Άμεση επιβολή προστίμου στην Airbnb και σε δύο άλλες μικρές εταιρείες, ζήτησαν οι δημοτικές αρχές στο Παρίσι από δικαστήριο της Γαλλίας, για μη καταχωρημένη βραχυπρόθεσμη μίσθωση. Η ακροαματική διαδικασία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί σε δικαστήριο του Παρισίου στις 12 Ιουνίου.

Η Airbnb που ιδρύθηκε το 2008 στο Σαν Φρανσίσκο είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, ενώ είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη για την διεκπεραίωση της διαδικασίας της κράτησης.

Ο Ιάν Μπροσά, ο αντιδήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ότι η Airbnb και άλλες ανταγωνιστικές της πλατφόρμες δεν απέσυραν καταχωρήσεις ακινήτων, που δεν είχαν τον επίσημο αριθμό εγγραφής.

Ο αριθμός εγγραφής, εξήγησε ο ίδιος, βοηθάει να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες δεν εκμισθώνουν καταλύματα για περισσότερο από το επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα των 120 ημερών τον χρόνο.

Όπως είπε ο Μπροσά, ο δήμος έχει ζητήσει την επιβολή προστίμων ύψους από 1.000 ως 5.000 ευρώ την ημέρα και ανά καταχώρηση. Στελέχη της Airbnb δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα να σχολιάσουν.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, δικαστήριο της Σιγκαπούρης επέβαλε πρόστιμο σε δύο οικοδεσπότες Airbnb συνολικού ύψους 45.800 δολαρίων στον καθένα για μη καταχωρημένη βραχυπρόθεσμη μίσθωση.

Πολλές πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν εκφράσει ανησυχίες γιατί πλατφόρμες όπως η Airbnb πιθανόν να λειτουργούν ως αθέμιτοι ανταγωνιστές των ξενοδοχείων.
Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Airbnb μετά τις ΗΠΑ. Το Παρίσι, μια από τις πόλεις με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, είναι η πόλη με τα περισσότερα σπίτια που συνεργάζονται με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα με καταχωρημένα περίπου 65.000 ακίνητα.