• Αναζήτηση
 • Η πολιτική κρίση στην Καταλωνία επηρεάζει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας

  Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο πριν τη δημοπρασία ομολόγων της, η οποία παίρνει τη μορφή διερεύνησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ισπανικά στοιχεία ενεργητικού, καθώς η Καταλωνία κινείται προς την κήρυξη ανεξαρτησίας της από την Ισπανία.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο πριν τη δημοπρασία ομολόγων της, η οποία παίρνει τη μορφή διερεύνησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ισπανικά στοιχεία ενεργητικού, καθώς η Καταλωνία κινείται προς την κήρυξη ανεξαρτησίας της από την Ισπανία.

  Η Ισπανία θα πουλήσει με δημοπρασία ομόλογα ύψους έως 5,25 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων ένα νέο πενταετές ομόλογο, ένα ομόλογο με ρήτρα πληθωρισμού που λήγει το 2024 και ένα ομόλογο που λήγει το 2029. «Περιμένω ότι τα αποτελέσματα της δημοπρασίας θα είναι αδύναμα, δεδομένης της σύγκρουσης για την Καταλωνία», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη στρατηγική της DZ Bank, Σεμπάστιαν Φέλεχνερ, προσθέτοντας: «Οι ανησυχίες για την Καταλωνία είναι πιθανόν να βρεθούν στο επίκεντρο».

  Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P έθεσε αργά την Τετάρτη το βράδυ υπό παρακολούθηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση το αξιόχρεο της Καταλωνίας, λόγω της κλιμάκωσης της πολιτικής σύγκρουσης. Το μακροχρόνιο αξιόχρεο της Καταλωνίας είναι Β+, τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης. Ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε χθες ότι είναι υπέρ της διαμεσολάβησης για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση, αλλά η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση. Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αντέδρασε, καλώντας την Καταλονία να «επιστρέψει στον δρόμο του νόμου» πριν από τις όποιες διαπραγματεύσεις.

  Η κρίση στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης προκάλεσε μεγάλες πωλήσεις τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο χρηματιστήριο της Ισπανίας. Χθες, ο δείκτης μετοχών IBEX σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016 που είχε προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε περίπου 19 μονάδες βάσης από την αρχή της εβδομάδας. Σήμερα το πρωί σημείωνε άνοδο 3 μονάδων βάσης στο 1,807%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

  «Αν και η βασική μας υπόθεση παραμένει ότι η καταλανική ανεξαρτησία (ακόμη και αν κηρυχθεί μονομερώς) δεν θα συμβεί, υποψιαζόμαστε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε ακόμη χειρότερα πριν βελτιωθούν και βάζουμε στόχο την επάνοδο του spread των 10ετών ισπανικών ομολόγων (τη διαφορά της απόδοσής τους σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά) πάνω από τις 140 μονάδες βάσης (1,4 ποσοστιαίες μονάδες)», ανέφεραν αναλυτές της ING σε σημείωμά τους. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών τίτλων αυξήθηκε κατά 1 μονάδα βάσης στο 0,46%, σε ευθυγράμμιση με τις αποδόσεις των περισσότερων άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk