Επιστολή-απάντηση της ΕΠΟ στον Σταύρο Κοντονή

Επιστολή μέσω της οποίας απαντάει στις κατηγορίες του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή για την Επιτροπή Δεοντολογίας, δημοσιοποίησε στην επίσημη ιστοσελίδα της η ΕΠΟ. Η Ομοσπονδία στην επιστολή της κάνει λόγο για «παραπληροφόρηση από ανεπίσημους συνεργάτες», ενώ αναφέρει πως περιμένει «επίσημη συγνώμη».

Επιστολή μέσω της οποίας απαντάει στις κατηγορίες του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή για την Επιτροπή Δεοντολογίας, δημοσιοποίησε στην επίσημη ιστοσελίδα της η ΕΠΟ. Η Ομοσπονδία στην επιστολή της κάνει λόγο για «παραπληροφόρηση από ανεπίσημους συνεργάτες», ενώ αναφέρει πως περιμένει «επίσημη συγνώμη».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Γκιρτζίκη είναι το παρακάτω:

«Προς: τον Υφυπουργό Αθλητισμού
κ. Σταύρο Κοντονή

Κοιν.: Γραφείο Εκτελεστικού Γραμματέα
Νομική Υπηρεσία

ΘΕΜΑ: Επιστολή σας από 03.08.2016/Απόφαση Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της Ε.Π.Ο. της 01.08.2016

Κύριε Υφυπουργέ

Έλαβα μόλις την από 03.08.2016 επιστολής σας σχετικώς με το θέμα της ανασύνταξης της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσης Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την μερική ανασυγκρότηση και της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο. και επιτρέψτε μου να σας πληροφορήσω ότι δεν πίστευα στα μάτια μου με όσα διάβασα.
Ξεπερνώ το θέμα των βαρύτατων, πλην ανυπόστατων, κατηγοριών τις οποίες εκτοξεύετε εναντίον της Ομοσπονδίας και εμού προσωπικώς και μένω, κατ΄αρχήν, στην υιοθέτηση εκ μέρους σας φρασεολογίας που απέχει παρασάγγας από αυτή των θεσμικών οργάνων και ταυτίζεται με αυτή οπαδικών εντύπων, που συναγωνίζονται σε ακραίες επιθέσεις εναντίον της Ε.Π.Ο. επικαλούμενα δήθεν εξυγίανση, νομιμότητα και δημοκρατία.
Προφανώς, τελείτε σε απόλυτη ταύτιση με όσους επιχειρούν να εγκαλέσουν την Ε.Π.Ο. για ίδιον όφελος, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν τις συνθήκες της σωτήριας, για τους ίδιους, «αλλαγής» των συσχετισμών, επιδίωξη που μέχρι σήμερα δεν δείχνει να αποδίδει παρά τον λυσσαλέο πόλεμο και την κινητοποίηση φαντασμάτων του παρελθόντος.

Στην ουσία τώρα.
Καμία παρέμβαση της ΕΠΟ στην Δικαιοσύνη δεν υπάρχει και πως θα μπορούσε, άλλωστε, να συμβεί κάτι τέτοιο σε μια δημοκρατία αστικού τύπου που σέβεται τη διάκριση των εξουσιών, την οποία ο ίδιος παντελώς αγνοείτε ή σκόπιμα επιχειρείτε να «καταργήσετε» στο όνομα μιας κατ΄ ουσίαν γιαλαντζί επαναστατικότητας

Τι υπάρχει; Η ανταπόκριση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας σε ένα διαχρονικό αίτημα της Ένωσης Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, κατατεθειμένο στην Ε.Π.Ο. μέσω δύο επίσημων επιστολών των Προέδρων κ.κ. Σπύρου Καλογιάννη ( από 28.03.2016) και Στέλιου Σφακιανάκη (από 27.07.2016) να αντικατασταθεί, με τον πλέον αποδεκτό τρόπο, το αναπληρωματικό μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσης Β΄ Εθνικής κατηγορίας κ. Βόμβας, καθώς, όπως προκύπτει τόσο εγγράφως όσο και προφορικώς, σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2015/2016 προκάλεσε σειρά προβλημάτων στην πειθαρχική διαδικασία της Ένωσης, ήρθε σε
αντιπαράθεση με προέδρους, δικηγόρους και άλλους αξιωματούχους ομάδων, κατατέθηκαν διαμαρτυρίες ακόμη και στον Προϊστάμενο του Πρωτοδικείου
Αθηνών και κρίθηκε, κατά κοινή ομολογία, ότι δεν μπορούσε να προσφέρει θετικές υπηρεσίες στη θέση που κατείχε στην Πειθαρχική Επιτροπή.

Σημειώνω πως τον κ. Βόμβα (όπως και την κα Μπόζνου, τακτικό μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής) διόρισε στην Πειθαρχική Επιτροπή της Ένωσης Β΄ Εθνικής η Ε.Π.Ο. με απόφασή της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων στις 02.09.2015 (Νο 52) από τη λίστα των αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπως αυτά είχαν εκλεγεί στην Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. στις 28.08.2015.

Τότε, «η καλή» Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων όρισε τακτικούς δικαστές με διαδικασίες Ε.Π.Ο. χωρίς να υφίσταται κανένα πρόβλημα, μιας και δεν λάβαμε καμία σχετική επιστολή «διαμαρτυρίας» από εσάς ή κανένα άλλο «σοβαρά ασχολούμενο με την υπεράσπιση της νομιμότητας στην Ελλάδα».
Στις 01.08.2016 «η κακή» Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων αποφάσισε, πάλι με διαδικασίες Ε.Π.Ο., μετά από δύο επίσημα έγγραφα και δεκάδες προφορικά αιτήματα της Ένωσης Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, να προχωρήσει στην αμοιβαία μετάθεση των δύο μελών της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσης Β΄ Εθνικής Κατηγορίας (κα Μπόζνου και κ. Βόμβας) στη σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας, ως τακτικά μέλη, με την ταυτόχρονη μετακίνηση δύο μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας (κ. Χαριάτης και κ. Νικητόπουλος) στην Πειθαρχική Επιτροπή της Ένωσης Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, ως τακτικό και αναπληρωματικό μέλος.
Σημειωτέον πως και οι τέσσερις, ως άνω, ομοιόβαθμοι τακτικοί δικαστές έχουν εκλεγεί στα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας από τη Γ.Σ. της Ε.Π.Ο. στις 28.08.2016

Καμία εκλογή δεν καταργήθηκε, καμία τριετής θητεία δεν καταργήθηκε, καμία τοποθέτηση με βάση αποκλειστικά την αρχαιότητα δεν ανακλήθηκε, καμία προσβολή προς τη Δικαιοσύνη δεν συντελέστηκε.
Όλοι οι εκλεγμένοι τακτικοί δικαστές παραμένουν στις κατά περίπτωση Επιτροπές για τις οποίες εκλέχτηκαν και κανείς από την Ε.Π.Ο. δεν διανοήθηκε να προχωρήσει σε καμία ακύρωση εκλογής ή άλλη παράνομη, όπως αυθαίρετα, ισχυρίζεστε πράξη.
Υπάρχει απλώς η απόφαση της Ε.Π.Ο. να μην φωτογραφίσει, με μια αντικατάσταση μέσω αμοιβαίας μετακίνησης, μόνο το ένα μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσης Β΄ Εθνικής Κατηγορίας και για το λόγο αυτό προχώρησε στη συνολική ανασύνταξη της Επιτροπής με τη μετακίνηση και της κας Μπόζνου (για την οποία σημειωτέον δεν έχει ακουστεί το παραμικρό παράπονο σε όλη την προηγηθείσα αγωνιστική περίοδο), ώστε να μην προκληθούν ερωτηματικά ή απορίες για το ένα εκ των μελών της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσης Β΄ Εθνικής Κατηγορίας.
Η ανασύνταξη αυτή μάλιστα δεν έγινε μεσούντος του πρωταθλήματος της περιόδου 2015/2016, όπως ο κ. Καλογιάννης ζητούσε με το από 28.03.2016 έγγραφό του, αλλά πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων της περιόδου 2016/2017, ακριβώς για να μην προκληθεί κανένας ή να προκληθεί ελάχιστος θόρυβος.

Όπως, εύκολα αντιλαμβάνεστε, η παραπληροφόρηση που είχατε από τους ανεπίσημους συνεργάτες σας εντός της Επιτροπής Δεοντολογίας σας οδήγησε σε λεκτικά και θεσμικά ατοπήματα, για τα οποία περιμένουμε την επίσημη συγνώμη σας.
Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβεβαιώσετε στο ακέραιο τις φήμες (τις οποίες δυσκολεύομαι, ως δημοκρατικός πολίτης, να υιοθετήσω) που σας φέρνουν να είστε σε άμεση επαφή και συνεννόηση με την έως την 01.08.2016 Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας κα Ιωαννίδου, με την οποία κάτι «σχεδιάζατε» και από την οποία κάτι «προσδοκούσατε». Λυπάμαι αν η νομιμότατη λειτουργία της Ε.Π.Ο. σας το χάλασε.

Για την Ε.Π.Ο. και εμένα προσωπικά όλοι οι τακτικοί δικαστές, που είναι εκλεγμένοι στα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ και διορισμένοι από την
Ομοσπονδία με δικές της διαδικασίες στις Πειθαρχικές Επιτροπές της Super League και της Football League, είναι ικανότατοι, άξιοι εμπιστοσύνης και επαρκέστατοι στο έργο τους.

Η Ε.Π.Ο. απέδειξε την εμπιστοσύνη της προς τους δικαστές τοποθετώντας τους στις θέσεις με αποκλειστικό κριτήριο την αρχαιότητα ( απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της Ε.Π.Ο. στις 04.09.2015/Νο 53), όπως αυτή μας διαβιβάστηκε από τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Χάρις σε αυτό το αντικειμενικότατο κριτήριο η κα Ιωαννίδου μεταφέρθηκε από τη λίστα των αναπληρωματικών εκλεγμένων μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας στα τακτικά μέλη (μετά την παραίτηση της κας Κηπουρού) και ανέλαβε, λόγω αρχαιότητας, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ οι εκλογικές της επιδόσεις την κατέταξαν στην τελευταία θέση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών με 29 ψήφους σε σύνολο 168 ψηφισάντων στη Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. στις 28.08.2016, την ώρα που η κα Μπόζνου έλαβε 61 ψήφους και ο κ. Βόμβας 47 ψήφους.
Με την απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων θεμάτων της 01.08.2016 η κα Ιωαννίδου παραμένει στην Επιτροπή δεοντολογίας ως Αναπληρωτής Πρόεδρος, καθώς, με βάση την αρχαιότητα, τη θέση του Προέδρου καταλαμβάνει η κα Μπόζνου.
Αντιλαμβάνεστε ότι αν η Ε.Π.Ο. είχε οποιοδήποτε άλλο κριτήριο επιλογής δεν επρόκειτο ποτέ να επιλέξει υποψήφιο ( την κα Ιωαννίδου) που είχε λάβει το 11,4% των εγκύρων ψήφων στη διαδικασία εκλογής του.
Η Ε.Π.Ο., ούτε τότε που η κα Ιωαννίδου απέκτησε την ιδιότητα του τακτικού μέλους και στη συνέχεια του Προέδρου, ούτε τώρα χρησιμοποίησε άλλο κριτήριο ή διανοήθηκε να εμπλακεί σε κάθε είδους παιχνίδια από αυτά στα οποία αρέσκεστε εσείς, ως Υπουργός «αρμόδιος για τον αθλητισμό».

Κύριε Υπουργέ
Η Ε.Π.Ο. ενήργησε νομιμότατα, με βάση τις αρμοδιότητές της και δεν υπέπεσε σε κανένα από τα «αμαρτήματα» για τα οποία την κατηγορείτε.
Εκείνος που δείχνει να υποπίπτει στη λαγνεία ενεργειών και κινήσεων τελευταίας εσοδείας στην περιοχή της Μεσογείου, που δείχνουν να έλκονται από καθεστώτα «μερικής αναπροσαρμογής της δημοκρατικής νομιμότητας», είστε εσείς.
Να το προσέξτε και να αποστείτε άμεσα από τις σειρήνες που ηχούν στον ανατολικά της Ελλάδας χώρο.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν είναι χώρος για κάθε είδους πραξικοπήματα.
Αν χρειαστεί θα επανέλθω. Πιστέψτε με δεν είναι σκόπιμο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΙΡΤΖΙΚΗΣ

Κοινοποίηση
κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη – Γ.Γ. UEFA
κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη – Εκπρόσωπο FIFA-UEFA
κ. Άγγελο Ρηγόπουλο/Νομική Υπηρεσία UEFA
κ. Στέλιο Σφακιανάκη/Πρόεδρο Ένωσης Β΄ Εθνικής Κατηγορίας
κ. Σπυρίδωνα Γεωργουλέα/ Προϊστάμενο Πρωτοδικείου Αθηνών
κα Βασιλική Θάνου/Πρόεδρο Αρείου Πάγου»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk