Αναστασιάδης: Η θλιβερή επέτειος της Β’ εισβολής να γίνει ορόσημο ενότητας

Μήνυμα ενότητας απηύθυνε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η επέτειος «βρίσκει την πατρίδα μας ακόμη μοιρασμένη και τους πολίτες της να στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».

Μήνυμα ενότητας απηύθυνε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974.

Σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι 42 χρόνια μετά, «όραμά μας είναι η θλιβερή επέτειος να καταστεί ορόσημο ενότητας και αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η σημερινή επέτειος «βρίσκει την πατρίδα μας ακόμη μοιρασμένη και τους πολίτες της να στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».

«Το γεγονός αυτό δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και μας επιβάλλει μέσω των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη να επιδιώκουμε μία συμφωνία που θα τερματίζει την κατοχή και θα επιβάλλει μία λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Δικαίου» επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Κατέληξε αναφέροντας ότι «με πίστη στις δυνάμεις μας, σταθερότητα στις αρχές μας και αυτοπεποίθηση θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια».

Κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής και αποδίδουν τιμές στους ήρωες που θυσιάστηκαν, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα.

Κατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, ο Αττίλας, ολοκληρώνοντας το έγκλημά του στην Κύπρο, κατέλαβε την πόλη της Αμμοχώστου και τη Μόρφου, καθώς και τη Μεσαορία και τη Χερσόνησο της Καρπασίας, εκτοπίζοντας περίπου το ένα τρίτο του Ελληνοκυπριακού πληθυσμού.

Είκοσι χρόνια από τη δολοφονία του Σολ. Σολωμού

Την Κυριακή συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, στο οδόφραγμα της Δερύνειας από τους Τούρκους.

Στις 14 Αυγούστου του 1996, ο 26χρονος τότε Σολωμού πυροβολήθηκε την ώρα που ανέβαινε στον ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία.

Είχε προηγηθεί η κηδεία του εξάδελφού του, Τάσου Ισαάκ, ο οποίος τρεις ημέρες νωρίτερα κτυπήθηκε μέχρι θανάτου με πέτρες, ξύλα και λοστούς από Τούρκους κοντά στη Δερύνεια κατά τη διάρκεια πορείας μοτοσικλετιστών, που ξεκίνησε από ευρωπαϊκές χώρες και κατέληξε έξω από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk