• Αναζήτηση
 • Ποδόσφαιρο: Βρέθηκε λύση μεταξύ FIFA, ΕΠΟ, Πολιτείας, ξαναρχίζει το Κύπελλο Ελλάδος

  Επαναρχίζει το Κύπελλο, απομακρύνεται το GRexit! Το μεσημέρι της Δευτέρας, έπειτα από τη συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με τον εκπρόσωπο των FIFA / UEFA, Κωστάκης Κουτσοκούμνη, ο Κύπριος παράγοντας τόνισε πως οι συζητήσεις με τον υφυπουργό Αθλητισμού απέφεραν καρπούς και ότι έστω και στο… παρά πέντε όλες οι πλευρές βρίσκονται σε συμφωνία.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Επαναρχίζει το Κύπελλο, απομακρύνεται το GRexit! Το μεσημέρι της Τρίτης, έπειτα από τη συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με τον εκπρόσωπο των FIFA / UEFA, Κωστάκης Κουτσοκούμνη, ο Κύπριος παράγοντας τόνισε πως οι συζητήσεις με τον υφυπουργό Αθλητισμού απέφεραν καρπούς και ότι έστω και στο… παρά πέντε όλες οι πλευρές βρίσκονται σε συμφωνία.

  Σύμφωνα όμως με τα όσα δήλωσε ο κ. Κουτσοκούμνης ο υφυπουργός αρκέστηκε στη δέσμευση ότι η FIFA από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει επαφές για την εναρμόνιση του καταστατικού πλαισίου. Οι δυο τους στη συνάντηση που είχαν, συμφώνησαν σε σειρά από ενέργειες που θα γίνουν μέχρι και την Παρασκευή για να μην υπάρξει αποκλεισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου.

  Αυτές οι κινήσεις είναι:

  Η ΕΠΟ θα αποσύρει την προσφυγή της στο ΣτΕ και θα αιτηθεί την επανέναρξη του Κυπέλλου Ελλάδας.

  Ο Υφυπουργός Αθλητισμού θα δεχθεί το αίτημα και θα αποφασίσει την επανεκκίνηση της διοργάνωσης.

  Η FIFA από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει εργασίες για την εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου της ΕΠΟ με αυτό τη FIFA.

  «Μέχρι την Παρασκευή η ΕΠΟ αποσύρει την προσφυγή της στο ΣτΕ και αιτείται την επανεκκίνηση του Κυπέλλου. Στη συνέχεια θα αιτηθεί την επανεκκίνηση του Κυπέλλου και μέχρι την Παρασκευή το Υφυπουργείο θα δώσει την συγκατάθεσή του, αφού πρώτα ΕΠΟ και Υπουργείο βρουν τον τρόπο που θα συνεχιστεί ο θεσμός και θα εγγυηθούν την ασφάλεια των οπαδών», ανέφερε αρχικά ο Κουτσοκούμνης.

  «Η FIFA ξεκινά εργασία σε ολόκληρο το καταστατικό της ΕΠΟ και θέτει ως προτεραιότητα της επιτροπή δεοντολογίας. Επίσης έχει δεσμευτεί πως θα κοιτάξει τους υφιστάμενους κανονισμούς δεοντολογίας και θα πάρει απαντήσεις σχετικά με το γιατί υποθέσεις που εκκρεμούν δεν έχουν παραπεμφθεί ενώπιον της επιτροπής. Σε περίπτωση που δεν έχουν παραπεμφθεί άτομα ενώ έπρεπε θα λειτουργήσει από την ΕΠΟ επιτροπή δεοντολογίας. Είναι ευκαιρία και για τα άτομα αυτά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο να αποδείξουν την αθωότητά τους ενώπιον των οργάνων», πρόσθεσε ο Κουτσοκούμνης.

  «Δεν τέθηκε θέμα ατόμων, είπαμε ότι θα πρέπει η FIFA να κοιτάξει διάφορα θέματα της ΕΠΟ. Κρίνουμε πως ο νόμος του 15 και του 16 περιέχουν διατάξεις που προσβάλουν το αυτοδιοίκητο και δεσμεύτηκε πως οι διατάξεις που εμείς πιστεύουμε ότι προσβάλουν το αυτοδιοίκητο θα τις κοιτάξει», συνέχισε ο εκπρόσωπος των FIFA, UEFA και σε ό,τι αφορά το Κύπελλο Ελλάδας σημείωσε:

  «Μπορεί να γίνει κεκλεισμένων των θυρών δεν είναι δικό μας θέμα, η ΕΠΟ θα στείλει τις προτάσεις στο Υφυπουργείο».

  Ανακοίνωση του προέδρου της ΕΠΟ

  Υπέρ της αποφυγής του Grexit παρουσιάστηκε ο Γιώργος Γκιρτζίκης σε γραπτή του δήλωση που εξέδωσε η ΕΠΟ με τον ίδιος να κάνει λόγο για εξεύρεση λύσης που θα επιτρέπει στη χώρα μας να παιχτεί το ποδόσφαιρο. Συναινετικός λοιπόν έπειτα από αρκετό καιρό, ο οποίος μετά το ΔΣ της ΕΠΟ, τονισε τα εξής:

  Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της ΕΠΟ:

  «Είχαμε βάλει το θέμα των εξελίξεων στο ποδόσφαιρο που είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα που διανύουμε. Μέχρι τις 15 θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Εμείς σαν ΕΠΟ όλοι οι συνάδελφοι υπηρετούμε το ποδόσφαιρο. Άρα λοιπόν θέλουμε να παίζεται το ποδόσφαιρο και όχι να σταματάει με κάθε απόφαση του υφυπουργού.

  Νομίζω ότι μέσα από την απόφαση που πήραμε, με εξαίρεση τον κ. Δέδε, όλοι οι άλλοι ήταν απολύτως σύμφωνοι στην κατεύθυνση ότι εμείς σαν ΕΠΟ θέλουμε να ξεκινήσει το Κύπελλο άμεσα και στην συνέχεια να μπει στο τραπέζι ένας διάλογος μεταξύ FIFA, UEFA, ΕΠΟ, Υπουργείου, να δώσουμε τις λύσεις που χρειάζεται, στα σημεία όπου η Πολιτεία παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο, να ξεκαθαρίσει το θέμα για να μην συμβαίνει αυτό και όπου η ΕΠΟ πρέπει να διορθώσει κανονισμούς ή ακόμα και το καταστατικό, ασφαλώς με τις υποδείξεις της FIFA, θα το κάνουμε με όλη μας την καρδιά.

  Θέλουμε να παίζεται το ποδόσφαιρο. Σκοπός είναι ένας, θα πρέπει με καλή θέληση και διάθεση να τελειώσει αυτό το θέμα και να βγούμε και να πούμε ότι το ποδόσφαιρο συνεχίζεται να παίζεται. Πάντα είμαι αισιόδοξος, πάντα λέω ότι στα αδιέξοδα υπάρχουν λύσεις. Κρατάω χαμηλούς τόνους, δεν δυναμιτίζω το κλίμα όπως κάνει η αντίθετη πλευρά. Θα μπορούσα να το κάνω και εγώ αυτό, αλλά δεν το κάνω. Ήταν υποχρέωση της FIFA να κάνει παρέμβαση.

  Όταν δεν εφαρμόζονται οι κανονισμοί και το αυτοδιοίκητο βάλλεται, επόμενο είναι η FIFA να κάνει τις παρεμβάσεις της και είναι υποχρέωσή της να το κάνει, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αυτή την στιγμή υπάρχει πρόβλημα στην Ινδονησία και στο Κουβέιτ και τώρα και στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι να παίζεται ποδόσφαιρο και να μην παρεμποδίζεται να παίζεται».

  Το έκτακτο ΔΣ  της ΕΠΟ – Οι επαφές Κοντονή

  Το έκτακτο Δ.Σ. της ΕΠΟ ολοκληρώθηκε και πλέον αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση στο γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, στο οποίο μεταβαίνουν ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης και ο Γιώργος Γκιρτζίκης.

  Στην συνάντηση θα του ζητήσουν να πάρει πίσω την απόφαση για το Κύπελλο Ελλάδας, προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος του Grexit και από ‘κει και πέρα θα του πουν να ξεκινήσει ανοιχτός διάλογος από την Δευτέρα για όλα τα «καυτά» ζητήματα του ποδοσφαίρου.

  Μάλιστα, υπάρχει διάθεση από τη μεριά της Ομοσπονδίας να εναρμονιστεί ο κανονισμός της Επιτροπής Δεοντολογίας και οι υπόλοιποι κανονισμοί με αυτούς της FIFA και να μπορεί να κρίνει υποθέσεις πριν την σύστασή της το καλοκαίρι του 2015.

  Η διορία της FIFA για έξοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου από όλες τις εκτός συνόρων διοργανώσεις τελειώνει την Παρασκευή (15/4) και πιέζει ασφυκτικά, γεγονός που πιθανότατα θα αναγκάσει την Ομοσπονδία να πάρει κάποιες αποφάσεις που θα τη βγάλουν από το αδιέξοδο.

  Μάλιστα ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, πρόεδρος της κυπριακής Ομοσπονδίας και εκπρόσωπος της FIFA, έδωσε το παρών για περίπου μισή ώρα στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας και αποχώρησε καθώς στις 14:00 έχει συνάντηση με τον Σταύρο Κοντονή. Ο Κύπριος παράγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είπε ότι «Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πολύ κακή φήμη στην Ευρώπη. Είστε εκτεθειμένοι παντού και με το Koriopolis και με την εγκληματική οργάνωση. Δεν έχετε κάνει τίποτα ούτε στα θέματα βίας. Πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις και να συμβαδίσετε με τη FIFA σε ολα τα επίπεδα»..

  Ο Κύπριος παράγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει την άμεση εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ στον κώδικα δεοντολογίας, να μπορεί δηλαδή η Επιτροπή Δεοντολογίας να εξετάζει υποθέσεις που αφορούν αδικήματα που τελέστηκαν πριν το καλοκαίρι του 2015, όταν δηλαδή και συστάθηκε η συγκεκριμένη Επιτροπή.

  Με αυτό τον τρόπο θα έχει τη δύναμη να καθαιρέσει από τις θέσεις τους αρκετά πρόσωπα της ΕΠΟ που εμπλέκονται στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης και την κάρτα υγείας.

  Σε αντίθετη περίπτωση ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής είναι αποφασισμένος να επέμβει με τροπολογία-εξπρές στα διοικητικά της ΕΠΟ και να απομακρύνει όσους διώκονται ποινικά, ενώ μπορεί να υπάρξει και τροπολογία για ένταξη της Ομοσπονδίας στο ενιαίο μισθολόγιο.

  Ετσι θα άρει τη ματαίωση του Κυπέλλου (με τη διεξαγωγή του, πάντως, πιθανότατα κεκλεισμένων των θυρών ή με μαθητές) και η απειλή της FIFA θα απομακρυνθεί.

  Εκανε ένα βήμα πίσω η ΕΠΟ, ανακοίνωσε αλλαγές στους κανονισμούς της

  Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μετά τη συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο της FIFA κ. Κουτσοκούμνη, η οποία αναφέρει ότι αποδέχεται να προχωρήσει σε αλλαγές στους κανονισμούς κινούμενη πλέον στο πλαίσιο που ορίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία, χωρίς ωστόσο να τις οριοθετεί χρονικά.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ:

  «Συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 12 Απριλίου 2016, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για να συζητήσει τα θέματα που έχουν προκύψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού να ματαιώσει τη διοργάνωση του Κυπέλλου Επαγγελματικών Ομάδων.

  Στη συνεδρίαση έγινε αναλυτική συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων, τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά από τις επαφές που προηγήθηκαν μεταξύ της πολιτείας και των διεθνών ποδοσφαιρικών οργανισμών και ελήφθη η παρακάτω απόφαση:

  Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεσμεύεται πλήρως, στο πλαίσιο της διεθνούς ποδοσφαιρικής οικογένειας, από το περιεχόμενο της επιστολής που η FIFA απέστειλε στον υφυπουργό αθλητισμού στις 05.04.2016 και με την οποία θέτει απολύτως περιοριστικά το πλαίσιο των εξελίξεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως η παγκόσμια ομοσπονδία έχει αποφασίσει.

  Στο πλαίσιο αυτό η ΕΠΟ είναι έτοιμη να προχωρήσει, σε συνεργασία με τη FIFA και την UEFA, για να γίνει μια πλήρης ανασκόπηση του κανονιστικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργεί, σε σχέση με τον τρόπο που η FIFA ενεργεί σε ανάλογες περιπτώσεις και να εφαρμόσει τις όποιες εισηγήσεις λάβει από τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς.

  Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ καλεί τον Υπουργό, δεχόμενος τις επιταγές της FIFA και της UEFA όπως τούτες περιέχονται μέσα στην επιστολή που οι δύο διεθνείς ποδοσφαιρικοί οργανισμοί έχουν αποστείλει, να προχωρήσει:

  α. Στην άμεση επανέναρξη και ολοκλήρωση της διοργάνωσης του Κυπέλλου,

  β. Στην έναρξη διαλόγου με της Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία καθώς και με την ΕΠΟ για την νομοθετική προστασία της Ρήτρας Ανεξαρτησίας (του αυτοδιοίκητου) της ΕΠΟ, καθώς και την προστασία των ποδοσφαιρικών θεσμών που ισχύουν διεθνώς και που θα πρέπει να διέπουν και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

  Οι ώρες τούτες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και κρίνουμε ότι θα πρέπει να πρυτανεύσει η σωφροσύνη και η συναίνεση.

  Από την πλευρά της η ΕΠΟ θα πράξει κάθε τι δυνατό αναλαμβάνοντας το μερίδιο που της αναλογεί από τις αποφάσεις της FIFA και της UEFA για να αποφύγουμε όλοι τον κίνδυνο «Grexit».

  Ελπίζουμε ότι το ίδιο θα πράξει και η πολιτεία».

  Αθλητισμός
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk