Μακρόν: Δεν θεωρώ την αποχώρηση Ασαντ προϋπόθεση για οτιδήποτε

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι δεν βλέπει κανέναν διάδοχο του Μπασάρ αλ Ασαντ στην ηγεσία της Συρίας που να διαθέτει επαρκή νομιμοποίηση και πρόσθεσε ότι το Παρίσι δεν θεωρεί την αποχώρησή του από την εξουσία αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση της σύρραξης που μαίνεται επί έξι χρόνια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι δεν βλέπει κανέναν διάδοχο του Μπασάρ αλ Ασαντ στην ηγεσία της Συρίας που να διαθέτει επαρκή νομιμοποίηση και πρόσθεσε ότι το Παρίσι δεν θεωρεί την αποχώρησή του από την εξουσία αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση της σύρραξης που μαίνεται επί έξι χρόνια.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι ο Ασαντ είναι εχθρός του συριακού λαού, αλλά όχι της Γαλλίας, και πως η προτεραιότητα της χώρας του είναι να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να εγγυηθεί ότι η Συρία δεν θα μετατραπεί σε διαλυμένο κράτος.

Τα σχόλια αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης της Γαλλίας και μοιάζουν να συμφωνούν με την πολιτική της Μόσχας, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση στο καθεστώς Ασαντ.

«Η νέα προοπτική μου για το θέμα αυτό είναι ότι δεν θεωρώ την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ προϋπόθεση για οτιδήποτε, διότι κανένας δεν μου έχει δείξει έναν διάδοχο που να διαθέτει νομιμοποίηση», ανέφερε ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε οκτώ ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Χρειαζόμαστε τη συνεργασία της Ρωσίας»

«Οι (σ.σ. κατευθυντήριες) γραμμές μου είναι ξεκάθαρες: πρώτον, χρειάζεται ολοκληρωτικός αγώνας εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτές είναι οι εχθροί μας», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι οι δράστες των επιθέσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή 230 ανθρώπων στη Γαλλία προέρχονταν από την περιοχή. «Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των πάντων, και ειδικά της Ρωσίας, για να τις εξαλείψουμε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι η δεύτερη προτεραιότητά του είναι να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στη Συρία ώστε η χώρα αυτή να μη μετατραπεί σε διαλυμένο κράτος.

Μέχρι σήμερα, η Γαλλία υποστήριζε σθεναρά τη συριακή αντιπολίτευση. Το Παρίσι απαιτούσε η σύρραξη να επιλυθεί με πολιτική μετάβαση, η οποία θα βασιζόταν σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Ομως η εκλογική νίκη του Μακρόν οδήγησε στην επανεξέταση και την αναθεώρηση της γαλλικής πολιτικής. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούσαν την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης υπερβολικά αδιάλλακτη και έκριναν ότι το Παρίσι είχε απομονωθεί.

Ο Μακρόν δεν έκανε καμιά αναφορά στον ρόλο του ΟΗΕ στη συνέντευξη αυτή.

«Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι χρειάζεται να υπάρξει διπλωματικός και πολιτικός οδικός χάρτης. Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτήν (την κρίση) μόνο με στρατιωτικά μέσα», είπε.

Θέλει να πείσει τον Πούτιν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επισκέφθηκε την Τρίτη τη Μόσχα, όπου πρότεινε στενότερη διμερή συνεργασία και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει νέο «πνεύμα εμπιστοσύνης». Ο Μακρόν φάνηκε να προσβλέπει στο να πειστεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να προωθήσει λύση.

«Δεν νομίζω ότι έχει ακλόνητη φιλία με τον Ασαντ. Εχει δύο εμμονές, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αποφυγή της μετατροπής της Συρίας σε διαλυμένο κράτος, και επομένως φαίνεται πως έχουμε συγκλίνουσες απόψεις για τη Συρία», ανέφερε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει πως είναι εφικτή η συνεργασία με τον Πούτιν για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και να βρεθεί λύση στην κρίση, ωστόσο διεμήνυσε ότι το Παρίσι δεν θα αφήσει στο εξής ατιμώρητη τη χρήση χημικών όπλων.

«Θα υπάρξουν αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων, ακόμη κι αν η Γαλλία χρειαστεί να το κάνει μόνη της», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος, αλλά πρόσθεσε ότι το Παρίσι «θα ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις ΗΠΑ ως προς αυτό».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk