Γαλλία: Ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μακρόν

Την παραίτησή του από τη γαλλική κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν από τον ανασχηματισμό, υπέβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού, εκ των βασικών συμμάχων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Την παραίτησή του από τη γαλλική κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν από τον ανασχηματισμό, υπέβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού, εκ των βασικών συμμάχων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος θα τεθεί και η στενή του συνεργάτιδα Μαριέλ ντε Σαρνέζ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ και θα αναλάβει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με πηγή του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem).

Την Τρίτη, η υπουργός Αμυνας Σιλβί Γκουλάρ, επίσης προερχόμενη από το MoDem, αποφάσισε επίσης να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Οι τρεις υπουργοί του MoDem αποχωρούν από την κυβέρνηση τη στιγμή που το κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού αποτελεί αντικείμενο έρευνας σχετικά με την απασχόληση των συνεργατών των ευρωβουλευτών του.

«Ελαβα την απόφαση να μην συμμετάσχω στην επόμενη κυβέρνηση. Θα δώσω συνέντευξη Τύπου το απόγευμα», ανακοίνωσε ο Φρανσουά Μπαϊρού δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι πρόκειται για προσωπική του απόφαση, η οποία δεν υπαγορεύθηκε από κανέναν.

Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ. «Θέλει να υπερασπισθεί τον εαυτό του», δήλωσε στο δίκτυο Europe1 προσθέτοντας ωστόσο ότι η αποχώρηση του Μπαϊρού «απλοποιεί την κατάσταση» για τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν υπάρχει προσωπική αμφισβήτηση. Αλλά πιστεύω ότι είναι προφανώς πιο εύκολο να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην υπεράσπισή του και όταν είσαι υπουργός, υπουργός Δικαιοσύνης, όταν είσαι υπουργός Αμυνας, το εγχείρημα είναι πολύ πολύπλοκο και περιλαμβάνει αυτό το ηθικό θέμα, εγώ τους το αναγνωρίζω», σχολίασε ο Καστανέρ.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ «πληροφορήθηκε την απόφαση του Φρανσουά Μπαϊρού» να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης και «τη σέβεται», δήλωσε το περιβάλλον του στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP.

Με άγνωστα πολιτικά πρόσωπα ο ανασχηματισμός

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διόρισε σήμερα σχετικά άγνωστα πολιτικά πρόσωπα στα βασικά υπουργεία στο πλαίσιο του κυβερνητικού ανασχηματισμού στον οποίο προχώρησε, αφού οι σύμμαχοί του από το κεντροδεξιό κόμμα MoDem ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται.

Το MoDem βρέθηκε στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας μετά τις αιτιάσεις ότι καταχράστηκε κοινοβουλευτικά κονδύλια και ο ρόλος του ως σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος υποβαθμίστηκε αφού το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Στην επιχειρηματία Φλοράνς Παρλί, που υπηρέτησε κατά το παρελθόν σε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση και διηύθυνε μεγάλες εταιρείες μεταφορών στη Γαλλία, ανατέθηκαν καθήκοντα υπουργού Άμυνας, ενώ η ειδικός σε νομικά θέματα Νικόλ Μπελουμπέ ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Ζακ Μεζάρ μεταφέρθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εδαφικής Συνοχής, αντικαθιστώντας έναν στενό συνεργάτη του Εμανουέλ Μακρόν που βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων, τον Ρισάρ Φεράν.

Τον θώκο του Μεζάρ ανέλαβε το πρώην στέλεχος των Σοσιαλιστών, Στεφάν Τραβέρ, που προσχώρησε στο κόμμα του Μακρόν πέρυσι.

Την ίδια ώρα, στη Ναταλί Λουαζό, διευθύντρια της Εθνικής Σχολής Διοίκησης (ENA), ανατέθηκαν καθήκοντα υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk