Το ντέρμπι κορυφής αύριο στο ΣΕΦ (19.00, ΟΤΕ TV) είναι εφέτος το τρίτο ραντεβού των «αιωνίων», με τον Παναθηναϊκό να προηγείται ήδη 2-0 σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και να τον εξυπηρετεί ακόμη και η ήττα ως 3 πόντους για να διατηρήσει την πρωτιά στην Α1. Είναι ένα ντέρμπι που θα κριθεί και πάλι από τις προσωπικότητες των παικτών.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
«Κλειδί» η ενέργεια του Στρόμπερι
«Ελα τώρα, ποιος είναι αυτός ο Στρόμπερι; Δεν κάνει για τον Ολυμπιακό». Το κλασικό σχόλιο πολλών φίλων των Ερυθρολεύκων (και όχι μόνο) ήρθε ως συνήθως μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό στο άδειο ΣΕΦ στον προημιτελικό του κυπέλλου, στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν, αρχές Οκτώβρη. Τότε που ο Στρόμπερι είχε σημειώσει μόλις 4 πόντους, είχε δύο air ball, ως και χαμένα λέι απ.
Αυτός ο «θεατής» εκείνου του παιχνιδιού, τρεις μήνες αργότερα, μπορεί να εξελιχθεί στον παίκτη που θα κάνει τη διαφορά για τον Ολυμπιακό στο αυριανό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ.
Πολύ απλά διότι έχει αρχίσει να βγάζει στο παρκέ την αστείρευτη ενέργεια που έχει, κάνοντας παράλληλα και αυτό που ξέρει ίσως καλύτερα από τον καθένα. Παίζει σκυλίσια άμυνα, δηλαδή το συστατικό για το οποίο ουσιαστικά τον επέλεξε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.
Ο Στρόμπερι είναι ικανός να αναλάβει και να απενεργοποιήσει το…πυρηνικό όπλο του αντιπάλου, στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να βάλει δύσκολα στον Νικ Καλάθη, ενώ μπορεί να παίξει, αν χρειαστεί, και πάνω στον Φελντέιν. Γενικά θα είναι το γερό χαρτί (μαζί με τον Χάκετ) του «Σφαιρό» στο αμυντικό του πλάνο.
Και όμως ο Ντι Τζέι Στρόμπερι έχει τα φόντα να δώσει στον Ολυμπιακό ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο για το συγκεκριμένο ντέρμπι, που είναι η ταχύτητα.
Οι Ερυθρόλευκοι ξέρουν πως αν μπορέσουν να τρέξουν θα έχουν τον πρώτο λόγο για τη νίκη και ο Στρόμπερι είναι αυτός που μπορεί να δώσει ακόμη και φρενήρη ρυθμό όταν χρειαστεί. Με την Μπάμπεργκ, όταν ο Ολυμπιακός βρέθηκε 24 πόντους πίσω, αυτός ήταν –μαζί με τον Χάκετ –που γύρισαν το παιχνίδι ως και το -2, χωρίς πάντως η ομάδα τους τελικά να ολοκληρώσει την ανατροπή.
Ο Στρόμπερι που δεν ήξερε πού πατούσε, είναι πλέον μεταμορφωμένος προς το καλύτερο και προσφέρει εκρηκτική ενέργεια στην ομάδα του.
Παράλληλα έχει κάνει το τέλειο δίδυμο με τον Χάκετ στην άμυνα όπου μαζί μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα ενός αγώνα, δείχνοντας κάποιες φορές σαν να παίζουν ο καθένας για 3-4 παίκτες μαζί, καθώς βρίσκονται πολύ γρήγορα σε πάνω από δύο σημεία στο γήπεδο. Σκεφθείτε να ενσωματωθεί αγωνιστικά στην ομάδα και ο νεοαποκτηθείς Κώστας Παπανικολάου, τι ταχύτητες θα αναπτύσσει ο Ολυμπιακός!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Ατού ο ρυθμός και ο Ραντούλιτσα

Εχοντας τέσσερα χρόνια, από την Κωνσταντινούπολη το 2012, να εμφανιστεί σε φάιναλ φορ, οι φιλοδοξίες του Παναθηναϊκού έχουν περιοριστεί στις εγχώριες διοργανώσεις, όπου πρέπει να τονιστεί ότι δεν έχει χάσει ούτε ένα Κύπελλο (2013, ’14, ’15 και έχει κατακτήσει δύο στα τρία πρωταθλήματα). Ολα αυτά σημειώνονται για να υπογραμμιστεί η σημασία που έχει για τους Πράσινους το αυριανό, δεύτερο της σεζόν για το πρωτάθλημα, ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.
Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, που παρουσιάζει προβλήματα στην Ευρωλίγκα (1-3 στο Τοπ 16), παραμένει αήττητη ύστερα από 14 αγωνιστικές και κατεβαίνει στο Φάληρο με την προίκα των 4 πόντων από τη νίκη της επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ (73-69). Ο «εξάστερος» με νίκη ή υπερασπισμένος το αβαντάζ του πρώτου γύρου θα αποκτήσει ένα σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση του νταμπλ καθ’ ότι το πλεονέκτημα έδρας, παρά τα break που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει ισχυρό ατού στη διεκδίκηση του τίτλου.
Επειτα από 30 επίσημους αγώνες η αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού είναι ξεκάθαρη και όλοι γνωρίζουν ποια είναι τα «όπλα» του και ποιες οι αδυναμίες που καλείται να κρύψει για να πετύχει τους στόχους του. Οι εμφανίσεις του τελευταίου μήνα (με Λοκομοτίβ, Ερυθρό Αστέρα, Μάλαγα και Κηφισιά) δημιουργούν προβληματισμό, ωστόσο η ίδια ακριβώς ομάδα έχει νικήσει δύο φορές τον Ολυμπιακό, στερώντας του μάλιστα τον έναν τίτλο της σεζόν με τη νίκη στον προημιτελικό του Κυπέλλου στο ΣΕΦ.
Επομένως ο Παναθηναϊκός έχει τον τρόπο να επιβληθεί εκ νέου στον πιο φορμαρισμένο και «γεμάτο» σε ρόστερ Ολυμπιακό, που διαθέτει μία από τις καλύτερες (αν όχι την καλύτερη) άμυνες της Ευρώπης. Καθοριστικός παράγοντας για το πετύχει είναι ο ρυθμός και πρόσωπο-κλειδί ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα. Σε γρήγορο ρυθμό, στον οποίο μόνο οι Καλάθης – Γκιστ μπορούν να αντεπεξέλθουν, ο Παναθηναϊκός θα δυσκολευτεί να ακολουθήσει τον Ολυμπιακό. Αντιθέτως, σε χαμηλό τέμπο, με μεγάλες επιθέσεις (των 24”) και παιχνίδι «5 vs 5», η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς έχει τα κορμιά, τη δύναμη και το ταλέντο για να βάλει δύσκολα στον Ολυμπιακό και να φύγει νικήτρια από το ΣΕΦ.
Ο Ραντούλιτσα είναι ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού, μολονότι δεν παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες (3ος σε αριθμό) και είναι ο 5ος σε χρόνο συμμετοχής. Σκοράρει με 60% στα δίποντα, είναι ο πιο εύστοχος των Πρασίνων στις βολές (84%), στοιχεία που αποδεικνύουν πως είναι ο πιο αξιόπιστος παίκτης του ΠΑΟ, που έχει προβλήματα στην επίθεση. Τον Σέρβο, όπως και τον Κούζμιτς, ο Ολυμπιακός δεν έχει κάτω από τα καλάθια το μέγεθος και τη δύναμη να τους αντιμετωπίσει χωρίς βοήθειες και εκεί ρόλο θα παίξουν τα σουτ από τα 6,75 μ. που θα βρει ο Παναθηναϊκός, εφόσον κυκλοφορήσει σωστά και γρήγορα την μπάλα.
Αν μπουν τα σουτ και στην άμυνα βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τα pick ‘n’ roll που θα στήσει ο Ολυμπιακός για να χτυπήσει τα αργά πόδια των Ραντούλιτσα – Κούζμιτς, τότε ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη τύχη για να πάρει μια υπερπολύτιμη νίκη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ