• Αναζήτηση
 • Δύτες στα Σελήνια Σαλαμίνας για εργασίες απορρύπανσης βυθού

  Οι εργασίες αντιρρύπανσης θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση και την επαναφορά

  Οι εργασίες αντιρρύπανσης θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση και την επαναφορά του θαλασσίου περιβάλλοντος στην πρότερη του κατάσταση, ενώ σήμερα Τετάρτη αναμένονται δύτες στην περιοχή του όρμου Σεληνίων Σαλαμίνας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εργασίες αντιρρύπανσης και επιθεώρηση του βυθού με υποβρύχια μέσα, οι οποίοι και θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών αντιρρύπανσης σε όποια θαλάσσια περιοχή απαιτηθεί. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου το απόγευμα της Τρίτης.

  Επίσης συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες απορρύπανσης σε αρκετές παραλίες ενώ σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστούν εξονυχιστικά και οι παραλίες με χαλίκια. Επιπλέον συνεχίζεται η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο. Σημειώνεται ότι με βάση την ενημέρωση από τον Πλοίαρχο του δεξαμενοπλοίου “ΣΥΡΟΣ” που πραγματοποιεί την απάντληση του φορτίου από το βυθισμένο “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, έχουν συνολικά απαντληθεί μέχρι στιγμής περίπου οκτακόσια ενενήντα κυβικά μέτρα (890m3) φορτίου.
  Σύμφωνα με πληροφορίες έχει απαντληθεί το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων και στόχος είναι ως το τέλος της εβδομάδας να έχουν τελειώσει οι σχετικές εργασίες και να έχει «εξουδετερωθεί» ο κίνδυνος όπως λένε χαρακτηριστικά όσοι συμμετέχουν στις εργασίες. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανέλκυση του ναυαγίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την προετοιμασία της ανέλκυσης χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα περίπου δυο μηνών οπότε προς το τέλος του χρόνου αναμένεται να εισέλθει η διαδικασία στην τελική της φάση.

  Σχετικά με την πορεία των εργασιών απορρύπανσης σημειώνεται ότι:

  – Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση και στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, συνεχίζεται εντατικός καθαρισμός των ακτών από 144 άτομα, προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και εθελοντές, με επτά πλυστικά μηχανήματα, ενώ διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι από σκάφη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στις ανατολικές και νότιες ακτές της νήσου.

  – Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Στο λιμανάκι της Αφροδίτης, συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά, ενώ στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, πραγματοποιείται καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής από συνεργείο πέντε ατόμων της αναδόχου εταιρείας.

  – Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται συνεχώς βελτιούμενη. Επιχειρούν συνολικά 22 άτομα της αναδόχου εταιρείας με δύο (02) πλυστικά μηχανήματα. 

  – Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α’ και Β’ Αλίπεδο Αλίμου επιχειρούν εννέα άτομα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία διενεργούν εργασίες καθαρισμού των ακτών με πιεστικό μηχάνημα. Έμπροσθεν παραλιών Παλιάς Φαντασίας, Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, ΕΛΚΕΘΕ, Αγίου Κοσμά και Αγίου Αλεξάνδρου, δήμων Αλίμου – Ελληνικού, επιχειρούν συνολικά 40 άτομα ιδιωτικού συνεργείου με τρία πιεστικά μηχανήματα, ενώ η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιούμενη. 
  – Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα) όπου η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, επιχειρεί συνεργείο συνολικά 55 ατόμων, μεταξύ των οποίων άτομα της αναδόχου εταιρείας με πιεστικό μηχάνημα και εθελοντές. 
  – Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας” η κατάσταση παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Επιχειρεί συνεργείο 29 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, πραγματοποιούνται εργασίες από τέσσερα  πλυστικά μηχανήματα και δύο αντλίες με χειριστές προσωπικό των συνεργείων, αλλά και ακόμα μία αντλία του Πολεμικού Ναυτικού με χειριστές στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα αντιρρυπαντικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της αναδόχου εταιρείας επιχειρούν προς έλεγχο της περιοχής.
  – Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “ΑΣΤΕΡΑΣ” Βουλιαγμένης, συνεχίζουν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών από έξι (06) άτομα της αναδόχου εταιρείας.

  Επιπλέον «όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος συνεχίζουν σε καθημερινή βάση την προσπάθεια αντιρρύπανσης. Παράλληλα αεροσκάφος του Λ.Σ., απογειώθηκε απογευματινές ώρες χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Σαρωνίδας – Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνας και ν. Αίγινας χωρίς να παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση.»
  Σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας

  Εν τω μεταξύ ευρεία σύσκεψη για την εξέλιξη των εργασιών απορρύπανσης της θάλασσας και των ακτών του Σαρωνικού Κόλπου συγκάλεσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής στο υπουργείο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθήνας, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ), του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο υπουργός, ενημέρωσε εκτενώς τους παρευρισκόμενους πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς για την πορεία του έργου της απορρύπανσης και τους ζήτησε να συμβάλουν με προτάσεις που αφορούν τόσο στις επιστημονικές μεθόδους απορρύπανσης του βυθού και των ακτών όσο και στη συνεργασία τους με τις αρμόδιες για την προστασία του περιβάλλοντος υπηρεσίες του Υπουργείου.

  Η σύσκεψη θα επαναληφθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, προκειμένου να εξετασθούν οι προτάσεις των φορέων.

  Συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι

  Επίσης η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού διοργανώνει σήμερα Τετάρτη στις 18.30 στην Πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι) στον Πειραιά συγκέντρωση με αίτημα να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον καθαρισμό του Σαρωνικού και για την αποζημίωση των πληγέντων.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk