• Αναζήτηση
 • «Φουρτούνες» στο Λιμενικό για αντικαταστάσεις στελεχών του

  H «θύελλα» που ξέσπασε στον 5ο όροφο του κτιρίου που συστεγάζεται το υπουργείο Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του

  H «θύελλα» που ξέσπασε στον 5ο όροφο του κτιρίου που συστεγάζεται το υπουργείο Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή για την διαχείριση του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και τη ρύπανση μεγάλου μέρους των ακτών δεν λέει να κοπάσει. Αναστάτωση στο ένστολο προσωπικό έφεραν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτιο Ράπτη με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα να αντικαταστήσει στελέχη του ΛΣ που υπηρετούν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, στο Λιμεναρχείο Ελευσίνας και στο Β Λιμενικό Τμήμα Πειραιά αλλά και στον Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων ο οποίος δέχθηκε εξ αρχής τα «πυρά» επειδή είχε – βάση της σχετικής νομοθεσίας – χορηγήσει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας στο «Αγία Ζώνη ΙΙ». Κανείς δεν γνωρίζει εάν τελικά θα γίνουν οι αλλαγές και εάν ενδεχομένως αυτές οδηγήσουν στην πόρτα της εξόδου ακόμα και τον ίδιο τον Αρχηγό του ΛΣ.

  Την ίδια στιγμή ερωτηματικά προκαλεί νέα πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός φέρεται να έχει ζητήσει από τα στελέχη του ΛΣ που υπηρετούν στο γραφείο του να επιλέξουν που θέλουν να μετατεθούν. Υπενθυμίζεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν με το δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την «μετακόμιση» του Λιμενικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

  Σχετικά με τις αντικαταστάσεις λιμενικών η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών ΛΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει «την έντονη δυσαρέσκειά της καθώς, με τον τρόπο αυτό, εμμέσως, καταλογίζονται σε συναδέλφους μας Αξιωματικούς ΛΣ ευθύνες για την βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ», την διαχείριση της αντιμετώπισης της προκληθείσας ρύπανσης στις ακτές και την ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου καθώς και υποθέσεων ελέγχου πλοίων και φορτώσεων πετρελαιοειδών. Η ΠΕΑΛΣ δεν επιτρέπει σε κανέναν να καταφέρεται κατά του Λιμενικού Σώματος και των στελεχών του απαξιώνοντας και σπιλώνοντας τους, πόσον μάλλον όταν αυτό γίνεται χωρίς στοιχεία και για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Όποιος έχει στην διάθεσή του στοιχεία με τα οποία αποδεικνύονται λάθος χειρισμοί, αναποτελεσματικότητα ή παραλείψεις από την πλευρά των στελεχών Λ.Σ. οφείλει να τα καταθέσει στην Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων και δεν θα επιτρέψουμε την μετατροπή τους σε “αποδιοπομπαίους τράγους”».

  Τα όσα συμβαίνουν στο Λιμενικό Σώμα μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» αναμένεται να απασχολήσουν και τους συμμετέχοντες στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΠΕΑΛΣ που αναμένεται να γίνει στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στο Ναύπλιο.

  Από την πλευρά του το νέο προεδρείο που προέκυψε μετά τις πρόσφατες εκλογές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) στην πρώτη του ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όχι στον διασυρμό του Σώματος» και προσθέτει: «Η Ομοσπονδία πιστή στις αρχές της, είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε μορφή ανθρωποφαγίας για λόγους εντυπωσιασμού χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Αντιθέτως, εάν τα στοιχεία είναι τέτοια που δικαιολογούν περαιτέρω ενέργειες, τότε αυτά πρέπει να δημοσιοποιηθούν, να παραδοθούν στην δικαιοσύνη και να καταλογισθούν οι ευθύνες, εάν υπάρχουν, σε όποιους ανήκουν. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε, τον χωρίς στοιχεία, περαιτέρω διασυρμό του Σώματος και θα σταθούμε στο πλευρό των συναδέλφων μας»

  Επιπλέον σε άρθρο του ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Δημήτρης Σαϊτάκης αναρωτιέται, μεταξύ άλλων, γιατί έχει μεταστραφεί η εικόνα για το Λιμενικό Σώμα εκφράζοντας ερωτήματα: «Έτσι ξαφνικά χάθηκε η τεχνογνωσία, η αποτελεσματικότητα του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του; Γιατί αυτή η απαρέσκεια συνολικά στο Σώμα και τα στελέχη του από την πολιτική του ηγεσία, η οποία στην πράξη εκφράστηκε και από τον κ. Πρωθυπουργό με τις αποφάσεις που έλαβε, με αφορμή το ναυάγιο και την ρύπανση που προκλήθηκε από το ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ; Ποιος ο ρόλος, ποια η πολιτική και προσωπική ευθύνη του νυν αλλά και του προηγούμενου υπουργού; Υπάρχει τέτοιο θέμα ή τα όσα λέγονται περί ευθυνών, είναι θέμα πολιτικής διαμάχης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων;»

  Και συμπληρώνει απευθυνόμενος στον υπουργό Ναυτιλίας: «Ένα νομοσχέδιο για τα θέματα των προσόντων των Ελλήνων επιθεωρητών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα έχετε στα χέρια σας εδώ και 2 1/5 χρόνια και ακόμη να θεσμοθετηθεί με νόμο; Να όμως που τα γεγονότα σας προλαβαίνουν… Γνωρίζετε κ. υπουργέ ότι ένας από τους υπογράφοντες το πιστοποιητικό παράτασης του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ είχε τοποθετηθεί στον ΚΕΕΠ πριν από λίγους μήνες ως επιθεωρητής (χωρίς πιστοποίηση βέβαια, όπως και τόσοι άλλοι αξιωματικοί που καρδιοκτυπούν και πασχίζουν να επιμορφωθούν το συντομότερο είτε μόνοι τους είτε βοηθούμενοι μετά δυσκολίας λόγω φόρτου εργασίας-από τους συναδέλφους τους).»

  Ακόμη ρωτά: «Κύριε υπουργέ εσείς και η στρατιωτική ηγεσία, χωρίς να γίνει καμία έρευνα ή έλεγχος, δεν μεταφέρατε στον κ. Πρωθυπουργό την ανέξοδη γνωστή θεωρία περί διαφθοράς… αποποιούμενοι των πολιτικών και μη ευθυνών σας; Δεν προβλέπεται από την νομοθεσία παράταση των πιστοποιητικών; Γιατί δεν αλλάξατε την νομοθεσία, αφού πολιτική επιλογή είναι, να αντιμετωπίζεται το θέμα διαφορετικά; Αντί να εξαγγείλετε μέτρα για την βελτίωση της λειτουργίας μιας Υπηρεσίας (του ΚΕΕΠ) ως ελεγκτικού μηχανισμού, εσείς –παρά τις διεθνείς υποχρεώσεις για το θέμα αυτό -ουσιαστικά την καταργείτε. Αλήθεια ρωτήσατε τους Νηογνώμονες, αν μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις απαιτήσεις αυτών των βιαστικών αποφάσεών σας; Ρωτήσατε το προσωπικό του Λ.Σ.;»

  Τέλος ο κ. Σαϊτάκης επισημαίνει: «Αν κ. υπουργέ, μετά τα όσα δημοσιεύτηκαν στον τύπο και όσα ακούσατε και στην Βουλή των Ελλήνων, εξακολουθείτε, να ικανοποιείστε με τις ερμηνείες των στενών πολιτικών και στρατιωτικών συνεργατών σας, ότι η ρύπανση έκανε παιχνιδάκια και ξεγελούσε τα πλωτά φράγματα ή ότι φταίνε ο σκοπός ή ο τοπικός λιμενάρχης που δεν εφάρμοσαν τα τοπικά σχέδια, λυπούμεθα πολύ αλλά μας οδηγείτε στο μοναδικό και προφανές συμπέρασμα: Συγκάλυψη – ετατόπιση ευθυνών – πολιτικό σωσίβιο».

  Επίσης την Τετάρτη τα προεδρεία της ΠΟΕΠΛΣ και της ΠΕΑΛΣ συναντήθηκαν με τον κ. Κουρουμπλή για το θέμα που έχει προκύψει. Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους «με αφορμή τις επικείμενες αντικαταστάσεις αξιωματικών και άλλων στελεχών Λ.Σ. αλλά και του συνόλου των στελεχών που υπηρετούν στο Β΄ Λ/Τ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ κατ’ εντολή του κ. Υπουργού Ναυτιλίας στον Αρχηγό του Λ.Σ., το νέο προεδρείο της ΠΟΕΠΛΣ και το προεδρείο της ΠΕΑΛΣ, κατόπιν αιτήματός μας, πραγματοποιήσαμε συνάντηση από κοινού με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη στον οποίο διαμαρτυρηθήκαμε και δηλώσαμε κάθετα αντίθετοι στην απόφασή του αυτή, η οποία στοχοποιεί τους συναδέλφους μας, άνευ απτών στοιχείων, μετατρέποντάς τους σε εξιλαστήρια θύματα του περιστατικού της βύθισης του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» και της μεταφοράς πετρελαιοειδών.»

  Και προσθέτουν: «Στον κ. Υπουργό ξεκαθαρίσαμε ότι η τυχόν επιμονή του στην υλοποίηση της απόφασης αυτής θα μας αναγκάσει να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, που οφείλουμε ως συνδικαλιστικό κίνημα έναντι των συναδέλφων μας, προκειμένου να την αποτρέψουμε. Ευελπιστούμε ότι, μετά την χθεσινή συνάντηση και την επιχειρηματολογία μας, ο υπουργός θα επανεξετάσει την απόφασή του ώστε να μην αποτελέσουν οι συνάδελφοι την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κανέναν.»

  Επιπλέον το προεδρείο της ΠΟΕΠΛΣ επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη το Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου «προκειμένου να δηλώσει στους συναδέλφους την συμπαράσταση του για την άδικη στοχοποίησή τους. Επίσης τους διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ανατραπεί η συγκεκριμένη αυθαίρετη απόφαση.»

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk