Ο Πίτερ Στροκ, ο πράκτορας του FΒΙ που δέχτηκε σφοδρή κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους επειδή προεκλογικά έστελνε πολιτικά μηνύματα στην ερωμένη του, με υποτιμητικά σχόλια για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, απολύθηκε από την υπηρεσία αργά το βράδυ της Παρασκευής, όπως αποκάλυψε σήμερα ο δικηγόρος του.

«Επιτέλους» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος που εδώ και μήνες εξέφραζε την οργή του για την υπόθεση αυτή.

Ο Στροκ είναι το τρίτο υψηλόβαθμο στέλεχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας που απολύεται επί προεδρίας του Τραμπ, ενώ αξίζει να αναφερθεί πωςεργάστηκε για κάποιο διάστημα στο επιτελείο του Μιούλερ, ο οποίος εξετάζει ενδεχόμενηρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016.

Ο Έιταν Γκέλμαν, ο δικηγόρος του Στροκ, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι ο υποδιευθυντής του FBI, Ντέιβιντ Μπόουντιτς, έλαβε την απόφαση να απολύσει τον πελάτη του. Η απόφασή αυτή, πρόσθεσε, παρεκκλίνει από τη συνήθη πρακτική του FBI και έρχεται σε αντίθεση με τη σύσταση της Υπηρεσίας Επαγγελματικής Υπευθυνότητας της ομοσπονδιακής αστυνομίας που είχε προτείνει να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Στροκ για διάστημα 60 ημερών και να υποβιβαστεί από τα καθήκοντά του.

Ο Γκέλμαν υποστήριξε, επίσης, ότι η απόλυση αυτή είχε πολιτικά ελατήρια και ότι τα μηνύματα του πελάτη του προστατεύονται από την Πρώτη Τροπολογία. «Η απόφαση να τον απολύσουν ελήφθη λόγω πολιτικών πιέσεων και για τιμωρήσουν τον ειδικό πράκτορα Στροκ επειδή άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης» τόνισε.

Στις αρχές του έτους, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, απέλυσε τον υποδιευθυντή του FBI, Άντριου Μακέιμπ, επειδή μια εσωτερική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διέρρεε πληροφορίες σε δημοσιογράφους και παραπλανούσε τους ανακριτές για τις ενέργειές του.

Ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, απολύθηκε από τον Τραμπ τον Μάιο του 2017 με αφορμή τον τρόπο που χειρίστηκε την έρευνα σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον για τη χρήση ενός ιδιωτικού διακομιστή για τα e-mails της, την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Αργότερα, ωστόσο ο Τραμπ δήλωσε ότι απέλυσε τον Κόμεϊ λόγω της «υπόθεσης της Ρωσίας», αναφερόμενος προφανώς στην έρευνα του FBI για το αν το προεκλογικό επιτελείο του συνέπραξε αθέμιτα με τη Μόσχα.

Τόσο ο Μακέιμπ όσο και ο Κόμεϊ ισχυρίζονται ότι απολύθηκαν επειδή είναι ουσιώδεις μάρτυρες στην έρευνα που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016.

Ο Στροκ μετείχε στην έρευνα για την Κλίντον και στη συνέχεια εργάστηκε για κάποιο διάστημα στο επιτελείο του Μιούλερ, από το οποίο απομακρύνθηκε όταν αποκαλύφθηκαν τα πολιτικά SMS του προς την ερωμένη του, επίσης πράκτορα του FBI, Λάιζα Πέιτζ.