Απομακρύνθηκε τελικώς από το τιμόνι της Wells Fargo ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρός της Τζον Σταμπφ, υπό το βάρος του πρόσφατου οικονομικού σκανδάλου που ταλανίζει την κορυφαία αμερικανική τράπεζα. Τη θέση του αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος εκτελεστικός διευθυντής Τιμ Σλόουν.
Πριν από λίγες εβδομάδες το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας είχε ανακοινώσει την απόφασή του να στερήσει από τον Σταμπφ τον μισθό του για το 2016, ορισμένα δικαιώματα μετοχών, καθώς και το ετήσιο μπόνους του, συνολικής αξίας 41 εκατ. δολαρίων.
Οι αποφάσεις αυτές έρχονται ως συνέπεια στο πρόστιμο 185 εκατ. δολαρίων που επιβλήθηκε στη Wells Fargo στις αρχές του μήνα για «εκτεταμένη παράνομη δραστηριότητα» από τους εργαζομένους της.
Ερευνα που διεξήγαγε η Αμερικανική Αρχή Προστασίας των Καταναλωτών έδειξε ότι, αρχής γενομένης από το 2011, χιλιάδες υπάλληλοι της τράπεζας προχώρησαν στο άνοιγμα 1,5 εκατ. λογαριασμών και στην έκδοση 565.000 πιστωτικών καρτών χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών της.
Aνήθικες πρακτικές


Ο επί εννέα χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo αναγνώρισε ενώπιον της επιτροπής τις ευθύνες του «για όλες τις ανήθικες πρακτικές πωλήσεων» του τμήματος λιανικής τραπεζικής, αλλά δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας λέγοντας ότι «ήταν σε θέση να γνωρίζουν όλες τις πρακτικές που ακολουθούνταν».
Η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα για το ζήτημα ενώ έχει απολύσει 5.300 υπαλλήλους τα τελευταία πέντε χρόνια για αντιδεοντολογικές πρακτικές που σχετίζονται με το σκάνδαλο. Από την πλευρά τους οι υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι αιτία για την εφαρμογή αυτών των ανήθικων πολιτικών υπήρξε η ασφυκτική πίεση που δέχονταν προκειμένου να ικανοποιήσουν τους μη ρεαλιστικούς στόχους πωλήσεων που τους έθετε η ίδια η Wells Fargo.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ