Δέκα μέτρα τον Αύγουστο – «Πονάνε» οι περικοπές στις επικουρικές και οι μειώσεις στις νέες συντάξεις

Η μείωση των επικουρικών για τους συνταξιούχους που οι συνολικές αποδοχές τους ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ είναι το πρώτο μέτρο του Αυγούστου το οποίο «πονάει» χιλιάδες συνταξιούχους.

Η μείωση των επικουρικών για τους συνταξιούχους που οι συνολικές αποδοχές τους ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ είναι το πρώτο μέτρο του Αυγούστου το οποίο «πονάει» χιλιάδες συνταξιούχους.
Οι επικουρικές συντάξεις που θα καταβληθούν στις 2 Αυγούστου έχουν επανυπολογιστεί στα περισσότερα Ταμεία και είναι μειωμένες κατά περίπτωση από 3% ως και 30%. Ο κάθε συνταξιούχους όμως θα το διαπιστώσει βλέποντας τον λογαριασμό του και το εκκαθαριστικό του, αφού πλέον δεν υπάρχει οριζόντια μείωση.
Η έκδοση της εγκυκλίου και των εφαρμοστικών αποφάσεων για τον υπολογισμό και την έκδοση των νέων συντάξεων (των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου και μετά), που ήδη έχει καθυστερήσει, είναι το δεύτερο μέτρο του Αυγούστου. Πρόκειται για τη μεγάλη αλλαγή στο Ασφαλιστικό αλλά και ένα από τα κύρια μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, καθώς είναι στη λίστα των «προαπαιτούμενων δράσεων» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης από τους δανειστές.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης του Σεπτεμβρίου θα απελευθερώσει δόση 2,8 δισ. ευρώ που θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στην εξόφληση χρεών του Δημοσίου.
Η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), μετά τις διακοπές του Αυγούστου, είναι στις 9 Σεπτεμβρίου.
Τα κρίσιμα θέματα

Στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης οι θεσμοί ζητούν από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και άλλα μέτρα-διορθώσεις στο Ασφαλιστικό:
  • Να ασφαλίζονται όλοι οι μικροεπαγγελματίες με το μοντέλο του ΟΑΕΕ, δηλαδή να πληρώνουν σε εισφορές το 26,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους μόνο για κύρια ασφάλιση και Υγεία. Με το ισχύον σύστημα, μικροεπαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ έχουν το προνόμιο να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Αυτό σημαίνει χαμηλότερες εισφορές για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ έχουν εξασφαλίσει πιο μακρά περίοδο προσαρμογής. Η άρση του καθεστώτος θα φέρει 45.000 μικροεπαγγελματίες στη δυσάρεστη θέση να πληρώνουν το 27% του εισοδήματός τους στο Ταμείο από την 1η ημέρα.
  • Να διορθωθεί η κλίμακα των εκπτώσεων που έχει νομοθετηθεί για τις ασφαλιστικές εισφορές γιατρών, δικηγόρων, οικονομολόγων, μηχανικών κ.λπ. Οι εκπτώσεις κυμαίνονταν από 5% ως 50% ανάλογα με το εισόδημα, με το κουαρτέτο να απαιτεί μικρότερους συντελεστές.


Τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου

Ο κατάλογος των μέτρων του Αυγούστου συμπληρώνεται με:
  • Τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κ.λπ.).
  • Την πώληση του ΑΔΜΗΕ (ήδη έχουν υποβληθεί προσφορές), αλλά και με την εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων.
  • Τη διαδικασία για την επιλογή των νέων διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να συγκροτηθεί το εποπτικό συμβούλιο του νέου υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Με τη σειρά του, το εποπτικό συμβούλιο θα πρέπει να ορίσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Για τις καθυστερήσεις στο θέμα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ήδη δέχεται κριτική από την πλευρά των θεσμών.
  • Τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του πακέτου των μετοχών του ΟΤΕ, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες πώλησής του στην Deutsche Telekom, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.
  • Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την 35ετή παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας οδού, αλλά και των τριών κάθετων αξόνων.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk