«Οι Στρατηγικές Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» στο ΜΜΘ

Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας διοργάνωσε ημερίδα στο Mέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του υπό την επιστημονική διεύθυνση του Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Σπύρου Λίτσα με τίτλο «Οι Στρατηγικές Προσκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας διοργάνωσε ημερίδα στο Mέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του υπό την επιστημονική διεύθυνση του Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Σπύρου Λίτσα με τίτλο «Οι Στρατηγικές Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην ημερίδα συμμετείχαν η Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Irit Ben-Abba Vitale, o Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Walter Stechel και η Julia Jacoby Αναπληρώτρια Πολιτική Σύμβουλος στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Επίσης παραβρέθηκε και συμμετείχε με σχολιασμό ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Eπιστημών και Τεχνών καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Ηλίας Κουσκουβέλης και η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Rebecca Fong.

Oι συμμετέχοντες μίλησαν για την αυξημένη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ιδιαίτερα μετά την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης, για τις προοπτικές συνεργασίας που ανοίγονται για τα κράτη της περιοχής στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού κ.α. Ειδικότερα, η Irit Ben-Abba Vitale επεσήμανε τις στρατηγικές προκλήσεις που ο Συριακός εμφύλιος δημιουργεί για όλη την περιοχή, για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο του Ιράν, καθώς επίσης και για το τρίγωνο συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η αποστολή βοήθειας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κ.α. Ο Walter Stechel επισήμανε τις προκλήσεις των προσφυγικών ροών για το σύνολο της Ευρώπης, σημείωσε όμως ότι η Ευρώπη οφείλει να βρει σύντομα ρεαλιστικές απαντήσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Η Julia Jacoby τέλος ανέλυσε σε βάθος τα ζητήματα που προκύπτουν για την περιοχή εξαιτίας της δράσης των τζιχαντιστών, για τις τελευταίες στρατηγικές εξελίξεις με τη μάχη της Μοσούλης αλλά και για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή όπως αυτός εκδηλώνεται κυρίως στο Συριακό εμφύλιο.

Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τους φοιτητές με τις παρεμβάσεις των διπλωματών να συνεχίζονται σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Σπύρο Λίτσα να τονίζει ότι αυτού του είδους των εκδηλώσεων αναδεικνύουν το σημαντικό έργο του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στον επιστημονικό διεθνοπολιτικό διάλογο αλλά και τον κομβικό ρόλο του Πανεπιστημίου γενικότερα, ως θεσμός, για την έξοδο της χώρας από το υφιστάμενο τέλμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk