«Τεράστια τραγωδία» χαρακτηρίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ αλλά και ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας την κατάρρευση τμήματος της οδογέφυρας του αυτοκινητόδρομου Α10, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 22 ανθρώπους.

Περίπου 80 μέτρα της γέφυρας, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60, κατέρρευσε από ύψος περίπου 50 μέτρων και τα συντρίμμια έπεσαν σε έναν ποταμό, σε σπίτία αλλά και σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που ευτυχώς ήταν άδειο εξαιτίας της αργίας της 15ης Αυγούστου.

Η μοιραία γέφυρα μήκους 1,2 χιλιομέτρου είχε εγκαινιαστεί το 1967 και το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί έργα ανακαίνισης. Σύμφωνα με την εταιρεία Atlantia που ελέγχει τον αυτοκινητόδρομο τα έργα συντήρησης είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία και αυτή την περίοδο η γέφυρα βρισκόταν υπό συντήρηση καθώς εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της.

«Τα έργα και η κατάσταση της οδογέφυρας βρίσκονταν υπό συνεχή παρακολούθηση και επίβλεψη» δήλωσε η εταιρεία και προσθέτει: «Τα αίτια της κατάρρευσης θα ερευνηθούν διεξοδικά μόλις θεωρηθεί ασφαλής η πρόσβαση στο σημείο».

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Atlantia, της εταιρείας διοδίων που εξασφαλίζει τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου, ανεστάλη αφού σημείωσαν πτώση 6,3% μετά την είδηση για την κατάρρευση.

Φωτογραφίες μαρτυρούν φθορές

Σε κακή κατάσταση ήταν η γέφυρα που έπεσε στη Γένοβα προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων.

Την κατάστασή της αποτύπωσαν φωτογραφίες που δείχνουν ξεκάθαρα τις φθορές που είχε υποστεί η γέφυρα στο πέρασμα του χρόνου.

Οι φωτογραφίες είναι του Ρομπέρτο Σάμπα, είχαν δημοσιευθεί σε ιταλικό ιστότοπο με τον τίτλο «Οχι Πάνω απο το Κεφάλι μου».

Σε κεραυνό ίσως οφείλεται η κατάρρευση

Η κατάρρευση της οδογέφυρας στον αυτοκινητόδρομο Α 10 της Γένοβας, μπορεί να οφείλεται σε κεραυνό που έπεσε, σήμερα το μεσημέρι. στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της La Repubblica.

Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει φυσικά να εξακριβωθεί από τις έρευνες, αλλά το οποίο φαίνεται να ενισχύεται και από το γεγονός ότι ένα σπίτι, που βρισκόταν δίπλα στην γέφυρα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση. Δυο άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο της Γένοβας.