Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για την εκλογή Μητσοτάκη, τις απαιτήσεις των δανειστών για το ασφαλιστικό και το θέμα της El Dorado Gold.
{{{ audio1 }}}
Για την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ.
«Μου έκανε εντύπωση η εκλογή Μητσοτάκη για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι έχω ακούσει πάρα πολύ τον κόσμο στην αλλαγή και απαξίωση του συστήματος που υπάρχει και που σήμερα στρέφεται ο κόσμος εναντίον του πολιτικού συστήματος, σαν ένα από τα πρώτα και μεγάλα επιχειρήματά του να είναι «μα, αυτοί είναι πάντα οι ίδιοι, ανακυκλώσιμοι, οικογενειοκρατία κλπ». Ψήφισαν όμως στατιστικά σημαντικά, ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας, πάλι την οικογενειοκρατία, αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι σήμερα, αν πας σε έναν βουλευτή, το ρουσφέτι που ζητάς δεν είναι να σε διορίσει κάπου, ξέρεις, γνωρίζεις την ανεργία, καλπάζουσα και ανεξέλεγκτη. Κοιτάζεις πώς να διαφυλάξεις τη θέση σου και χίλια δυο τέτοια πράγματα. Δηλαδή, μια ανασφάλεια στο εργασιακό. Ένας, ο οποίος είναι μη Κεϋνσιανικού μοντέλου εκφραστής, όπως ο Κυριάκος, με αυτή την προσήλωση την ορθόδοξη, την οποία έχει στις μνημονιακής προέλευσης μεταρρυθμίσεις σε αυτό το μικρό, στυγνό κράτος, με το νομοσχέδιο που είχε κάνει με τις απολύσεις, με τις καθαρίστριες και όλα αυτά, αυτά που ζητά ο κόσμος είναι λίγο παράδοξα».
Για τις απαιτήσεις των Θεσμών στο ασφαλιστικό
«Δεν δέχεται την εθνική σύνταξη των 384 χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, το πρώτο. Το δεύτερο, θέλει την επικουρική, η οποία να είναι και αυτή με εισοδηματικά κριτήρια. Εισοδηματικά στην εθνική, εισοδηματικά στην επικουρική. Τρίτον, δεν δέχονται να χτυπηθούν περισσότερο τα ευγενή ταμεία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες. Τέταρτον, στο νέο υπολογισμό της συντάξεως, να χαμηλώσουν τα ποσοστά αναπλήρωσης. Το άλλο το οποίο βάζουν είναι η πλήρης κατάργηση του εφάπαξ. Και στο ΕΚΑΣ δεν ζητούν τα 664 ευρώ να γίνεται ελάχιστο κοινωνικό εγγυημένο εισόδημα. Ουσιαστικά, ελάχιστο εγγυημένο είναι το 80% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 350 με 384, αλλά (ζητούν) κατάργησή του. Αν γίνουν αυτά, χαθήκαμε».
Για την επένδυση της ElDorado Gold
«Όταν έχεις περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή και υγειονομική μελέτη και είσαι σύννομος και δεν επηρεάζεις αιγιαλούς και αρχαιολογίες και έχεις την οποιαδήποτε υποχώρηση σε μια επένδυση, είναι έγκλημα. Σε μια Ελλάδα αποψιλωμένη από επενδύσεις… Να είναι σύννομη όμως. Γιατί σε ένα χώρο τέτοιο που προσπαθείς να φτάσεις στον ελευθεροεπαγγελματία να ζήσει με 200 ευρώ, τουλάχιστον φτιάξε μια ρήτρα ανάπτυξης με ένα επενδυτικό πρόγραμμα για να πετύχει».



