Τσίπρας: Θα διαχειριστούμε με τρόπο υπεύθυνο το ΚΠΙΣΝ

«Το Δημόσιο θα διαχειριστεί με υπεύθυνο τρόπο ένα σημαντικό χώρο για την παιδεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο κ. Τσίπρας προήδρευσε της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για το ΚΠΙΣΝ.

«Το Δημόσιο θα διαχειριστεί με υπεύθυνο τρόπο ένα σημαντικό χώρο για την παιδεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο κ. Τσίπρας προήδρευσε της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για το ΚΠΙΣΝ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «στολίδι του αστικού ιστού» το έργο το οποίο θα παραδοθεί ως δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο, στο τέλος του έτους.

«Για μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, «είναι ένα στοίχημα αυτό, να αποδείξουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί, με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, να διαχειριστεί έναν τόσο πολύ σημαντικό πολυχώρο».

«Είναι ένα στοίχημα, το οποίο, ήδη, έχουμε αρχίσει να το κερδίζουμε, γιατί έγκαιρα έχουμε κινηθεί για να είναι όλα έτοιμα, τόσο τη μέρα που θα διατεθούν όλοι οι χώροι στο κοινό, όσο, όμως, και για το άμεσο μέλλον, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις αυτών των χώρων», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι περνάμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο και το αξίζει η χώρα, παρά τις δυσκολίες που περνάμε», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που θα έχει το Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας, καθώς θα περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με συνεπαγόμενη αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας τους. Επίσης επισήμανε ότι έχει εξασφαλιστεί ήδη η χρηματοδότηση για το πρώτο έτος της λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού, καθώς και έκτακτη χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του. Αναφέρθηκε επίσης στον χώρο πρασίνου και αναψυχής του Κέντρου, που ήδη έχει παραδοθεί στο κοινό, και τον ρόλο του στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του παραλιακού μετώπου, σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης που ήδη προγραμματίζονται.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη

Αναφορικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μετεγκατάσταση στους χώρους του Ιδρύματος σηματοδοτεί νέα εποχή για τις λειτουργίες της.

«Έχουμε φροντίσει να ευθυγραμμιστούμε με τις ανάγκες για το ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε, εξηγώντας ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη είχε φτάσει να λειτουργεί με 40 έως 44 εργαζόμενους και ότι στόχος είναι τη μέρα που θα ανοίξει τις πόρτες της στους πολίτες να αριθμεί τα 187 άτομα προσωπικό.

«Στόχος μας», συνέχισε, «να συνδυάσουμε όλες τις λειτουργίες μίας κλασικής εθνικής βιοβλιοθήκης με αυτές μίας σύγχρονης, ψηφιακής βιβλιοθήκης».

Επίσης, μίλησε για τους στόχους της ανάπτυξης συλλογής έως και 70.000 τόμων για ανοικτή βιβλιοθήκη, ειδική μέριμνα για χειρόγραφα, ιστορικά αρχεία, δημιουργία εργαστηρίων συντήρησης και ψηφιοποίησης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στην αξιοποίηση του πολύτιμου αρχείου που υπάρχει στα υπόγεια της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή. Όπως είπε, από την πλευρά της ΓΓΕΕ υπάρχει πρόθεση να αποδοθεί όλο αυτό το αρχείο στην Εθνική Βιβλιοθήκη με τη δημιουργία κατάλληλου χώρου προσβάσιμου σε όλους τους πολίτες.

Η Λυρική Σκηνή

Σχετικά τη Λυρική Σκηνή, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολύ σημαντική τομή, σημειώνοντας ότι θα έχουμε διπλασιασμό του χώρου, θα έχουμε τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, μία από τις πιο σύγχρονες σκηνές σε όλη την Ευρώπη, ενώ εστίασε στο υψηλότατο επίπεδο ακουστικής της Σκηνής, καθώς επίσης και στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τις δυνατότητες διαμόρφωσής της.

Ο χώρος πρασίνου

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμβολή του χώρου πρασίνου και αναψυχής στη διαμορφώση της έννοιας του δημόσιου χώρου. Επεσήμανε ότι πρόκειται για χώρο 250 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, για έναν εξαιρετικό συνδυασμό ενός κτιρίου που δένει με το φυσικό περιβάλλον και το υδάτινο στοιχείο δίπλα στο παραλιακό μέτωπο.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να δουλέψουμε στοχευμένα, ώστε να συνδεθεί και με την προγραμματισμένη ανάπλαση του φαληρικού όρμου, μία ανάπλαση που έπρεπε να έχει γίνει, αλλά δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχασαν τη δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2014.

«Εμείς έχουμε βάλει στόχο να εξασφαλίσουμε το κονδύλια έγκαιρα, ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση και να συνδεθεί», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, όπου συμμετείχε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε το Ίδρυμα αλλά και προσωπικά τον κ. Δρακόπουλο «για την προσπάθειά τους να γίνει πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο όραμα».

Ο κ. Δρακόπουλος επεσήμανε ότι ήταν για τον ίδιο ένα πολύ θετικό σοκ το πώς έχει αγκαλιάσει ο κόσμος το έργο, σημειώνοντας ότι από τα περίπου 41.000 μέλη που εγγράφησαν τον Ιούνιο τις ημέρες των εκδηλώσεων, το ένα τέταρτο ήταν από 17 ετών και κάτω.

Σημείωσε, επίσης, ότι ό,τι έσοδα έχει τώρα το έργο, από το καφέ, το πάρκινγκ, τις συνδρομές, είναι χρήματα που παραμένουν σε ειδικό λογαριασμό που θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk