Σε εξέλιξη βρίσκεται την Παρασκευή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το θέμα της φερόμενης χημικής επίθεσης στην πόλη Ντούμα της Συρίας, μετά από αίτημα της Μόσχας.

«Κάποια στιγμή, θα πρέπει κάτι να γίνει» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι.

«Θα πρέπει να πούμε, φτάνει» πρόσθεσε η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ σχετικά με τα πολλά βέτο που έχει ασκήσει η Ρωσία στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν τις έρευνες για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Χέιλι διευκρίνισε ότι θα επιστρέψει σήμερα στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις στον Λευκό Οίκο.

Γκουτέρες: Προειδοποιεί για ολοκληρωτική στρατιωτική ανάφλεξη στη Συρία

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας ολοκληρωτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Συρία, καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ενεργήσουν με υπευθυνότητα κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.

Οι κλιμακούμενες εντάσεις και η ανικανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τη συγκρότηση ενός ερευνητικού μηχανισμού απειλούν να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική στρατιωτική κλιμάκωση, είπε ο Γκουτέρες μιλώντας στο ΣΑ του ΟΗΕ που συνεδριάζει εκτάκτως κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.

Αναμένονται οριστικές αποφάσεις από τον Λευκό Οίκο

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ζητήσει να αναληφθεί στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ μετά τη φερόμενη χημική επίθεση.

«Δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση» δήλωσε η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μετά τη συνεδρίαση, διευκρινίζοντας ότι ο Τραμπ συνεχίζει τις συζητήσεις με τους εταίρους του.