Είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως, το ξέρω. Υπόσχομαι στον εαυτό μου να κάνω μια μικρή αποχή από τα κέικ, αλλά πάντα καταλήγω στην κουζίνα να φουρνίζω ακόμη ένα. Θεωρώ ότι είναι ο,τι πιο εύκολο μπορώ να ετοιμάσω και, βασικά, είμαι σίγουρη πια ότι τα κέικ είναι η ψυχοθεραπεία μου.
Μου αρέσει ιδιαίτερα να χρησιμοποιώ λαχανικά στα γλυκά μου. Δίνουν υπέροχη γεύση και έντονη υγρασία και σίγουρα ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Φυσικά, όσοι έχετε παιδάκι που δύσκολα τρώει λαχανικά, αυτός είναι άλλος ένας τέλειος τρόπος να τα δοκιμάσει χωρίς να καταλάβει απολύτως τίποτα.
Τη συγκεκριμένη συνταγή την φτιάχνω πολύ συχνά. Όλοι την λατρεύουν, ακόμη και οι πιο δύσκολοι και λιγότερο “μαθημένοι” στους πειραματισμούς. Και επειδή κάθε φορά μου ζητούν την συνταγή, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να την μοιραστώ με όλους σας. Η αλήθεια είναι ότι την αρχική συνταγή δεν θυμάμαι από που την έχω πάρει. Αυτό γιατί, εδώ και χρόνια, μόνιμα στην τσάντα μου υπάρχει ένα τετράδιο σημειώσεων, το οποίο βέβαια κοντεύει να γίνει βιβλίο συνταγών. Έτσι, κάπου την είδα, μου έκανε το κλικ, την κατέγραψα, την πείραξα λιγάκι και σας την παρουσιάζω.
Ενώ συνήθως την φτιάχνω μόνο με καρότο, κάποιες φορές αντικαθιστώ το 1/4 της ποσότητας του με κάποιο άλλο λαχανικό. Αυτή την φορά, καθότι είπαμε είχα εορταστική και ρομαντική διάθεση, χρησιμοποίησα παντζάρι τόσο στο μείγμα όσο και στην επικάλυψη. Ναι, αυτό το γλυκό παστέλ ροζάκι που βλέπετε είναι αποτέλεσμα του παντζαριού, χωρίς φυσικά καμίααλλοίωσηστην γεύση. Γιατί να χρησιμοποιήσεις τεχνητά χρώματα όταν η φύση στα δίνει απλόχερα;
350 γρ. τριμμένα καρότα (ωμά)
200 γρ τριμμένα παντζάρια (βρασμένα)
1/2 κούπα χοντροσπασμένα καρύδια
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού baking powder
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ. τυρί κρέμα
1 βανίλια σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού από τα υγρά του παντζαριού
Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε την φόρμα, καλύπτοντας τον πάτο με λαδόκολλα και βουτυρώνοντας ταπλαϊνάτης.
Στύβουμε ελαφρά τα τριμμένα παντζάρια, φορώντας γάντια, και κρατάμε στην άκρη τα υγρά τους.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί. Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε στην μεσαία θέση του φούρνου για 30 λεπτά ξεσκέπαστο και τα υπόλοιπα 30 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Ελέγχουμε τοποθετώντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Εάνβγεικαθαρή ή με ελάχιστα ψίχουλα, τότε είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε και αφήνουμε 10 λεπτά στην φόρμα. Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ το Flora με βούτυρο, την ζάχαρη άχνη , την βανίλια και το τυρί κρέμα. Όταν έχουμε μια λεία κρέμα προσθέτουμε σιγά σιγά το υγρό από τα παντζάρια. Εγώ χρησιμοποίησα περίπου μια κουταλιά του γλυκού. Εσείς μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βάζουμε το γλάσο στο ψυγείο για να σφίξει, μέχρι να κρυώσει και το κέικ.
Καλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ με το γλάσο.Τρίβουμεμε τα χέρια μας τα μαρεγκάκιακαι τα τριανταφυλλάκια, καλύπτουμε όση από την επιφάνεια του γλυκού επιθυμούμε και την υπόλοιπη την καλύπτουμε με το τριμμένο καρύδι.
Διατηρούμε στο ψυγείο για 3-4 μέρες (εάν τα καταφέρετε). Το κέικ όσο μένει γίνεται πιο νόστιμο οπότε, εάνθέλετε να το σερβίρετε σε κάποια εκδήλωση, μπορείτενα το φτιάξετε από την προηγούμενη και να το διατηρήσετε, αφού το τυλίξετε με μεμβράνη, εντός ψυγείου.
Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στo πλαίσιo των Food blog Awards του περιοδικού BHMA GOURMET από τo food blog Cookika.