, προκαλώντας τον θάνατο 40 ανθρώπων.

Τμήματα της γέφυρας ήταν σκουριασμένα, το σκυρόδεμα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ήταν πολύ αδύναμο και υπήρχαν σοβαρά προβλήματα συγκόλλησης.

1998: πλημμύρα στο Περού

Στις 16 Μαρτίου, στο Περού, η υπερχείλιση του ποταμού Πιούρα (βόρεια) παρασύρει μια γέφυρα μήκους 200 μέτρων με αποτέλεσμα τουλάχιστον 26 νεκρούς και αγνοούμενους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk