Συντονιστικό Κέντρο Προσφυγικής Κρίσης δημιουργεί η κυβέρνηση

Στις 13:00 συγκαλεί σήμερα εκτάκτως ο Πρωθυπουργός υπουργικό συμβούλιο με βασικό θέμα το προσφυγικό, το οποίο όσο περνούν οι μέρες παίρνει όλο και πιο εκρηκτικές διαστάσεις.

Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν όλες οι πτυχές του προσφυγικού.

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να καταλάβουν όλοι και κυρίως η Ευρώπη ότι οι δομές είναι προσωινές και όχι μόνιμες. Πρέπει να νικήσει ο ανθρωπισμός και όχι η ακροδεξιά.

Επίσης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η απόφαση της προηγούμενης Συνόδου της ΕΕ δεν τηρήθηκε:

«Κράτη-μέλη επί της βαλκανικής οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της ΕΕ. Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη, αλλά και μη ανεκτή από την Ελλάδα.

» Τα βασικά προβλήματα είναι ο περιορισμός της ροής στα βόρεια σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία.

» Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, η κατάσταση είναι προφανώς δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας. Ωστόσο χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές αφορούν το εσωτερικό μας, την Ευρώπη και την Τουρκία» συνέχισε.

Εν όψει της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είπε ότι κορμός των ελληνικών θέσεων στην Σύνοδο είναι οι θέσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

Διαχείριση του Προσφυγικού:

 • Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην ΕΕ αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
 • Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
 • Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
 • Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

Μετεγκατάσταση:

 • Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

Οικονομική βοήθεια:

 • Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

Τουρκία:

 • Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.
 • Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.
 • Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση.
 • Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την Ελλάδα, η κυβέρνηση δημιουργεί Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Τον συντονισμό θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το απόγευμα.

Ο υπουργός Αμυνας κ. Νίκος Κοτζιάς είπε στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ότι οι αριστεροί κατεχόμαστε από κοινωνικό ανθρωπισμό και αλληλεγγύη και ότι με αυτά κινούμαστεκαι επίσης δεν πρέπει να λέει κανένας ότι οι ΑΝΕΛ είναι ακροδεξιοί καθώς και αυτοί έδειξαν ανθρωπισμό και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κυρία Κουντουρά τόνισε ότι πρέπει να προσέξουμε τα λιμάνια μας ειδικά τώρα που έρχεται καλοκαίρι και ανεβαίνει ο τουρισμός.

Ολοι στο υπουργικό συμβούλιο έδωσαν συγχαρήρηρια τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα για τους χειρισμούς του στην μεταφορά των προσφύγων.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
 • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk