Βρέθηκε ο ένοχος της πιτυρίδας!

Σε ανισορροπία των βακτηρίων του δέρματος του κρανίου ίσως οφείλεται η εμφάνιση πυτιρίδας υποστηρίζουν κινέζοι ερευνητές, σε άρθρο που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Scientific Reports», δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση της στο μέλλον.

Σε ανισορροπία των βακτηρίων του δέρματος του κρανίου ίσως οφείλεται η εμφάνιση πυτιρίδας υποστηρίζουν κινέζοι ερευνητές, σε άρθρο που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Scientific Reports», δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση της στο μέλλον.

Το πρόβλημα
Η πιτυρίδα είναι μια πολύ συχνή διαταραχή, που εμφανίζεται σχεδόν στον μισό παγκόσμιο πληθυσμό και για την οποία δεν υπάρχει κάποια οριστική θεραπεία. Από το 1874 ένας γάλλος μικροβιολόγος είχε υποστηρίξει ότι ο μύκητας Malassezia ευθύνεται για την πιτυρίδα χωρίς όμως επαρκή στοιχεία.

Η κινεζική μελέτη δείχνει ότι μάλλον τα βακτήρια και όχι οι μύκητες πρέπει να ενοχοποιηθούν. Επίσης αποκαλύπτει ότι η πιτυρίδα χειροτερεύει όσο μεγαλώνει κανείς, με αποτέλεσμα όσοι είναι άνω των 40 ετών, να έχουν χειρότερο πρόβλημα σε σχέση με τους νέους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μενγκούι Ζανγκ του Εργαστηρίου Μικροβιακού Μεταβολισμού της Σχολής Επιστημών Ζωής και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ Της Σαγκάης, υποστηρίζουν ότι μάλλον τα βακτήρια και όχι οι μύκητες είναι οι ένοχοι. Επίσης, αναφέρουν ότι η πιτυρίδα χειροτερεύει όσο μεγαλώνει κανείς.

Η ανάλυση
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από 363 άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών, με και χωρίς πιτυρίδα. Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι όντως ο μύκητας Malassezia είναι παρών στο κεφάλι των ανθρώπων (αποτελώντας το 90% περίπου των μυκήτων), αλλά δεν διαφέρει μεταξύ όσων έχουν και όσων δεν έχουν πιτυρίδα.

Αντίθετα, ορισμένα βακτήρια, κυρίως ο σταφυλόκοκκος, φαίνεται να είναι πολύ συχνότερα σε όσους έχουν έντονη πιτυρίδα, ενώ στα ίδια αυτά άτομα η παρουσία άλλων μικροοργανισμών, όπως το προπιονιβακτήριο, είναι αισθητά μειωμένη, σε σχέση με όσους δεν έχουν πιτυρίδα. Στα άτομα με καθόλου ή ελάχιστη πιτυρίδα η μέση αναλογία στο κεφάλι τους είναι 71% προπιονιβακτήριο – 26% σταφυλόκοκκος, αλλά σε όσους έχουν πολλή πιτυρίδα, η αναλογία είναι προπιονιβακτήριο 50% – σταφυλόκοκκος 44%. Φαίνεται πως όταν ο σταφυλόκοκκος παίρνει το «πάνω χέρι», η πιτυρίδα χειροτερεύει.

Οι κινέζοι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι αν αλλάξει τεχνητά (π.χ. με το κατάλληλο σαμπουάν και όχι τα σημερινά που καταπολεμούν τους μύκητες) η ισορροπία του μικροβιακού οικοσυστήματος, ώστε να αυξηθεί το προπιονιβακτήριο και να μειωθεί ο σταφυλόκοκκος, η πιτυρίδα θα υποχωρήσει. Αυτό όμως πρέπει να αποδειχθεί με μελλοντικές έρευνες.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk