Ένα άτυπο φεστιβάλ γαστρονομίας, μια πρωτότυπη ιδέα γνωριμίας με τη γαλλική κουζίνα διοργανώνεται στις 21 Μαρτίου σε όλον τον κόσμο. Η πρωτοβουλία ανήκει στον σεφ Αλέν Ντυκάς και στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης. Εχει στόχο την προώθηση των προϊόντων και του υλικού πολιτισμού της Γαλλίας με τελικό αποδέκτη όλης αυτής της προσπάθειας τον τουρισμό. Η πρωτοβουλία με τίτλο «Good France» ακολουθεί την ιδέα των περίφημων «Δείπνων του Επίκουρου» που εισήχθησαν στο 1912 από τον Ογκούστ Εσκοφιέ και πραγματοποιούνταν την ίδια μέρα σε πολλές πόλεις του κόσμου με το ίδιο μενού.

Ετσι και τώρα, περισσότερα από 1500 εστιατόρια σε όλον τον κόσμο θα προσφέρουν την 21η Μαρτίου ένα μενού εμπνευσμένο από τη γαλλική κουζίνα, το οποίο θα περιλαμβάνει απαραιτήτως: απεριτίφ και καναπεδάκια, ορεκτικό, κυρίως πιάτο, τυριά και επιδόρπιο, συνοδεία γαλλικών κρασιών και σαμπάνιας. Η τιμή των μενού, που θα είναι φτιαγμένα με λιγότερη ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι, θα ορίζεται από το κάθε εστιατόριο, ενώ το 5% των εσόδων θα διατεθούν σε μια εγχώρια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και του περιβάλλοντος. Ανάμεσα στα ελληνικά εστιατόρια που θα φορέσουν τη… γαλλική σημαία εκείνη την ημέρα είναι και τα Σπύρος και Βασίλης, Μαύρο Πρόβατο (Μελίσσια), Rosebud, Polly Maggoo στην Αθήνα, La Place Mignonne Bistrot, Αμβροσία στη Θεσσαλονίκη, Σκούφος και Οίνος στα Χανιά, Terra Bistrot στην Πάτρα, Ceasar Lindos στη Ρόδο κ.ά. Την πλήρη λίστα, σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε κράτηση, θα βρείτε στο www.goodfrance.com