Σοκ στην ποδοσφαιρική Γερμανία: για πρώτη φορά στην ιστορία της, η εθνική ομάδα της χώρας και παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2014 αποκλείεται στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ. Η …απόδοση ευθυνών αρχίζει αμέσως.
Εσπευσμένη η επιστροφή στην πατρίδα: από το Βατουτίνκι, όπου έγινε το παιχνίδι με τη Ν.Κορέα, οι παίκτες της εθνικής Γερμανίας γύρισαν αμέσως στη βάση τους κοντά στη Μόσχα και, μετά από λίγες ώρες ύπνου, αναμένονται νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στη Φραγκφούρτη. Δεν προμηνύεται θερμή υποδοχή μετά τη χειρότερη εμφάνιση της Νατσιονάλμανσαφτ στην ιστορία του Μουντιάλ. Ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ράινχαρντ Γκρίντελ, δηλώνει ότι «δεν είναι δουλειά του προέδρου να αναλύσει τον αποκλεισμό της ομάδας», αλλά περιμένει και ο ίδιος εξηγήσεις από την τεχνική ηγεσία. «Θα μας τα εξηγήσουν και θα αποφασίσουμε για τις συνέπειες», επισημαίνει.
Ο προπονητής Γιόγκι Λεβ δεν βγάζει τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών, αλλά δηλώνει μετά την απρόσμενη ήττα από τη Ν. Κορέα: «Θα πρέπει να μιλήσουμε με ηρεμία για το τι θα γίνει από δω και πέρα. Για μένα είναι λίγο νωρίς ακόμη…»
Οι προπονητές της …εξέδρας έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους. «Μετά από αυτό το φιάσκο είναι όλα υπό επανεξέταση, ακόμη και ο Λεβ» γράφει ο σχολιαστής Όλιβερ Χάρτμαν στο Kicker, την «ποδοσφαιρική βίβλο» της Γερμανίας και υποστηρίζει ότι η χείριστη εμφάνιση απέναντι στη Ν. Κορέα σηματοδοτεί «το λυπηρό τέλος μίας λαμπρής οκτατετούς πορείας» για τη γενιά των Μάνουελ Νόιερ, Ζερόμ Μποατένγκ, Ματς Χούμελς, Σάμι Κεντίρα, Μεσούτ Οζίλ που είχαν αρχίσει μία κοινή πορεία μεγάλων επιτυχιών από το 2009, όταν κατέκτησαν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων.

Από πρώτοι …τελευταίοι

Στα γήπεδα της Ρωσίας η Γερμανία ήθελε να υπερασπιστεί το στέμμα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, οι παίκτες το έλεγαν και το πίστευαν. Άλλωστε πολλά αντικειμενικά δεδομένα συνηγορούσαν σε κάτι τέτοιο: η ομάδα έκανε «περίπατο» στα προκριματικά του Μουντιάλ, ενώ είχε κατακτήσει πέρσι, στα ίδια γήπεδα, το Confederation Cup, που θεωρείται ένα «μικρό Μουντιάλ». Επιπλέον κάποιοι παίκτες-κλειδιά όπως ο Σάμι Κεντίρα ή ο Γιούλιαν Ντράξλερ βρίσκονταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση από ό,τι πριν τέσσερα χρόνια στη Βραζιλία, ενώ και ο τραυματισμός του αρχηγού Μάνουελ Νόιερ ξεπεράστηκε την τελευταία στιγμή. Όλα αυτά είχαν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες. Βέβαια κανείς δεν περίμενε ότι η Γερμανία θα «φιλοδωρήσει» και πάλι τη Βραζιλία με επτά γκολ, ούτε όμως και ότι θα τερμάτιζε τελευταία στη φάση των ομίλων πίσω από Σουηδία, Μεξικό και Ν. Κορέα.
Αλλά όπως εξηγεί (εκ των υστέρων και αυτή βέβαια…) η λαϊκή εφημερίδα Bild, οι υπεύθυνοι δεν ήθελαν να δουν την αλήθεια, για την ακρίβεια τις επτά αλήθειες που εξηγούν την αποτυχία στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Και αυτές είναι οι εξής, σύμφωνα πάντα με τη Bild: Η ομάδα ήταν κορεσμένη από επιτυχίες, δεν έδειξε το πάθος και τη θέληση του περασμένου Μουντιάλ. Ο προπονητής Γιόγκι Λεβ δεν έκανε τις καλύτερες επιλογές για την αποστολή. Όλοι παρέβλεψαν το γεγονός ότι από το φθινόπωρο του 2017 η ομάδα δεν έκανε ούτε ένα παιχνίδι της προκοπής. Παράλληλα υπερτίμησαν κάποιους παίκτες. Δεν υπήρχε ομαδικό πνεύμα όπως στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ούτε ηγετικές φυσιογνωμίες όπως οι Λαμ, Σβαϊνστάιγκερ και Μέρτεζακερ πριν τέσσερα χρόνια. Για τη Μπούντεσλιγκα, το γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, έχει παρέλθει η εποχή της ακμής και μπορεί οι περισσότεροι σύλλογοι να διατηρούν ποδοσφαιρικές ακαδημίες όπου γίνεται σοβαρή δουλειά, αλλά το ίδιο κάνουν πλέον και άλλες χώρες. Και η έβδομη «αλήθεια» της Bild είναι, για να γίνει κατανοητό σε όλους, ότι «αποκλειστήκαμε δίκαια».

Οδηγίες προς …αποκλεισμένους

Παραφωνία στη σημερινή θύελλα κριτικής και αυτοκριτικής φαντάζει η φιλοσοφημένη ανάλυση του Καθολικού Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΝΑ) που συνιστά σε όλους τους ενδιαφερόμενους να μάθουν και να …χάνουν, όταν αυτό φαντάζει αναπόφευκτο: «Πρέπει να βρεθούν ένοχοι λοιπόν. Ει δυνατόν εκείνοι που ήταν μέσα στο γήπεδο και δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τις υψηλές, τις μέγιστες προσδοκίες μας. Δεν γελούσαμε κι εμείς τόσο ηχηρά κάποτε για τους Ιταλούς, τους Τούρκους ή τους Ολλανδούς; Μία ταπεινή παράκληση: ας μάθουμε να χάνουμε με αξιοπρέπεια. Ας μην είμαστε οι έκπτωτοι διδάσκοντες του δυτικού κόσμου. Γιατί γινόμαστε τόσο ευάλωτοι…»
DPA, KNA, Γιάννης Παπαδημητρίου