Υλικά

Για 8 άτομα

125 γρ. Flora με Βούτυρο
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
75 γρ. καλαμποκάλευρο
225 γρ. ζάχαρη με στέβια
3 αυγά
200 γρ. αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
1/2 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό
2 κουτ. σούπας κακάο

Για την επικάλυψη:

100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ
1 κουτ. γλυκού νερό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 20x10cm.

Κρατάμε μια κουταλιά από το γιαούρτι για την επικάλυψη και το υπόλοιπο το ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ μαζί με το Flora με Βούτυρο, τα αυγά και το καλαμποκάλευρο. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Έπειτα προσθέτουμε την ζάχαρη με στέβια, το αλεύρι και την σόδα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.

Χωρίζουμε το μείγμα ισόποσα. Στο πρώτο μπολ ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και αναμειγνύουμε. Στο δεύτερο μπολ προσθέτουμε τον στιγμιαίο καφέ, που έχουμε διαλύσει σε νερό και κοσκινίζουμε και το κακάο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Με ένα κουτάλι σούπας ξεκινάμε να στήνουμε το κέικ. Βάζουμε από μια κουταλιά μείγματος βανίλιας εναλλάξ με το κακάο στην πρώτη στρώση. Στην επόμενη κάνουμε το ίδιο ξεκινώντας όμως με το αντίθετο «χρώμα» ζύμης. Δημιουργούμε έτσι 4 στρώσεις σαν σκακιέρα. Με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι και με απαλές και ήρεμες κινήσεις, ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να έχουμε ένα στριφογυριστό αποτέλεσμα στην επιφάνεια.

Σημείωση: Εγώ ενθουσιάστηκα και εκτονώθηκα στο στριφογύρισμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κενό αέρος μέσα στο κέικ. Βέβαια αυτό είχε και ένα θετικό, άφησε χώρο για την επικάλυψη να εισχωρήσει και να δώσει έξτρα γεύση και εσωτερικά.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή έως ότου το κέικ φουσκώσει και όταν εισάγουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του αυτή να βγαίνει καθαρή.

Το αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και ύστερα το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ενδιάμεσα ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Ενώνουμε την ζάχαρη άχνη με τον στιγμιαίο καφέ. Προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια λεία και παχύρρευστη κρέμα.

Αφού το κέικ κρυώσει, απλώνουμε την επικάλυψη σε ολόκληρη την επιφάνεια του. Αφήνουμε μερικά λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Καλή απόλαυση!

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στo πλαίσιo των Food blog Awards του περιοδικού BHMA GOURMET από τo food blog Cookika.