Συνάντηση με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε το πρωί της Παρασκευής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις επιπτώσεις του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, με τον επικεφαλής του Ποταμιού να επισημαίνει ότι εκτός από τη νομισματική πολιτική, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς την κοινωνική πολιτική.

Ο κ. Γκάμπριελ συμφώνησε ότι η Ευρώπη πρέπει να «ξανασκεφθεί» το μείγμα της πολιτικής της και να μελετήσει προτάσεις όπως αυτές που έχει κάνει το Ποτάμι για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα και γενικότερα στις χώρες του νότου.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Στ.Θεοδωράκης δήλωσε: «Μου δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσω με τον κ. Γκάμπριελ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και σε σχέση με την Ευρώπη. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Είναι ένα θέμα για το οποίο περισσότερο μιλάμε και λιγότερο πράττουμε.

»Αναφέρθηκα κυρίως στο θέμα της ανεργίας των νέων, η οποίοι είτε είναι στην Ελλάδα, είτε είναι στην Ιταλία, είτε είναι στην Ισπανία, είναι οι νέοι της Ευρώπης. Και θα πρέπει οι θεσμοί της Ευρώπης να βρουν έναν τρόπο ώστε να ενισχύσουμε τους νέους σε αυτή την προσπάθεια τους.

»Επίσης, μιλήσαμε για τηνανάπτυξη και τις δημόσιες επενδύσεις οι οποίες θα πρέπει να ενισχυθούν από τα Ευρωπαϊκά ταμεία. Ο κ. Γκάμπριελ επισήμανε ότι μπορούν και πρέπει να υπάρχουν μεγάλες δημόσιες επενδύσεις με την ευθύνη της Ευρώπης αλλά θα πρέπει να υπάρχει και στέρεο έδαφος στις χώρες όπου γίνονται αυτές οι επενδύσεις. Να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, ένα αντί-γραφειοκρατικό καθεστώς. Να υπάρχουν δηλαδή οι συνθήκες για να αποδώσουν αυτές οι επενδύσεις.

»Τέλος, μιλήσαμε και για τα μεγάλα οράματα του Κέντρου, της Σοσιαλδημοκρατίας, των Φιλελευθέρων και είναι κοινή μας άποψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις ακραίες φωνές και να προχωρήσει σε ένα δρόμο περισσότερης Ευρώπης και όχι λιγότερης Ευρώπης όπως θέλουν οι Ευρωσκεπτικιστές».