• Αναζήτηση
 • Συνάντηση Παυλόπουλου – Αναστασιάδη για το Κυπριακό

  Για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισαν ακόμη, ότι η Κύπρος και η Ελλάδα μπορεί να είναι ο καταλύτης της σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Αραβικών χωρών.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού συζήτησαν μεταξύ άλλων ο
  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον Πρόεδρο της
  Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνάντηση που είχαν στο
  Προεδρικό Μέγαρο τόνισαν ακόμη, ότι η Κύπρος και η Ελλάδα μπορεί να
  είναι ο καταλύτης της σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Αραβικών χωρών.

  Οι δύο πολιτικοί υπογράμμισαν μεταξύ άλλων τις ευκαιρίες που ανοίγονται από την Ευρωαρβαική Σύνοδο που διεξάγεται στην Αθήνα καθώς και τον ρόλο των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή.
  «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτή η δεύτερη Ευρω-Αραβική Σύνοδος, γιατί δείχνει ποιά είναι η νοοτροπία μας, η νοοτροπία της Κύπρου και της Ελλάδας, της Ελλάδας και της Κύπρου: Θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους γείτονές μας, τους πιο κοντινούς και τους πιο μακρινούς», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

  Μηνύματα για το Κυπριακό

  Όμως, πρόσθεσε, είναι μια ευκαιρία, να διευκρινίζουμε στους γείτονες ότι εμείς επιδιώκουμε την φιλία, την καλή γειτονία. «Αλλά αυτό έχει όρους και προϋποθέσεις: Τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, για εμάς που είμαστε μέλη της Ε.Ε. και για εκείνους που θέλουν να γίνουν μέλη. Πράγμα που σημαίνει ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, αλλά με σεβασμό στις Αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας, που δεν ανέχεται, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων», είπε χαρακτηριστικά.

  Σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας, είπε ότι το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα. «Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη οριοθετείται με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και απαιτείται σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας. Επειδή δε κάποιοι θεωρούν ότι δεν δεσμεύονται από Συνθήκες που δεν έχουν υπογράψει, οφείλω να υπενθυμίσω κάτι που είναι κοινός τόπος, αλλά καλό είναι να το υπενθυμίζουμε: Ότι το Δίκαιο της Θάλασσας διέπεται από την κωδικοποιητική Συνθήκη του Montego Bay που υπεγράφη το 1982».

  Και επειδή, συνέχισε ο κ.Παυλόπουλος, έχει επικυρωθεί από τόσο μεγάλο αριθμό Κρατών Μελών παράγει αυτό που λέμε στην νομική γλώσσα και κατά την νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης, γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί και γι’ αυτούς που δεν έχουν επικυρώσει. « Άρα, και στην θάλασσα υπάρχουν κανόνες, τους οποίους όλοι πρέπει να σεβόμαστε. Το Διεθνές Δίκαιο δεν εφαρμόζεται ‘a la carte’, επιλεκτικά, για να χρησιμοποιήσω την ελληνική έκφραση».

  Ο κ.Παυλόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τους γείτονες. Και νομίζω ότι όσο και εκείνοι δεσμεύονται από κανόνες που είναι αυτονόητοι, τόσο το καλύτερο και γι’ αυτούς και για την δική τους προοπτική και στην Ευρώπη και στην Διεθνή Κοινότητα».

  Αναστασιάδης: Εμβαθύνουμε τις σχέσεις με τις γείτονες χώρες

  Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «συνεχώς εμβαθύνουμε τις σχέσεις με τις γείτονες χώρες, είτε αυτή είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, ο Λίβανος, με στόχο ακριβώς να δούμε πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα από τη μια της αστάθειας που παρατηρείται, αλλά από την άλλη και της συνεργασίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο που πρέπει και μέσα στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας».

  Ο κ. Αναστασιάδης συμμερίστηκε την άποψη που έχει εκφράσει ο κ. Παυλόπουλος λέγοντας ότι η Κύπρος και η Ελλάδα μπορεί να είναι ο καταλύτης της σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Αραβικών χωρών, γιατί είναι καλά γνωστό ότι υπάρχουν κάποιες διαφορετικές αντιλήψεις εις τη γειτονιά μας όσον αφορά κανόνες που αφορούν κατά κύριο λόγο τη Δημοκρατία. Είναι κάτι που εμείς το ζούμε, το βιώνουμε, είμαστε κοντά τους.

  «Την ίδια ώρα αυτές οι συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον κανενός, αντίθετα όλοι είναι ευπρόσδεκτοι αρκεί να σέβονται την Ανεξαρτησία και την Εδαφική Ακεραιότητα όσων συμμετέχουν. Πιστεύω ότι αυτές οι συνέργειες και η Ευρω-Αραβική Σύνοδος σήμερα θα δώσουν την ευκαιρία ακόμα μεγαλύτερης δημιουργίας συνθηκών για συνεργασίες. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό που έχεις προαναφέρει, μια λύση του Κυπριακού, θα αποτελούσε ένα πυλώνα, ένα μοντέλο ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, μια -αν θέλετε- κοιτίδα σταθερότητας, αλλά και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει πιο συγκεκριμένα η Κύπρος λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης μεταξύ των χωρών της περιοχής».

  Εμμονή της Τουρκίας στη διατήρηση στρατιωτικής δύναμης

  Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι «προσπαθήσαμε να επιτύχουμε μια λύση που να διασφαλίζει ακριβώς αυτή την ανεξαρτησία. Να διασφαλίζει τη μη εξάρτηση της χώρας από τα συμφέροντα της όποιας τρίτης. Η εμμονή της Τουρκίας στις εγγυήσεις, στα επεμβατικά δικαιώματα, στη διατήρηση μονίμου στρατιωτικής δυνάμεως σε στρατιωτική βάση, επιτυγχάνει το αντίθετο. Υπάρχει ο κίνδυνος, όχι ο κίνδυνος, αλλά η βεβαιότητα, η επιρροή που ασκεί η Άγκυρα στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα να μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε όχημα εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Τουρκίας».

  Εμείς, πρόσθεσε, θα εμμείνουμε στο διάλογο, θα εμμείνουμε όμως και σ΄αυτές τις αρχές. «Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με τις αξιώσεις της Τουρκίας όπως καταγράφονται, κατ΄αντίθεση».

  Πολιτική