44 ζωγραφικά μονοπλάνα, που μπορεί να χαρακτηρισθούν και ως «ζωγραφικά καρέ», ασπρόμαυρες ιστορίες ή εικόνες που ισορροπούν ανάμεσα στη ζωγραφική, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τα έργα της έκθεσης του Μίλτου Σκούρα που έχει τον τίτλο «Black and White Stories» και θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, από τις 19 Μαρτίου έως τις 7 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια ενότητα ασπρόμαυρων ζωγραφικών συνθέσεων που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την αφηγηματική τους δομή που εμπνέεται από τη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων, από τα καταπιεσμένα συναισθήματα και το αδιέξοδο του κοινωνικού περίγυρου. Βασικό τους στοιχείο το σασπένς, με την έννοια της εκκρεμότητας. Κάθε πίνακας εμπεριέχει μια αφήγηση που περιμένει να αποκαλυφθεί. Οι εικόνες συνοδεύονται από αποσπάσματα κειμένων γνωστών λογοτεχνών, συνθέτοντας έτσι μια νέα αφηγηματική εκδοχή.

Τα αποσπάσματα αυτά ανήκουν σε συγγραφείς όπως Τζακ Λόντον, ο Χαρούκο Μουρακάμι, η Τόνι Μόρισον, ο Τζον Φάουλς, η Δάφνη Ντι Μοριέ, ο Αντον Τσέχοφ, ο Τρούμαν Καπότε, ο Τζακ Κέρουακ κά.

Η έκθεση συνδέεται οργανικά και με την έκθεση του ΚΜΣΤ με τίτλο «Η τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη 1900 – 1980» και θα συνοδεύεται από λεύκωμα με την πλήρη ενότητα από τις εκδόσεις ΝΗΣΟΣ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 19 Μαρτίου και θα λειτουργεί από Τρίτη – Σάββατο από τις 10.00 έως τις 18.00.

Ο Μίλτος Σκούρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Μιλάνου το 1979 και στη συνέχεια σπούδασε σημειολογία και επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle. Από το 1982 έως το 1984 έμεινε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη όπου και ήρθε σε επαφή με το έργο των Αμερικανών Ρεαλιστών. Το 1984 επέστρεψε στο Μιλάνο και συμμετείχε στην πρωτοπορία του ευρωπαϊκού γκράφικ νόβελ. Εργα του έχουν δημοσιευτεί στο γαλλικό Metal Hurlant, στο ιταλικό Alter, ενώ έχει φιλοτεχνήσει και μια σειρά εξωφύλλων για την ελληνική Βαβέλ. Εχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο Μιλάνο, τη Βενετία, τη Φλωρεντία και αλλού. Έχει επίσης εργαστεί στον χώρο της διαφήμισης όπου έχει σχεδιάσει για διαφημιστικές καμπάνιες των Armani, Versace, Fiat, Rolex κά. Από το 2010 ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική.