Ο επικεφαλής των βουλευτών του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, των δεξιών Ρεπουμπλικανών, ζήτησε σήμερα Παρασκευή να διεξαχθεί «συζήτηση χωρίς ψηφοφορία» για τα ενδεχόμενα πλήγματα αντιποίνων στη Συρία και κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει στο ζήτημα αυτό «με μεγάλη ψυχραιμία».

«Είμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα όπου υπάρχει αληθινός κίνδυνος παγκόσμιας ανάφλεξης», δήλωσε ο Κριστιάν Ζακόμπ μιλώντας στον ραδιοσταθμό Europe 1. «Εγώ, αυτό που επιθυμώ είναι, αν πρέπει να ληφθεί μια απόφαση, να ληφθεί με μεγάλη ψυχραιμία και πιστεύω πως αυτό δικαιολογεί τη διεξαγωγή συζήτησης στην Εθνοσυνέλευση».

«Η εκτελεστική εξουσία, είναι φυσικό, έχει πρόσβαση σε πληροφορίες τις οποίες δεν έχουμε εμείς ως κοινοβουλευτικοί, συνεπώς πιστεύω πως η εθνική αντιπροσωπεία μπορεί να διαφωτιστεί για το ζήτημα αυτό πριν λάβουμε μια απόφαση», διευκρίνισε ο βουλευτής.

«Καταλαβαίνουμε την κύρωση» για τη χρήση χημικών όπλων, δήλωσε. «Τώρα ας κοιτάξουμε ποιες είναι και οι άλλες δυνατότητες άσκησης πίεσης και καταστολής. Πιστεύω πως πρέπει να διατηρήσουμε μεγάλη ψυχραιμία».

«Αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν πλήγματα, θα γίνουν, η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία θα ενημερωθούν όταν έρθει η στιγμή, όμως είναι σημαντικό να υπάρχει και το απόρρητο, επειδή αυτό που διακυβεύεται είναι η προστασία των συμφερόντων της Γαλλίας και επίσης η προστασία των αμάχων», δήλωσε στα δίκτυα BFMTV και RMC ο υφυπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο Κριστόφ Καστανέρ.