Διεύρυνση ζημιών στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 για τη Frigoglass

Διεύρυνση ζημιών λόγω δαπανών αναδιάρθρωσης ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η ελληνική εταιρεία Frigoglass που δραστηριοποιείται στους κλάδους της επαγγελματικής ψύξης και της υαλουργιας.

Διεύρυνση ζημιών λόγω δαπανών αναδιάρθρωσης ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η ελληνική εταιρεία Frigoglass που δραστηριοποιείται στους κλάδους της επαγγελματικής ψύξης και της υαλουργιας.

Οι ζημίες ανήλθαν σε 16,78 εκατ. ευρώ έναντι 94.000 ευρώ το περσινό πρώτο τρίμηνο. Χωρίς τις δαπάνες αναδιάρθρωσης οι ζημίες θα ήταν και πάλι αυξημένες σε σχέση με πέρσυ στα 491.000 ευρώ, αλλά σαφώς λιγότερες από τα 16,78 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εξαμήνου οι ζημίες διαμορφώθηκαν στα 25,12 εκατ. ευρώ από 3,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 και οι προσαρμοσμένες ζημίες σε 8,8 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις υποχώρησαν το δεύτερο τρίμηνο κατά 5,1% στα 137,8 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο εξαμήνου κατά 9,6% στα 239,7 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) διαμορφώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο στα 17,34 εκατ. ευρώ (-11,4%) και στο εξάμηνο στα 28 εκατ. ευρώ (-11,1%).
Η διοίκηση αναφέρει ότι η συρρίκνωση των πωλήσεων στο δεύτερο τρίμηνο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο αδύναμο εμπορικό περιβάλλον της αγοράς μπύρας και τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στη Ρωσία. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στη Δυτική Ευρώπη λόγω της σταθερής ζήτησης για τη σειρά επαγγελματικών ψυγείων ICOOL περιόρισε τις δυσμενείς επιπτώσεις από την αγορά της Ρωσίας. Η υποτίμηση του Νάιρα επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία των δραστηριοτήτων υαλουργίας στη Νιγηρία, υπεραντισταθμίζοντας τα οφέλη από την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα παροχής υπηρεσιών και του ευνοϊκότερου γεωγραφικού μείγματος πωλήσεων στον κλάδο της Επαγγελματικής Ψύξης.
Ο κύριος Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: «Ως αποτέλεσμα των συνεχόμενων αντιξοοτήτων της αγοράς και της οικονομικής αβεβαιότητας, προχωρήσαμε σε αλλαγή του λειτουργικού μας μοντέλου στην αγορά της Ασίας. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής μας βάσης στην περιοχή, τη μείωση του σταθερού κόστους και θα ενισχύσει μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητά μας. Η αλλαγή αυτή περιλαμβάνει τη διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας στη μονάδα της Κίνας και ενσωμάτωση του όγκου παραγωγής στις μονάδες μας στην Ινδία και την Ινδονησία. Οι έκτακτες δαπάνες αναδιάρθρωσης ύψους €11 εκατ. στη 2 διάρκεια του τριμήνου, εκ των οποίων €2,5 εκατ. ταμειακές δαπάνες, αναμένουμε να αποφέρουν εξοικονόμηση κόστους περίπου €2 εκατ. σε ετήσια βάση. Τα οφέλη από την προαναφερθείσα αλλαγή θα ξεκινήσουν από το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Η μείωση κόστους σχετίζεται κυρίως με την κατάργηση του σταθερού κόστους παραγωγής και λειτουργίας. Για το υπόλοιπο της χρονιάς, το ασθενές εμπορικό περιβάλλον στη Ρωσία και οι δυσμενείς συναλλαγματικές μεταβολές θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα αποτελέσματά μας. Λαμβάνουμε μέτρα μείωσης κόστους για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις στην κερδοφορία μας και προσαρμόζουμε την τιμολογιακή πολιτική της δραστηριότητας υαλουργίας στη Νιγηρία ώστε να περιορίσουμε την επίδραση που έχει η υποτίμηση του τοπικού νομίσματος».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk